Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapmıştı... İşçiler Rönesans'a karşı ayaklandı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapmıştı... İşçiler Rönesans'a karşı ayaklandı

İstanbul İkitelli’de Rönesans İnşaat tarafından yapımı devam eden Başakşehir Şehir Hastanesi inşaatında çalışan 4 bin işçi eylem yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapmıştı... İşçiler Rönesans'a karşı ayaklandı
16px
24px
21.01.2019 14:46
ABONE OLgoogle

Rönesans Holding tarafından yapılan İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi şantiyesinde tüm işçilerin iş bıraktığı bildirildi. 

Yemekhanede yaşanan sorunlar nedeniyle bugün öğle yemeğinden sonra başlayan eylemde şu an işçi temsilcileri ile ana firma yetkilileri ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanmadığını belirten işçilerin geçici olarak işe başladığı, koşullar düzeltilmezse önümüzdeki günlerde devam edebileceğini söyledi.

Son yıllarda en çok ihale alan, “mega projelere” imza atan bir şirket olan Rönesans, Ankara Beştepe’de bulunan “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi”ni yapan şirket olarak da biliniyor.

''Bu hak mücadele ile kazanılacak''

DİSK Dev Yapı İş konu hakkında yaptığı açıklamada, ''Şantiyelerde besleyici doyurucu yemek haktır. 6331 sayılı işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasında besleyici doyurucu sağlıklı yemek hakkı var. Ama bu haklara biz işçiler sahip çıkmaz ise kağıt üzerinde kalıyor. İşçileri kaliteli yemek için direnişe geçti. Hak verilmez alınır. İnsanca yemek insanca barınma ve insanca çalışma koşulları mücadele ile kazanılır. Bu hak mücadele ile kazanılacak'' ifadelerini kullandı.

'Yemekler kötü'

İşçilerin yemekhaneden yönetim binasına yürüdüğünü belirten hastane şantiyesinden bilgi veren bir işçi, ''Uzun bir dönemdir yemeklerin kötü ve sağlıksız olmasından dolayı problem yaşanıyordu. Sabah kahvaltısı da çok kötüydü, öğlen yemeğinin kötü olaması üzerine işçiler yürüyüşe başladı'' dedi.

Önce sağlıksız yemek eylemden sonra pide

Dev Yapı İş Başkanı Özgür Karabulut'ta kötü yemek v.b sorunların tüm şantiyelerde işçilere dayatıldığını belirten,''Öğle yemeği yemeyip, eylem yapan bazı işçilere, firma yetkilileri tarafından pide alındığı söyleniyor'' açıklamasında bulundu.

İki aydır maaş alamıyoruz

Dünkü patlama noktasının iki çeşit yemek olduğunu aktaran işçiler, "Ağır çalışma koşularında bizim beslenmemiz yeterli olmadığı gibi yemeklerin tadları da çok kötü" dedi.

Barınmada da sıkıntı yaşadıklarını anlatan işçiler, şöyle konuştu:

"Kışla birlikte kimisinin çatısı uçuyor kimisi çöküyor. İçeriye yağmur ve soğuk giriyor. Bundan dolayı hastalandığımız zaman işe çıkmadığımızda işten kovuyorlar. İzin alan arkadaşlarımıza çıkış verdiler. Yaklaşık 2 aydır da maaş alamıyoruz."

İşçiler taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Yemeklerin düzeltilmesini istiyoruz.

* Beyaz yakalıların yediği yemeklerden yemek istiyoruz.

* Koğuşlarımızın şantiye ve yemekhane alanına yaklaşıp koğuşlardaki kötü koşulların düzeltilmsini istiyoruz.

* Hastalandığımızda, işe çıkamadığımızda  işsiz kalmak istemiyoruz.

* Ücretlerimizi düzenli almak istiyoruz.

* Sadece şantiyede değil, yaşam alanlarımızda da önlem almalarını istiyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde