Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: Gözaltı listesi genişliyor

Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: Gözaltı listesi genişliyor

Gazetenin 16 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu duyuruldu. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor.

Cumhuriyet Gazetesi'ne operasyon: Gözaltı listesi genişliyor
16px
24px
31.10.2016 13:34
ABONE OLgoogle

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde, aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. 

Cumhuriyet'e operasyon: İşte gözaltına alınan isimler


Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile gazetenin yazar ve yöneticilerinden Turhan Günay, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener, Eser Sevinç gözaltına alındı.

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın yurtdışında olduğu, Atalay hakkında da gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Gelen son dakika haberine göre Can Dündar ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı var.

Yurtdışında bulunan Can Dündar hakkında yakalama kararı çıkartıldı. İlerleyen saatlerde gazetenin Yayın Danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinin arandığı öğrenildi.

Başsavcılık ise Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, operasyon sonrası Cumhuriyet gazetesine telefon açarak "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'in Ankara bürosunu ziyaret etti. Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli’deki binası önünde protesto ediliyor. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleri geldi. Avrupa Konseyi operasyona tepki gösterdi.

İŞTE GÖZALTI LİSTESİ

Cumhuriyet Gazetesi yönetim kadrosuna  düzenlenen operasyon kapsamında ; gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Akın Atalay, yazar Hikmet Çetinkaya, yazar Engin Aydın, yazar Güray Öz, yazar Hakan Kara, gazeteci Nebil Özgentürk, karikatürist Musa Kart, avukat Bülent Utku, avukat Mustafa Kemal Güngör, vakıf yöneticisi Önder Çelik, Bülent Yener, mali müşavir Eser Sevinç ve eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve gazeteci Orhan Erinç hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

İKİ İSİM DAHA EKLENDİ

Cumhuriyet gazetesi gazetenin yazarı Kadri Gürsel ile muhasebecisi Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara'da gözaltına alınan Güray Öz'ün İstanbul'a getirileceği öğrenildi.   

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için hakkında gözaltı kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerden Nebil Özgentürk'ün de yurtdışında olduğu öğrenildi. Muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkartıldı. 

ORHAN ERİNÇ'İN DE EVİ ARANDI

Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi, gazeteci Orhan Erinç, yazar Hikmet Çetinkaya ile vakıf üyesi ve Cumhuriyet çizeri Musa Kart'ın evlerinde arama yapıldı. Hikmet Çetinkaya gözaltına alındı. Musa Kart, gazete binasından teslim olmak için avukatıyla birlikte emniyete gitti. Orhan Erinç hakkında yaşından ötürü sadece evinde arama kararı olduğu öğrenildi. 

KADRİ GÜRSEL HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Bu arada Cumhuriyet Gazetesi Yayın danışmanı Kadri Gürsel hakkında da gözaltı kararı olduğu ve evinde arama yapıldığı öğrenildi. Kadri Gürsel, twitter'dan paylaştığı mesajda "Hakkımda yakalama kararı varmış, evimde arama yapılıyor. Evime gidiyorum. Cumhuriyet'e yapılan operasyonun devamı olduğunu sanıyorum" dedi. 

5 GÜN BOYUNCA AVUKAT YASAĞI

Operasyon kapsamında Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü. Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu. 

CAN DÜNDAR'IN İSTANBUL'DAKİ EVİ ARANDI

Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni, yazar Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Dündar'ın İstanbul'daki evi için arama kararı çıkarıldı. Polisler, sabah saatlerinde geldikleri evde kimseyi bulamadı. Daha sonra Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar'a ulaşıldı. Dündar, İzmir'den ilk uçakla İstanbul'a geldi.

Öğle saatlerinde taksi ile evine gelen Dilek Dündar, kapıları polislere açtı. İçeriye giren Terörle Mücadele Şube Ekipleri arama yaptı. Can Dündar'ın evinde arama yapıldığını öğrenen gazeteci Banu Güven de destek için Dilek Dündar'ın yanına geldi. 

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir"

GAZETENİN ÖNÜNDE PROTESTO

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli’deki binası önünde protesto ediliyor.

CHP’den sonra HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve HDP İstanbul İl Başkanlığı’ndan bir grup da kalabalık bir şekilde gazeteye geldi. HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Cumhuriyet Gazetesinin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı. Erbaş ayrıca Gülten Kışanak’ın Diyarbakır’da tutuklandığı halde Kandıra Cezaevi’ne getirildiğini öne sürdü.

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI

Ellerinde özgür basın susturulamaz dövizleri olan ve slogan atan gruplar gazetenin önünde bulunan İstiklal Caddesi’ni doldurmaya başladı. Bu arada polis caddeyi araç trafiğine kapattı. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri geldi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TELEFON: BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yazarları ve yöneticileri gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyona tepki gösterdi.  Kılıçdaroğlu, gazeteye telefon ederek "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN TEPKİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland ise yayınladığı bildiride, “Cumhuriyet operasyonunun OHAL yönetiminde dahi orantılı bir tedbir olarak görülmesi son derece tartışmalıdır” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin OHAL döneminde de geçerli olduğunu Türkiye’ye hatırlattıklarını belirten Jagland, “Muhalif ifadelerin veya hükümete yönelik güçlü eleştirilerin seslendirilmesiyle, şiddet eylemleri ve terörizmin dikkatlice ayırt edilmesi gerekir. İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun temellerinden biridir” ifadesini kullandı.

TGC'den Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyona tepki

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyonu ve gözaltıları protesto etti. TGC Yönetim Kurulu'nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:
“Cumhuriyet Gazetesi'ne, yöneticilerine, yazarlarına, çalışanlarına yönelik operasyon kabul edilemez. Bu operasyon basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbedir. Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan operasyonu protesto ediyoruz. İktidara yakın olmayan her medya kuruluşunu 'FETÖ ile bağlantısı var' diye suçlayarak operasyonlar yapılması kamu vicdanını yaralamaktadır. Başbakanın 'OHAL'i devlete ilan ettik, Millete değil' demesine rağmen çıkarılan Kararnameler ile yine medya kuruluşları ve gazeteciler OHAL'in mağduru haline getirilmiştir.

KAPATILAN YAYIN ORGANI SAYISI 170 OLDU

29 Ekim tarihinde yayınlanan kararname ile Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, JİNHA, Azadiya Welat ve Evrensel Kültür'ün de aralarında olduğu 10 gazete, ile iki haber ajansı ve üç dergi kapatılmıştır. Medyanın da karşı çıktığı ve başarısız olmasında önemli rol oynadığı 15 Temmuz Darbe Girişimi ardından çok sesli medya için özgürlüklerin geliştirilmesi beklenirken, kapatılan gazete, dergi, tv ve ajans sayısı 170'e ulaşmıştır.

105 GAZETECİ CEZAEVİNDE TUTUKLU

Sürekli ve sarı basın kartı iptal edilen gazeteci sayısı 777'ye çıkmıştır. Şu anda cezaevinde 105 gazeteci tutuklu bulunmaktadır. 15 Temmuz'dan sonra kapatılan yayın organları nedeniyle 2500'ün üzerinde gazeteci işsiz kalmıştır. Toplamda son yıllarda işsiz kalan gazeteci sayısı 10 bini aşmıştır. Türk basınında her üç gazeteciden birinin işsiz olduğu bir karanlık tablo ortaya çıkmıştır. 

Bu nedenlerle iktidara ve muhalefet partilerine; demokrasinin yeniden yeşertilmesi, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve medyaya yönelik baskıların son bulması için bir kez daha çağrı yapıyoruz”

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde