DEİK seçimlerinde şok iddia! Üye olmadıkları halde oy kullandılar.

DEİK seçimlerinde şok iddia! Üye olmadıkları halde oy kullandılar.

DEİK İcra Kurulu üyeleri o iş konseyinde üye olmadıkları halde oy kullandılar. 145 iş konseyi seçiminin en az 15'inde İcra Kurulu'nun verdiği oylar etkili oldu.

DEİK seçimlerinde şok iddia! Üye olmadıkları halde oy kullandılar.
16px
24px
14.01.2020 14:49
ABONE OLgoogle

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyi seçimlerinde vesayet haberleri geniş yankı buldu. İş insanlarının MÜSİAD ekibinin agresif seçim hamlesi dışında rahatsız olduğu ikinci önemli konu İcra Kurulu vesayeti oldu.

Edindiğimiz bilgilere göre DEİK İcra Kurulu üyeleri o iş konseyinde üye olmadıkları halde oy kullandılar. 145 iş konseyi seçiminin en az 15'inde İcra Kurulu'nun verdiği oylar etkili oldu. Bu sistem ilk kez iki yıl önce yapılan seçimlerde uygulanmıştı. DEİK İş Konseyi seçimlerinde ilk kez kavga çıktı; Özilhan ve Yırcalı gibi duayen isimler görevlerinden ayrıldı

Üyelerden edindiğimiz bilgilere göre üye sayısı 10'u geçmeyen bazı konseyler uyku halindeydi. Bu konseylerin daha etkin çalışması için sayı artırıldı ve İcra Kurulu da yönetimlerin değişmesi için ağırlık koydu. Ancak üyeler bu durumdan rahatsız oldu.

Dün yayınlanan İş Konseyi seçimlerine yönelik haberimizde TÜMSİAD kökenli olarak ifade ettiğimiz Sierra Leone İş Konseyi Başkanı Aybars Ünal'ın ASKON üyesi olduğunu öğrendik. ASKON seçimlerde 16-17 iş konseyi yönetimini kazanmış durumda. MÜSİAD üyelerinin aldığı başkanlık sayısı ise 30'un üzerinde.

BAŞKANLAR DEVREYE GİRDİ

Üyelerden edindiğimiz bilgilere göre DEİK Başkanı Nail Olpak da, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ve ASKON Başkanı Orhan Aydın da seçimlerde yönetimlerin uzlaşı ile belirlenmesi için yapıcı yönde tutum aldılar. Ancak ne yazık ki bazı konseylerde bu iyi niyetli yaklaşıma rağmen unvan kapma arzusundaki bir ekip seçimlere gölge düşürdü. Ruhsar Pekcan'ı DEİK'de tasfiye etmişlerdi! Onur ödülü verdiler!

Kulislere göre, Libya İş Konseyi'nde hem Başkan Olpak hem Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın uzlaşı mesajlarına rağmen eski yönetim devrildi. Libya neden önemli? Çünkü Türk iş insanlarının daha önce bu ülkede yüklendikleri müteahhitlik hizmetleri nedeniyle milyarlarca dolarlık alacakları var. Ve esasen bu alacakların tahsili konusunda yıllardır ciddi bir diplomasi yürütülüyor. DEİK Konseyi de bu anlamda oldukça kritik bir işlev görüyor.   DEİK'de bakanın şirketini tasfiye ettiler, Ruhsar Pekcan DEİK'e bakan oldu!

Bir başka dikkat çeken İş Konseyi ise Brezilya oldu. Burada başkanlığa zaman zaman et ithalatıyla gündeme gelen Namet'in İhracat Müdürü Nihal Kayar seçildi. Önceki seçimde Ruhsar Pekcan'ı seçimlerde saf dışı bırakan MÜSİAD Üyesi Ömer Faruk Akbal yeniden Ürdün İş Konseyi Başkanı oldu.  Maaşlarını alamayan Gentes işçileri DEİK önünde eylem yaptı

Ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle yakın zamanda işçilerinin yaptığı eylemlerle gündeme gelen Gentes Şirketler Grubu patronu İzzet Ekmekçibaşı da yeniden Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı seçildi.

Pensilvanya'da Gülen'in evinin mobilyalarını yenileyen firma Türkiye'de nereden çıktı

Cumhuriyet'te yer alan Işık Kansu imzalı haberde dikkat çekilen “Pensilvanya'nın mobilyalarını döşeyen” Haworth firmasının Türkiye temsilcisi de yeniden bir iş konseyi başkanı oldu.

DEİK'İ DOĞRU ANLAMAK

DEİK'in kurulma amacı da zaten iş diplomasisi. Yani o ülke ile ticareti kolaylaştırma, karşılıklı yatırımları artırma. Yoksa ihracat için zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yapılan Genel Kurul'da vurguladığı üzere, “Ülkemiz ihracatının tek çatı kuruluşu Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)...” Ancak nedense DEİK'te bazı konseyleri uzlaşı çağrısına rağmen alan agresif ekibin “ihracat” vurgulu açıklamalar yaptıkları görülüyor.

Bakan Pekcan'da DEİK İş Konseyleri Genel Kurulu sonrası düzenlenen ödül töreninde konuşmasının sonunda İş Konseyleri için başarı kriterini o ülkelerdeki ihracat artışı olarak koydu. Bakan Pekcan'ın bu vurgusu “İş Konseyleri o ülkelerde diplomasi yürütüyorlar ama sonucu ne oluyor?” şeklindeki bir soruya yanıttı. Buna göre Bakan Pekcan, yeni dönemde Konsey Başkanlarına “İhracatçının işini kolaylaştırma” görevi verdi.

En çok ödül Aydın Doğan'ın damadına

DEİK tarafından İş Konseyleri Performans Değerlendirme Sistemi kapsamında bu yıl ilk defa düzenlenen Ticari Diplomasi Ödülleri'nde 7 kategoride 14 ödül ve Ticari Diplomasi Onur Ödülü verildi. Onur Ödülü Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a takdim edildi. Kamuoyunda Aydın Doğan damadı olarak tanınan Türkiye- ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Sponsorluk ve Bütçe Yönetimi, Medya Görünürlüğü ve Üstün Performans” alanında üç ödül aldı. TİM Başkanı İsmail Gülle, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ASKON Başkanı Orhan Aydın'ın da yer aldığı törende ödüller Ticaret Bakanı tarafından takdim edildi.

Recep Erçin/Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde