DEİK, TUSKON'un Afrikasına göz dikti

DEİK, TUSKON'un Afrikasına göz dikti

Afrika'nın artan önemi DEİK'i de harekete geçirdi. Kurul, Afrika için kiminle anlaştı?

DEİK, TUSKON'un Afrikasına göz dikti
16px
24px
20.05.2010 08:30
ABONE OLgoogle

Afrika'nın artan önemi DEİK'i de harekete geçirdi. Kurul, işadamlarını Gana'dan kaçıp Türkiye'ye gelen Afrika kökenli Shibab Adam'la yakalayacak

Kendini Afro-Türk olarak nitelendiren 34 yaşındaki siyah bir Sudanlı Türkiye'yi Afrika'da temsil etmeye başladı. Özellikle Sahraaltı Afrika'da. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) Türkiye-Afrika Odası'nın Koordinatörü Shibab Adam 16 yıldır Türkiye'de ve özellikle Gana, Angola ve Nijerya gibi ülkelere odaklanmış durumda. Ana dili gibi Türkçe konuşan Shibab Adam, "Şu anda Afrika'da petrol ve diğer doğal kaynaklar açısından zengin olan ülkelere odaklandık. Gana, Angola ve Güney Afrika gibi. Afrika'ya iğneden ipliğe kadar her şey satılabilir. Geniş bir ürün yelpazesi var. Geçtiğimiz yıl ekim ayından itibaren bu görevdeyim. Türkiye krizde Afrika ülkelerine de odaklanmaya başladı. Her gün irili ufaklı bir çok şirket Afrika'da iş ilişkileri kuruyor" dedi.

ÇİN EN BÜYÜK RAKİBİMİZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında Afrika Odalar Birliği ile de beraber çalıştıklarını söyleyen Shibab Adam, "Afrikalılar artık kaliteli mal almak istiyor. Çin şu anda en büyük rakibimiz. Birçok ülkede faaliyetlerini büyüttüler. Mal satıp petrollerini alıyorlar. Ama artık Çin mallarından sıkıldı bölgedeki insanlar. Daha kaliteli şeyler istiyorlar. Türk mallarının da Afrika'da bir prestiji var şu anda" dedi. Afrika'nın Avrupa'ya olan ticaretinin neredeyse sıfır olduğunu dile getiren Shibab Adam, tekstil makineleri ve gıda alanında büyük fırsatlar olduğunu dile getiriyor. Organik gıda çılgınlığı yaşayan Avrupa için Kenya, Tanzanya ve Sudan gibi ülkeler fırsatlar sunuyor.

Diyaspora artık dinleniyor

Afrika'daki ülkelerin artık yurtdışında çalışan vatandaşlarını dinlemeye başladıklarını da söyleyen Shibab Adam, "Yurtdışında çalışan Afrika kökenli işadamlarını ve profesyonellerin görüşlerine daha çok değer veriliyor. Ayrıca Afrika algısının da artık biraz değişmesi lazım. Her zaman açlık ve iç savaşlarla anılan Afrika değişti. Artık işadamları özellikle de KOBİ'ler Afrika'ya gitmeye başladı. Değişim daha iyi görülüyor" dedi.

Görünce hâlâ 'Araba bak' diyenler var

Türkiye'de Afrika'nın fazla tanınmadığını söyleyen Shibab Adam, "Beni görünce hâlâ Arap diyenler var. Anadolu gezilerinden birinde bir anne çocuğuna ısrarla 'Araba bak' dedi. Çocuk baktı ve 'Arap değil Afrikalı anne o' diye cevapladı" diyor. Sudan'ın siyasi olarak sıkıntılı dönemlerinden birinde Türkiye'ye kaçtığını söyleyen Shibab Adam'ın bu kararında ailesinin de payı var. Türkiye'yi seçmelerinin ardında Müslüman bir ülke olması yatıyor. Kültürlerin daha yakın olması nedeniyle buraya geldiğini söyleyen Shibab Adam bir Türkle evli ve "19 yaşında buraya geldim yani 14 yıldır buradayım. Geri dönmeyi düşünmüyorum. Çünkü Sudan'da geçirdiğim zaman kadarını burada geçirdim ve burası da artık benim memleketim" diyor.

Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde