Cumhuriyet Ciner'e taşındı

Cumhuriyet Ciner'e taşındı

Cumhuriyet gazetesi, 81 yıl sonra, Mecidiyeköy'de Turgay Ciner'e ait HAVAŞ'ın eski binasına taşınacak.

Cumhuriyet Ciner'e taşındı
16px
24px
24.08.2005 11:24
ABONE OLgoogle

Kurulduğu 7 Mayıs 1924'ten beri Cağaloğlu'ndaki İttihat ve Terakki'nin genel merkezi ve İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanlığı olan Pembe Köşk' le arkasındaki binada yayın hayatını sürdüren Cumhuriyet gazetesi taşınıyor. Gazete Turgay Ciner'e ait olan Mecidiyeköy'deki HAVAŞ'ın eski binasına taşınacak.

'Binalar çok eskidi'
Cumhuriyet gazetesi yöneticilerinden edinilen bilgiye göre; gazetenin yayın yaşamını sürdürdüğü binalarının çok eskidiği ve Pembe Köşk'ün de restore edilmesi gerektiği belirtildi. Taşınmalarının iki yıldır gündemde olduğunu açıklayan gazetenin avukatı Akın Atalay, şunları söyledi:
"Bina tarihi yarımadada ve sit alanında. Restorasyon projesinin uygulanması için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu' ndan onay almak gerekiyor. Aynı zamanda, Pembe Köşk, İttihat ve Terrakki'nin genel merkezi ve İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanlığı olduğu için tarihi eser. Binalar bakımsız halde. Bu nedenle, binaların restorasyonu için gazetenin geçici olarak burayı boşaltması durumu var. Köşkü ve gazetenin yayın yaşamını sürdürdüğü binaları ıslah etmek istiyoruz.

'İki-üç yıl sonra döneriz'
Kurucumuz Yunus Nadi'nin vârisleriyle gazeteyi yayımlayan vakfın şirketi Yenigün A.Ş. yetkilileri, binanın restorasyonu için görüşmeleri sürdürüyor. Biz burayı ıslah etmek ve iki-üç yıl sonra dönmek istiyoruz. Vârislerle görüşmelerimiz bu yönde sürüyor."

Öte yandan, gazetenin kurucusu Yunus Nadi'nin iki torunu Emine Uşaklıgil ve Zeynep Lange'nin kira konusunda gazete yönetimiyle davalık olduğu öğrenildi. Emine Uşaklıgil ve Zeynep Lange, gazeteye dava açarak, kira parasının artırılmasını istedi.
Uşaklıgil'le Lange davayı kazandı.
Mahkeme, ayda 100 bin dolar kira bedeli saptadı. Atalay, gazete yönetimine gönderilen ödeme emrinde net ve brüt ödeme konusunda anlaşmazlık yaşandığını açıkladı. Atalay, taşınmalarının davayla ilgili olmadığını, binanın depremde yıkılma riskinin bulunduğunu söyledi.

Yüzde 25'i vakfın
Cumhuriyet gazetesi kurucusu Yunus Nadi'nin Nadir Nadi, Doğan Nadi, Leyla Uşaklıgil ve Nilüfer Nun adlarında dört çocuğu bulunuyor. Yunus Nadi'nin çocuklarından yalnızca Nadir Nadi'nin çocuğu olmadı. Doğan Nadi'nin çocukları Suzan ve Oya Nadi ABD'de yaşıyor. Nilüfer Nun'un ise Lale Tokuş ve Ali Nun adlı iki çocuğu bulunuyor. Nitekim Lale Tokuş, gazetenin isim hakkının sahibi olan Cumhuriyet Vakfı'nın yönetim kurulu üyesi.
Yunus Nadi'nin dördüncü çocuğu Leyla Uşaklıgil'in Emine ve Zeynep adında iki kızı var. Nadir Nadi'nin eşi Berrin Nadi ise bina üzerindeki yüzde 25 hissesini kurucusu olduğu Cumhuriyet Vakfı'na bağışladığı için binanın yüzde 25'i vakfa ait. Diğer mirasçıların yüzde 12.5 hissesi var. Nitekim gazeteyi yayımlayan vakfın şirketi Yenigün A.Ş., mirasçılara kira ödüyor. Yine gazeteye gelir sağlamak için kurulan Yenigün Holding'de ise aralarında Turgay Ciner ve Mehmet Emin Karamehmet'in olduğu birçok kişinin hissesi bulunuyor.

Radikal

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde