“Collezione kooperatifi” kuruluyor!

“Collezione kooperatifi” kuruluyor!

Akyiğit Tekstil, Kırklareli'ndeki dev konfeksiyon fabrikasını çalıştırabilmek için bir model geliştiriyor.

“Collezione kooperatifi” kuruluyor!
16px
24px
17.12.2007 08:52
ABONE OLgoogle

Özbey Men'in haberi

HAZIR GİYİM sektörünün önde gelen markalarından Collezione, alanında Türkiye'de “ilk” olacak bir proje başlattı. Markanın sahibi Akyiğit Tekstil, Kırklareli'ndeki konfeksiyon fabrikasını yeniden faaliyete geçirebilmek amacıyla bir kooperatif kuruyor. 1994 yılında açılan ve yaklaşık 20 bin metrekare kapalı alanı olan tesisler, Akyiğit Tekstil'in yatırımlarını perakendeye kaydırması ve üretim maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle geçen yıl kapanmıştı...

Akyiğit Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit, halen kooperatifin yasal prosedürlerini yerine getirmek üzere çalıştıklarını söylüyor. Akyiğit, çalışanların oluşturacağı kooperatifte kendisinin yer almayacağını söylüyor. Ekrem Akyiğit'in verdiği bilgilere göre, Kırklareli'ndeki tesis kuruluşundan itibaren 2004 yılına kadar kar etmiş.

2004'ten sonra Çin menşeli ürünler piyasada yaygınlaşınca fabrika rekabet gücünü yitirmeye başlamış. Önce fabrikanın kapasitesi asgariye düşürülmüş, 1.5 yıl kadar önce de üretim tamamen durdurulmuş. Çalıştığı dönemlerde kumaş pantolon, blue jean, gömlek ve triko üreten fabrikada, şu anda makine parkuru olarak sadece triko makinesi var. Ancak firma tesisin tüm altyapısını kendisi kuracak.

11.5 MİLYON PARÇA ÜRÜN ALIYOR
İşletmenin yeniden üretime geçmesi durumunda ayda 6 bin kumaş pantolon, 30 bin gömlek, 13 bin adet de triko dikilebilecek. Tabii fabrika bu durumda üretiminin önemli bir bölümünü Collezione markasına yapacak.

Ekrem Akyiğit, aslında Türkiye'nin değişik yörelerinden uygun fiyatlara mal alabildiklerini, ancak atıl kalan bu tesisi de devreye sokmayı planladıklarını vurguluyor. Collezione, halen yılda yaklaşık 11 milyon 500 bin adet ürün alıyor. Bunun yüzde 90'lık bölümünü iç piyasadan temin eden şirketin yurt genelinde 600'e yakın tedarikçisi var. Bunun yanında Hindistan, Bangladeş, Vietnam ve Çin'den de yılda yaklaşık 12 milyon dolarlık ürün alıyor. Collezione'un halen 93'ü kendisine ait olmak üzere Türkiye genelinde 223 mağazası var. Yurtdışındaki 16 noktada da 32 franchise mağazası bulunuyor. Bu rakamlar, Collezione'un Türkiye'nin en yaygın mağaza zincirlerinden biri olduğunu gösteriyor.

TEDARİKÇİLER AZALACAK
Ekrem Akyiğit, Kırklareli'ndeki tesis yeniden üretime geçtikten sonra da iç piyasadaki tedarikçilerinin büyük bölümüyle çalışmaya devam edeceklerini belirterek Uzakdoğu'dan ithalatın ise bir miktar gerileyebileceğini söylüyor.
Akyiğit, “Artık sadece Anadolu'dakiler değil İstanbul'daki şirketler de Uzakdoğululara yakın fiyatlar verebiliyor. Biz zaten politika gereği daha çok iç piyasadan alım yapmayı tercih ediyoruz. Tabii bazı ürünlerin Türkiye'de üretimi hayli geriledi. Örneğin, mont üretimi yıllık 700 bin adede kadar düştü. Bu yüzden Uzakdoğu'dan ithalatımız sürecek” diyor.

Para

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde