Çok kazandıracak bir iş

Çok kazandıracak bir iş

Amerika uyku ticaretine başlamış. New York'ta yüksek ofis binalarının yoğun olduğu 2 semtte "şekerleme hücreleri" kurulmuş.

Çok kazandıracak bir iş
16px
24px
15.12.2006 09:57
ABONE OLgoogle

Meral Tamer'in yazısı

Gün ortasında 20 dakikalık uyku, 14 dolara

Kıskanıyorum.
Akşamüstleri, hemen yanı başımda 5-10 dakika kestirip, sonra da yeni bir güne başlıyormuş gibi gece yarılarına kadar okuyup-yazan arkadaşlarımı fena halde kıskanıyorum.

Efendim bendeniz, erken yatıp erken kalkan cinstenim. Çocukluğumda beni hep erken yatırdıklarından mıdır, biyolojik saatimden midir bilemem artık. Sabahın köründe kalkar, büyük bir keyifle ve tüm enerjimle hayata başlarım. Bütün gün hiç durmadan çalışırım; ama geceleri pilim biter. Akşam saat 9'dan sonra okuyup-yazdığım ise pek nadirdir, gözlerim kapanıverir. Arkadaşlarımla beraber değilsem ya da ilgimi çeken bir film seyretmiyorsam, 11'de uyurum.

Kaliforniya'daki Salk Institute'un, gün içinde şekerleme yapan ve yapmayan binlerce kişi üzerinde yaptığı ayrıntılı araştırmaların sonucu net: Öğleden sonra şekerleme yapanlar, günün geri kalan bölümünü çok daha verimli geçiriyorlar; hatta 1 günde 2 ayrı günü yaşıyormuş kadar verimliliklerini arttırabiliyorlar. Gün içinde 10-15 dakika kestirenler, kahve içerek uyanık ve diri kalma yolunu seçenlerden çok daha kolay odaklanabiliyor ve daha hızlı algılayabiliyorlar.

Şekerleme yapan ünlüler
Rahmetli Vehbi Koç, her gün mutlaka öğleden sonra uyur, hatta seyahatlerde bile bu adetinden hiç vazgeçmez, havaalanlarında kendisine uyku odası ayarlandığı olurdu. Tıpkı John D. Rockefeller gibi...

Napolyon ve Churchill'in de, en bunalımlı günlerde bile öğleden sonra uykusundan vazgeçmedikleri biliniyor.

Dünya edebiyatının en ünlü "uykusuzu" Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde adlı kitabında alter-egosu, geceleri çok az uyur ama akşam yemeğinden önce mutlaka biraz kestirir.

Montaigne, ünlü kitabı Denemeler'de savaş öncesinde, hatta savaş sırasında kestiren eski zaman generallerinden hayranlıkla söz etmiştir. 16. yüzyılda yaşamış Hollandalı ressam Grimmer, yorgun bir köylüyü buğday yığınları üzerinde kestirirken resmetmiştir.
İspanya'da ve bazı Latin Amerika ülkelerinde, öteden beri gün ortasında siesta yapılır. Çalışanlar, öğleden sonra işyerlerini kapatıp evlerine uyumaya giderler, sonra yeniden işlerine dönüp akşam daha geç saatlere kadar çalışılar...

14 dolara satılık uyku!
Patronların ve CEO'ların ofislerinin iç bölümünde mutlaka bir dinlenme odası bulunması da boşuna değil herhalde. Salk Enstitüsü'nün araştırmasına göre, CEO'lar personele de gün içinde şekerleme hakkı tanıdığı takdirde, şirketin performansının artma olasılığı yüksek.
Amerika'da bu işin ticareti bile başlamış. New York'ta yüksek ofis binalarının yoğun olduğu 2 semtte "şekerleme hücreleri" kurulmuş. Gün ortasında işyerinizden çıkıp, 2 - 3 dakika mesafedeki şekerleme hücrelerinden birine kapağı atıyorsunuz. Sizi rahat bir yatar koltuğa oturtup kulaklık da taktıktan sonra üzerinize yarım küre şeklinde ses ve ışık geçirmez bir fanus kapatıyorlar. Mutlak karanlık ve sessizlikte 20 dakika kestirme imkânının bedeli 14 dolar.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde