Cumhurbaşkanı Erdoğan doğru söyledi: Peki bu gökdelenleri kim dikti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan doğru söyledi: Peki bu gökdelenleri kim dikti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben dikey değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri, gözleri İstanbul'un son çeyrek asırlık yönetimine çevirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan doğru söyledi: Peki bu gökdelenleri kim dikti?
16px
24px
27.01.2017 13:27
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı şehircilik şurasında hemen herkesin altına imzasını atacağı bir konuşma yaparak "İnsanların şehirler üzerinde hakkı varsa şehirlerin de insanlar üzerinde hakkı var. Ben dikey değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır" dedi. Erdoğan'ın bu sözleri, gözleri İstanbul'un son çeyrek asırlık yönetimine çevirdi.

Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Şehircilik Şurası’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarpıcı açıkmalalarda bulundu. 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı  olan ve o günden bu yana gerek İstanbul’un yönetimi kendi partilerinin elinde olan Erdoğan kentteki ‘dikey yapılaşmaya’ ilişkin çok konuşulacak sözler sarf etti.

Erdoğan “Batı medeniyeti sahip olduğu devasa üretim kapasitesine rağmen insanlığın mutluluğuna aynı oranda katkı sunamıyor.  Bizim medeniyetimizde şehirler, mahalleler ve sokaklar insanın yaratıcısına yönelişinin simgesidir. Rant odaklı anlayışla şehir inşası gerçekleştiremeyiz. İnsan öncelikli  inşa anlayışı ile yola devam etmeliyiz. Ben dikey değil yatay mimariden yanayım. İnsan toprağa yakın yaşamalıdır.

İnsanların şehirler üzerinde hakkı varsa şehirlerin de insanlar üzerinde hakkı var. Medeni olacaksak böyle olacağız” dedi.

Dev binalar 15 yıllık AKP iktidarı boyunca da kentin her yerinde yükselmeye devam etti. İşte o binalardan bazıları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan müteahhitlere kızdı: İstanbul'u felç ettiler

GÖKDELENLERLE DOLDU

İSTANBUL TOWER: Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat ortaklığının Levent’te yapımını 52 katlı proje 220 metre yüksekliğinde olacak.

KRİSTAL KULE: Soyak tarafından Levent Büyükdere Caddesi üzerinde hayata geçirilen 35 katlı Kristal Kule 160 metre yükseliğinde

SAPPHIRE: Kiler Grubu tarafından Levent inşa edilen 261 metre yükseliğinde proje 66 katlı.

ANTHILL: Ant Yapı tarafından Şişli’de inşa edilen proje 54 katlı ve 210 metre yüksekliğinde.

ÇİFTÇİ TOWERS: Türkerler Holding tarafından Beşiktaş’ta inşa edilen proje 180 metre yükseliğinde ve 46 katlı.

HORMONLU BİNALAR ŞEHRİ SARDI

Emaar Square: 600 bin metrekare

Üsküdar Ünalan Mahallesi’nde inşaatı devam eden ve ‘konut, alışveriş merkezi, rezidans ve otelden’ oluşan Emaar Square projesi Türkiye tarihinde görülmemiş bir rantla yükseliyor. İmar Kanunu ve İstanbul İmar Yönetmeliği’ne aykırı imar planı sayesinde Dubai Şeyhi Muhammed bin Raşid el Maktum’un şirketi Emaar, 3,00 emsali bulunan Çamlıca eteklerindeki 66 dönümlük araziye tam 800 bin metrekare alan inşa ediyor. Emsale dahil inşaat hakkı 198 bin metrekare olan projede, emsal fazlası 600 bin metrekare inşaat bulunuyor. Yer altında 150 bin metrekarelik alanla Türkiye’nin en büyük AVM’sini yapan Emaar, “ticaret+turizm tesis alanı içinde istenirse konut yapılabilir” plan notuyla da 1000 konutluk bloklar inşa ediyor.

42 Maslak: 173 bin metrekare

42 Maslak, eski İstanbul Çorap Fabrikası’nın Sarıyer’deki brüt 39 bin metrekarelik arazisi üzerinde Bay İnşaat tarafından inşa ediliyor. Emsali 2,00 olan proje ofis, rezidans, otel ve alışveriş merkezi alanlarını bünyesinde barındırıyor. Şubat 2010’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından avan projesi onaylanan ve imar planlarında 77 bin metrekare emsale dahil yapılaşma hakkına sahip projede toplam 250 bin metrekare inşaat alanı var. Son derece eğimli bir arazide bulunan projenin bodrum katları emsal dışı bırakıldı. İnşa edilen 11 bodrum kat 4’üncü kattan itibaren yüzeye çıkmış durumda. 108 ofis, 84 dükkan, 3 sinema salonunun yer aldığı bu alanlar sayesinde milyonlarca liralık ekstra kazanç yaratıldı.

Skyland İstanbul: 528 bin metrekare 

Tekstil sektöründe Colin’s ve Loft markaları ile faaliyet gösteren Eroğlu Grubu 46 bin metrekarelik araziyi satın almadan önce emsal 2’den 3’e çıkartılırken, imar planına eklenen “Eğimden dolayı ortaya çıkan bodrum katlar iskan edilebilir. İskan edilen bodrum katlar emsale dahil değildir” notuyla fazladan inşaat yapılmasının önü açıldı. 54 metre kot farkının bulunduğu arazide 138 bin metrekare inşaat yerine 666 bin 555 metrekare inşaat yapılıyor. Emsal fazlası 528 bin metrekare inşaatın bulunduğu arazide Skyland İstanbul adlı proje inşa ediliyor. Türk Telekom Arena’ya komşu olan arazide 20 kat otel, 46 kat ofis, 44 kat rezidanstan oluşan 3 blok yükseliyor.

Metropol İstanbul: 470 bin metrekare

Metropol İstanbul projesinin yükseldiği arazi Emlak Konut GYO’ya geçtikten sonra imar planlarında değişiklik yapıldı. “Merkezi İş Alanı” lejantında kalan ve 1.50 emsal hakkı bulunan 99 bin 108 metrekarelik arazi İstanbul Finans Merkezi projesine dahil edildi. İmar planlarında yapılan düzenlemelerle arazi üzerindeki emsal hakkı 2,32’ye çıkarıldı. Ardından plan notlarıyla emsal fazlası 470 bin metrekare inşaat alanının önü açılarak 700 bin metrekare inşaat yapılmasına izin verildi. Çalık ve Varyap ortaklığı, Metropol İstanbul’da yer altında 200 bin metrekarelik alışveriş merkezi inşa ederken, yer üstünde ise 250 metrelik gökdelenle Avrupa’nın en yüksek binalarından biri yapılıyor.

Rönesans Maltepe: 163 bin metrekare

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde, yargının durdurma kararlarına rağmen inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın müteahhidi Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak İstanbul Maltepe’de iki gökdelen inşa ediyor. İller Bankası’na ait arazide gerçekleştirilecek proje için düzenlenen ihaleyi Ilıcak’ın şirketi kazandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planını değiştirdi. Yükseklik sınırı 70 metre iken ihalenin ardından bu sınır kalktı. Ilıcak’ın şirketleri Rönesans ve Salacak arazi üzerinde 5 katlı AVM, 164 metre yükseliğinde iş merkezi, 134 metre konut bloğu inşa ediyor. 2.5 emsali bulunan 30 bin 603 metrekarelik arazide emsal fazlası 163 bin metrekare inşaat yapılacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde