Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO toplantısında kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO toplantısında kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen NATO Konseyi ve NATO Akdeniz Diyaloğu Ortakları Toplantısı’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan NATO toplantısında kritik mesajlar
16px
24px
06.05.2019 17:33
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin farklı ülkelerle ilişkileri birbirinin alternatifi değildir, S-400 tartışmasını doğru bulmuyorum" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

- Uluslararası güvenlik ortamında ciddi kırılmalar yaşanıyor. İttifakın güvenliği doğrudan ilgilendiren terör gibi tehditlerin arttığı dönemdeyiz. 

- Türkiye son 8 yıldır Suriye kaynaklı tehditlerle mücadelede tıkanıklığın yansımalarını bilfiil yaşadı.

- Düzensiz göçle mücadelede Türkiye'nin gösterdiği olağanüstü çaba ortadadır. 

- DEAŞ tehdidini kaynağında bertaraf etmek için Fırak Kalkanı Harekatı'nı düzenledik. 

- DEAŞ'ı hezimete uğratan tek NATO devleti olduk.

- Coğrafi olarak farklı bölgelerde yer alsak da ülkelerimize yönelik tehditler karşısında kader ortaklığı yapıyoruz.

- 40 binin üzerinde sivil ve askerimizi PKK terörüne şehit verdik. 

- Batı toplumlarında veba salgınına dönüşen İslam düşmanlığı yüzbinlerce insanın can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. 

- Biz NATO'daki dostlarımızdan sadece ittifak ruhuna uygun davranmalarını, ittifakın kurucu değerlerine sahip çıkmalarını bekliyoruz.

- FETÖ, yurt dışında ülkemize yönelik yıkıcı faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Maalesef kimi müttefiklerimiz de bu terör örgütünün elebaşılarına, darbe girişimine bizzat katılmış örgüt mensuplarına adaletten kaçabilecekleri imkanlar sunuyor.

?- Namlusunu ülkemize çeviren, vatandaşlarımızın canına ve malına kasteden terör örgütlerinin müttefiklerimizce donatılmasının, tırlar dolusu silah ve mühimmata boğulmasının, örgüt elebaşılarının kimi ülkelerde en üst düzeyde kırmızı halılarla ağırlanmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur.

- NATO içindeki güçlü konumumuzu korurken ulusal çıkarların gerektirdiği adımları tabii ki atacağız.

- Türkiye'nin farklı ülkelerle geliştirdiği ilişkiler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. S-400 gibi meseleler üzerinden böyle bir tartışmanın açılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum.

- Türkiye'nin egemenlik haklarına giren S-400'ler gibi bazı güncel meseleler üzerinden böyle bir tartışmanın alevlendirilmeye çalışılmasını kesinlikle tasvip etmiyoruz. NATO ittifakı çerçevesinde milli güvenliğimizi tahkim gayesiyle attığımız adımları yine kendi mecrasında değerlendirmek gerekir.

ÇAVUŞOĞLU İLE STOLTENBERG BİR ARAYA GELDİ

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-AB ilişkileri ve Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı konularını görüştü.

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i karşılamasının ardından başlayan görüşmeye ilişkin değerlendirmesini, Twitter'daki sosyal medya hesabında paylaştı.

Çavuşoğlu, mesajında, "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le NATO-AB ilişkileri ve ülkemizin S-400 alımı dahil pek çok konuyu değerlendirdik. Londra'da düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın hazırlıklarını görüştük." ifadelerini kullandı.

?STOLTENBERG: NATO, TÜRKİYE İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR

Ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Twitter hesabından görüşmeye ilişkin bir fotoğraf ve mesaj paylaştı.

Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek için yeniden Ankara'da olmaktan memnuniyet duyuyorum. Türkiye çok değerli bir müttefiktir ve NATO, ciddi güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya olan Türkiye ile dayanışma içindedir." değerlendirmesinde bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde