Çukurova ihalesini kim kazandı?

Çukurova ihalesini kim kazandı?

EPDK tarafından düzenlenen, Çukurova Doğal Gaz Dağıtım Lisansı ihalesinde en düşük teklifi...

Çukurova ihalesini kim kazandı?
16px
24px
20.07.2007 17:13
ABONE OLgoogle

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından düzenlenen, Çukurova Doğal Gaz Dağıtım Lisansı ihalesinde en düşük teklifi, sıfır (0) birim hizmet ve amortisman bedeli ve 167 dolar abone bağlantı bedeli ile Aksa Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. verdi.

EPDK'da düzenlenen ihaleye ''Zorlu Petrogaz, Çalık Enerji, Setaş İnşaat, Aksa Doğal Gaz, Palgaz Doğal Gaz ve Metangaz'' firmaları teklif verdi. Enerjisa ise teşekkür yazısı gönderdi. EPDK Doğal Gaz Daire Başkanı Uğur Kınay'ın ihale komisyonu başkanlığını yaptığı ihalede önce, 7 şirketin evraklarının bulunduğu ilk zarflar açıldı. Daha sonra teklifleri ihale şartnamesine uygun görülen 7 şirketin birim hizmet ve amortisman bedellerinin bulunduğu ikinci zarflar açıldı.

Zorlu Petrogaz, Petrol, Gaz ve Petrokimya Ür. İnş. San. ve Tic. A.Ş. 0,112 sent/kilowattsaat (kWh), Çalık Enerji San. ve Tic. A.Ş. 0,069 sent/kWh, Setaş İnş. Tic. ve San. A.Ş. 0,125 sent/kWh, Aksa 0,002 sent/kWh, Palgaz Doğal Gaz Dağ. San. ve Tic. A.Ş. 0,089 sent/kWh birim hizmet ve amortisman teklifi ederken, Metangaz Şehir Dağıtım Doğalgaz A.Ş. ise sıfır (0) birim hizmet ve amortisman teklifinde bulundu.

Şirketlerin tekliflerinin bulunduğu 2. zarfların açılmasının ardından en düşük teklifi veren Çalık Enerji, Aksa ve Metangaz açık eksiltmeye davet edildi. İhalede favori olarak gösterilen Çalık Enerji'nin temsilcisi açık eksiltmenin ilk turunda ihaleden çekildiğini açıklarken, Aksa da, Metangaz gibi sıfır birim hizmet ve amortisman bedeli teklif etti.

ÇUKUROVA BÖLGESİ 167 DOLAR ABONE BAĞLANTI BEDELİ ÖDEYECEK

İhale, 180 dolar olan abone bağlantı bedeli üzerinden Aksa ve Metangaz arasında açık eksiltme usulü ile devam etti. İhalenin 6. turunda Aksa 167 dolar abone bağlantı bedeli verdiğini belirtirken, Metangaz temsilcisi ihaleden çekildiklerini bildirdi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu.

5 YILDA 350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

 İhalenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan EPDK Başkanı Yusuf Günay, Çukurova bölgesi Doğal Gaz Dağıtım lisansı ihalesini kazanan şirketin 8 yıl boyunca hiçbir kar almadan doğal gaz dağıtım hizmeti vereceğini, tüketicilerin de 167 dolar abone bağlantı bedeli ödeyerek doğal gaz kullanabileceğini söyledi.

Çukurova'nın doğal gaza kavuşmasıyla bölgenin ekonomisinin de canlılık kazanacağını ifade eden Günay, doğal gazın sanayi ve konut ısınmasında, soğutmada ve tarım alanında kullanılabileceğini belirtti. Bu arada gazetecilerle sohbeti sırasında, Çukurova bölgesinin 4 şehri ve 14 ilçeyi kapsaması nedeniyle çok büyük bir ihale olduğunun ve ihaleyi kazanan şirketin tekel konumunda olacağının hatırlatılarak bunun rekabet açısından bir sorun yaratıp yaratmayacağının sorulması üzerine Günay, rekabetin doğal gaz dağıtım lisansı ihalelerinde yaşandığını, bundan sonraki süreçte ise kuralları zaten EPDK'nın belirlediğini söyledi. Günay, bu kapsamda rekabet açısından herhangi bir sıkıntı olmayacağını ifade etti.

KAZANCI HOLDİNG ORTAĞI MEHMET KAZANCI

Aksa Doğalgaz A.Ş'yi bünyesinde barındıran Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı da, EPDK'nın yaptığı ihalelerin halka kar olarak döndüğünü söyledi. Türkiye'nin gaz kullanımına 87'li yıllarda başlamasına rağmen dağıtım ihalelerinde geç kalındığını belirten Kazancı, yapılan ihalelerle doğal gazın yurt sathına dağıldığını ve halkın temiz ve ekonomik enerjiye kavuştuğunu kaydetti.

Çukurova bölgesinde 5 yılda 350 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını bildiren Kazancı, yıllık 3,5-4 milyar metreküplük gaz tüketiminin öngörüldüğünü söyledi. Kazancı, bölgeye yapacakları yatırımları 5 yılda tamamlamayı planladıklarını ve bu süre içerisinde 350 bin konut abonesi tahmin edildiğini kaydetti. Kazancı, 30 yılda 2 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde