Counter Strike çıktı avcılık sektörü durdu

Counter Strike çıktı avcılık sektörü durdu

Av mamülleri satan dükkanlar, son 10-15 yılda internet ve halı sahaların cazibesine yenildi.

Counter Strike çıktı avcılık sektörü durdu
16px
24px
27.09.2008 11:20
ABONE OLgoogle

"Bir dönem babaların oğulları ile birlikte avcılık alışverişi yaptığı av mamülleri satan dükkanlar, son 10-15 yılda internet ve halı sahaların cazibesine yenildi. Günümüzde ergenlik çağındaki gençler, babaları ile ava çıkmaktansa internet cafelerde oyun oynamayı, halı sahada arkadaşları ile maç yapmayı tercih ediyor."

Yaklaşık 40 yıldır avcılık sektöründe hizmet veren Efe Avcılık'ın sahibi Alparslan Karabıyık, avcılığın geldiği noktayı işte bu sözlerle anlatıyor.
Karabıyık, bilgisayar ya da farklı spor dallarına artan ilginin yanı sıra avcılığın çok ucuz bir hobi olmamasının da bu değişimde payı olduğunu söylüyor. Gençler ava gitmektense saatine 1-2 YTL ödedikleri inter kafelerde Counter Strike, gibi oyunlarla sanal olarak avlanmayı tercih edebiliyor.

Karabıyık, "Bir kişinin ava çıkabilmesi için asgari 1000 YTL'lik harcama yapması gerekiyor" diyor.

Eminönü'nün 80'li yılların başında Türkiye'nin silah pazarı konumunda bulunduğunu hatırlatan Karabıyık, son 5 yılda Eminönü'deki avcılık mağazalarının sayısının 30'dan 12'ye düştüğünü söyledi. "10 yıl önce ayda 100-120 arası tüfek satıyorduk, şimdi bu sayı 30'a düştü" diyen Karabıyık, 80'li ve 90'lı yıllarda özellikle Arap ülkelerinden Türkiye'ye silah almak için gelen zengin Arap turistlerin mağaza kapılarında kuyruk oluşturduğunu anlattı.

Karabıyık, "ABD'nin Libya'ya ambargo uygulamaya başladığı dönemde, Araplara silah yetiştiremiyorduk. Koca koca Arap şeyhleri, ellerinde çeklerle kapılarda kuyruk oluyorlardı. Daha sonra silah dünyanın her yerinde kolay ulaşılabilir bir hal aldı" dedi. Bir dönem Türkiye'de yüzlerce silah satan mağaza açıldığına dikkat çeken Karabıyık, "Zamanla piyasa düzeldi, kalitesiz satıcılar silindi gitti. İyi de oldu. Şu an belki çok para kazanamıyoruz ama en azından kalan 5-10 mağaza olarak çok kaliteli bir hizmet sunuyoruz" diyor.
 
Avcılık artık babadan oğula geçmiyor
Çoğu mağaza sahibinin piyasadaki durgunluk nedeni ile yıllar içinde dükkanını kapatarak başka iş kollarına geçtiğini ifade eden Karabıyık, artık avcılığa hevesli nesillerin yetişmediğini, avcılığın babadan oğula geçen bir hobi olmaktan çıktığını kaydediyor.

Karabıyık, av tüfeği alımı konusunda getirilen bürokratik engellerin de sektöre olan ilgiyi düşürdüğünü dile getirerek, "Tabii ki güvenlik için gerekli ruhsatların alınması şart, ama bunun bizim işimizi olumsuz etkilediği de bir gerçek. Şimdi de silaha, tüfeğe hevesi gençler gelip satın almak istiyor, ancak izin vermiyoruz. 10 müşterimizden 9'u böyle insanlardan oluşuyor. Ölümcül etkisi olan silahların emniyet izni olmadıkça satılması doğru değil. Şu anda müşterilerimiz genelde orta yaş veya üzerinde, iş güç sahibi, boş vakitlerinde ciddi olarak avcılık ile ilgilenen insanlar" şeklinde konuşuyor.
 
Sektördeki vergiler yüzde 50'ye dayandı
Türkiye'de av malzemelerinin ithalatından aşırı vergi alındığına işaret eden Karabıyık, "Tüfek satışlarından alınan ÖTV çok yüksek. Mesela İspanya'dan tüfek ithal etmek istediğinizde yüzde 20 ÖTV ödüyorsunuz, yüzde 18'de KDV'yi ve diğer masrafları ekleyince yüzde 50 oranında bir masraf çıkıyor. Bu çok büyük bir oran" diyor. Karabıyık, tüfek satışlarının düşmesi ile yaz aylarında deniz malzemeleri, festival zamanlarında ise gençlere uyku tulumu, çadır, yemek seti gibi aletler sattıklarını söylüyor.

Şu anda av mamullerinin fiyatlarının geçmiş yıllara göre daha ucuz olmasına rağmen talep azlığı nedeniyle satışların kesildiğini anlatan Karabıyık, "Eskiden bu kadar çeşitli tüfek yoktu, yerli üretim yoktu. Eskiden bir tüfek almak bir yatırım aracıydı. Bugün 5 bin liraya aldığın bir tüfeği 2 yıl sonra 8-10 bin liraya satardın. Artık her şey bol olduğu için tüfeklerin böyle bir değeri kalmadı" açıklamasını yapıyor.
 
Av tüfeği almak için ne yapılması gerekiyor?
Eğer av tüfeği satın almak istiyorsanız, önce ikamet ettiğiniz bölgenin ilçe emniyet müdürlüğüne ya da jandarma karakoluna başvurmanız gerekiyor. Av tüfeğini hangi amaçla kullanmak istediğinizi beyan ettikten sonra, ruhsat belgesi için gerekli nüfus kağıdı, ikametgah, savcılıktan temiz belgesi, doktor raporu gibi birtakım evrakları hazırlayıp emniyet güçlerine teslim edeceksiniz.

Emniyet yetkilileri, av tüfeği satın alma isteğinizi inceleyerek, uygun gördükleri halde "Yivsiz Tüfek Satın Alma Belgesi" çıkarıyor. Bu belgeyle dilediğiniz bir avcılık mağazasına gidip tüfek satın alabiliyorsunuz. Ancak, prosedür burada bitmiyor. Tüfeği satın aldıktan sonra, aldığınız tüfeği emniyete götürüp tespitini yaptırıp, fatura ibrazında bulunmanız ve av tüfeğinizi kayda geçirmeniz gerekiyor.
 
Sahte 'Hattori Hanzo' artık rağbet görmüyor
Geçtiğimiz yıllarda sinemaları kasıp kavuran "Kill Bill" çılgınlığı, o dönemde Türkiye'de de "Hattori Hanzo" kılıçlarının çok popüler olmasına yol açmıştı. Çoğumuzun ninja filmlerinden aşina olduğu bu kılıçlar, elinde kılıcı ile intikam arayan bir kadının hikayesini anlatan Kill Bill filmi ile gençlerin ilgi odağı olmuştu.

Orijinal bir Hattori Hanzo kılıcına milyon dolarlık pahalar biçilirken, avcılık mağazalarındaki 100-125 YTL'lik sahte "Hattori Hanzo"lar ise satış rekorları kırmıştı. Alparslan Karabıyık, sattıkları sahte "Hattori Hanzo" kılıçlarının çoğunun kılıfından bile çıkarılmaya değmeyeceğini belirterek, "Bu kılıçlar keskin değil. Zaten çoğunun ağzı açılmaz. İçindeki kılıcın ise parmak kadar bir kalınlığı vardır. Kesinlikle kesici özelliği yoktur. Bir dönem çok satın alındı ama şimdi pek ilgi görmüyor" diyor.

Aram Ekin Duran/Refeans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde