Çukurova'dan TMSF'ye : 86 Milyon Dolar size yeter

Çukurova'dan TMSF'ye : 86 Milyon Dolar size yeter

TMSF; borçları nedeniyle el koyduğu Show TV, BMC şirketleriyle ilgili, “Aldığımız 86 milyon dolar alacaklar için kullanıldı ve yetmedi” derken, Çukurova Grubu, “86 milyon dolar size yeter” dedi ve davanın reddedilmesini istedi 

Çukurova'dan TMSF'ye : 86 Milyon Dolar size yeter
16px
24px
17.09.2014 07:29
ABONE OLgoogle
TMSF’nin, İnterbank’tan kaynaklanan borçları nedeniyle Çukurova Grubu’na ait Show TV ve BMC şirketine el koymasıyla ilgili Asliye Ticaret Mahkemesi’ne açtığı alacak davasında, Çukurova Grubu ile TMSF arasındaki çekişme, “restleşme” noktasına geldi.

Dava dilekçelere göre, TMSF’ye ödendiği belirtilen 86 milyon dolarla ilgili, TMSF, “Bu para ihtiyaçların karşılanmasında kullanıldı ve bu miktarın alacakların ödenmesine yetmesi mümkün değil” derken, Çukurova Grubu, “86 milyon dolar size yeter” dedi ve mahkemeden davanın reddedilmesini istedi.

TMSF: ALDIĞIMIZ PARA KULLANILDI VE YETMEDİ

Davanın bir önceki duruşmalarında TMSF’nin avukatı, Show TV’nin satışından elde edilen miktarın ne kadarının Çukurova grubunun borçlarına karşılık geleceğinin mümkün olmadığını belirtmişti. TMSF’nin dosyaya yeni sunulduğu dilekçede, TMSF’ye yatırılan toplam 97 milyon dolardan, Çukurova Grubuna ait 86 milyon dolar tutarındaki kısmı için, el konulan BMC ve diğer Çukurova şirketlerinin finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında Fon Başkanlı Makamı’na yetki verildiği ve söz konusu tutarın bu kapsamdaki işlemler için kullanıldığı belirtildi. TMSF dilekçesinde, Show TV satış bedeliyle ilgili söz konusu fonun, Çukurova Grubundan olan alacaklarına mahsup edilmediği ve edilmesinin de söz konusu olmadığını belirtti.

ÇUKUROVA: 86 MİLYON DOLAR SİZE YETER

Bu dilekçe üzerine, alacakların tahsili için TMSF tarafından Çukurova Grubuna açılan davanın geçtiğimiz hafta yapılan son duruşmasında, Çukurova Grubu uzun bir savunma yaptı. Dava dosyasına eklenen dilekçede, TMSF’ye ödenen 86 milyon doların BMC ve diğer Çukurova şirketlerine finansman desteği sağlamaya yeterli olduğu savunuldu.

TAHSİLAT DAVAYI ORTADAN KALDIRIR

Yine 86 milyon doların TMSF’nin Çukurova Grubu’ndan dava konusu olan alacaklarına yeteceği vurgulanan dilekçede, TMSF’ye ödenen borçlar ile Show TV satışından elde edilen rakamın toplamının, davaya konu olan tahsilatı tamamen ortadan kaldıracağının altı çizildi.

TMSF PARAYI AYLARCA UHDESİNDE BEKLETTİ

Çukurova Grubu dilekçesinde ayrıca TMSF için ağır ifadeler kullandı. Dilekçede, TMSF’nin alacağını fazlasıyla karşılayacak 86 milyon doları aylarca uhdesinde beklettiği ve söz konusu miktarı alacaklara mahsup etmediğini belirtti. Dilekçede, “Alacağı fazlasıyla karşılayacak miktardaki bir tutar aylarca, TMSF uhdesinde beklerken, Protokol konusu alacaklara mahsup edilmemesi ve mahsup edilmesinin söz konusu olamayacağının belirtilmesi yerinde ve tutarlı bir yaklaşım tarzı olmamıştır” dendi.

BEDEL BORÇ ÇIKMIŞTI

TMSF’nin Çukurova Grubu’na ait Show TV’yi, İnterbank’tan kaynaklanan borçlar nedeniyle el koymuş ve el koyma işleminin ardından da ihalesiz olarak kanalı Ciner Grubu’na satmıştı. TMSF, ilk etapta kanalın 402 milyon dolar bedelle satıldığını açıklamış ancak, bedelin 305 milyon dolarlık kısmının “fiktif” olduğu, yani borçlardan oluştuğu ortaya çıkmıştı. Yine bu süreçte kanalın sadece 97 milyon dolar bedelle satıldığı belirlenmişti.

KIYAK MADDE AYM'DEN DÖNMÜŞTÜ

Bankacılık Kanunu’yla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) lehine getirilen kıyak düzenlemenin en önemli bölümü Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) dönmüştü. AYM, Fon’un kanundan kaynaklı takip ve alacakları için belirlenen 20 yıllık zaman aşımı süresinin, geçmişe de yürütülebileceğine ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti.

Karar kapsamında Fon, 20 yıllık zaman aşımı süresini, Bankacılık Kanunu’nun çıktığı 2005 yılı öncesi yani eski alacakların tahsilâtına yönelik takip ve davalar için işletemeyecekti. Başka ifadeyle 2001 krizi dâhil, yeni kanundan öncesine ait eski tarihli fon alacaklarının takip ve tahsilinde zaman aşımı süresi 20 yıl yerine 10 yıl olarak uygulanacağı için TMSF’nin birçok takip takip-tahsilât davası dayanaksız hale gelip düşürülebilecekti. Bu maddeye ilk itiraz İzmir 3.Asliye Ticaret Mahkemesi’nden geldi.

Mahkeme, TMSF’ye fon alacaklarının tahsili amacıyla verilen ayrıcalıklı yetkilerin anayasaya aykırı olduğu sonucuna vardı ve ilgili geçici 16.maddesinin iptali istemiyle AYM’ye başvurmuştu. AYM de, maddedeki zaman aşımı sözcüğünü anayasaya aykırı bularak iptal etmişti.
Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde