Çok kazançlı bir iş

Çok kazançlı bir iş

Ytırımı kolay, karı yüksek. Franchise bedeli 7 bin 500 TL’den başlıyor. İşte bayilik şartları..

Çok kazançlı bir iş
16px
24px
18.02.2011 14:51
ABONE OLgoogle

Ersan Çpıplak'ın haberi

Klasik büfe konseptine yeni bir bakış açısı kazandıran şirketler Türkiye genelinde yeni şubeler açmaya başladılar. Franchise bedeli 7 bin 500 TL’den başlıyor…

BÜFE pazarının yıllık hacmi 2 milyar 500 milyon dolara ulaştı. Sadece İstanbul’da 3 bin civarında büfe bulunuyor. Pazarın geneline küçük ölçekli firmaların hakim. Geliştirdiği ürünler ve kendi tarzlarıyla marka olmuş köklü şirketler ise yakın zamana kadar mevcut durumlarını yeterli görüyor, yeni şubeler açma konusunda pek istekli davranmıyorlardı. Ancak bu durum değişti. Bunda hızlı yaşam tarzının yanı sıra birbiri ardına açılan alışveriş merkezlerinin yarattığı potansiyel çok etkili oldu. Diğer yandan bu alandaki muazzam potansiyeli değerlendirmek isteyen büyük şirketler büfe pazarına adım attılar. Üstelik çok agresif hedefler ortaya koydular. Örneğin 2010’da 38 şubeli Etiler Marmaris Büfe’yi satın alan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi önümüzdeki 5 yılda şube sayısını 500’e çıkaracak. Büfe pazarındaki diğer köklü markalarda boş durmuyor. Klasikleşmiş birçok ürünün yaratıcısı Marmaris Büfe, yeni şubeler açma konusunda oldukça atak görünüyor. İşte ünlü büfelerin franchise şartları…

MARMARİS BÜFE
Efsane tatların yaratıcısı
Marmaris Büfe'nin temelleri, Nihat Sargın'ın 1950'lerin başında memleketi Rize'den İstanbul'a çalışmaya gelmesiyle atılır. Şimdi oğlu Mustafa Sargın iş başında. Mustafa Sargın, “Başarısı nedeniyle taklitlerimiz çoğaldı. Birçoğuyla hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Türk Patent Enstitüsü'nden marka tescil belgemizi aldık. Ama bazı insanlar buna pek aldırmıyor. Sürekli olarak bizim markamızla yeni yerler açılıyor. Onları mahkemeye veriyoruz ” diyor.
Marmaris Büfe'nin şube sayısı 20’ye yükseldi. Bu şubelerin 17’si İstanbul Taksim, Göztepe, Koşuyolu, Bahçeşehir, Bakırköy ve Yeşilköy’de bulunuyor. İstanbul dışında Antalya, İzmir ve Ankara’da birer şubesi var.
Marmaris Büfe’nin yatırım maliyeti seçilen bölge ve dükkan konumuna göre değişiyor. Dükkan büyüklüğü ortalama 40 metrekare. Marmaris Büfe metrekare yatırım tutarı ise 750 ile bin TL arasında değişiyor.
Marmaris Büfe'ye özel ürünlerin başında, dilli kaşarlı tost, biftek kaşarlı sandviç ve Leyla tost geliyor. Leyla tostun keşfi oldukça ilginç. İTÜ öğrencilerinden Leyla, bir gün Nihat Sargın'dan çikolata ve muzlu tost yapmasını istemiş. Sargın da onu kırmayıp hazırlamış. Bu tost o kadar tutulmuş ki, ayrıştırmak için bir isim aranmış. Doğal olarak da önerenin adından yola çıkılarak “Leyla tost”ta karar kılınmış.
Telefon: 0212 250 23 02
Web: www.marmarisbufe.net

ATOM TOST
Büfelere itibar kazandıran marka
Atom Tost güçlü bir ortaklık yapısına sahip. Şirketin ortakları arasında STFA Holding, Profilo Holding, Sayılgan Holding ve Hamamcıoğlu bulunuyor.
Atom Tost, ilk şubesini 2002’de İstanbul’da açmış. Atom Tost’un şuan 2’si  yurtdışında (Azerbaycan) olmak üzere toplam 22 şubesi var. Şubelerin 18’i franchisingi sistemiyle açılmış. Atom Tost Genel Müdürü Asım Güler, başta İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve İzmir olmak üzere Türkiye genelinde franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını söylüyor. 2011’de şube sayısını 35’e çıkarmayı planlayan şirket, 2012 sonunda 60 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
Atom Tost, franchise giriş bedeli olarak 10 bin euro talep ediyor. İşyeri büyüklüğü ise 19-250 metrekare arasında değişiyor. Bir Atom Tost şubesinin toplam yatırım maliyeti 75 bin liradan başlayıp 125 bin TL’ye kadar çıkıyor. Güler, bu fiyata dekorasyon dahil gerekli tüm ekipman ve malzemelerin dahil olduğunu söylüyor. Şirket, reklam katkı payı talep etmiyor. Sürekli franchise ödemesi ise ciro üzerinden yüzde 5 olarak belirlenmiş. Şirket, franchise alanlara şu destekleri sunuyor: Eğitim, el kitabı, bölge koruması, ortak reklam, personel temini, mal temini ve pazarlama.
Atom Tost müşterilerine Türk damak tadı ve zevkine göre hazırlanmış ürünler sunuyor. Atom Tost, yerel tatlardan oluşturduğu ürün gamıyla dikkat çekiyor.
Atom Tost’un menüsünde tost çeşitleri, soğuk sandviçler, hamburgerler, sosisli, kumpir, sıkma meyve suları ve özel Atom ayranı bulunuyor. Atom Tost, tüm malzemeleri camekanlı stantlarda sunarak, müşterilerine zengin malzemelerden diledikleri karışımı elde ederek kendi tostlarını yaratma imkanı da sunuyor. Asım Güler, “Ürünlerimiz için kullandığımız malzemeler, tedarikçilerimiz tarafından Atom Tost’a özel olarak üretiliyor” diyor. Aytaç, UNO, Unilever ve Coca-Cola bu tedarikçilerden ilk akla gelenler.
Telefon: 0216 495 78 30
E-posta: [email protected]
Web: atomtost.com

SUSURLUK TOST VE AYRAN EVİ
Ekmek ve eti Susurluk’tan geliyor 
Ertekin Gıda tarafından 2002’de ilk şubesini İstanbul Ümraniye’de açan Susurluk Tost ve Ayran Evi’nin 7 şubesi var. Bu şubelerin 6’sı İstanbul’da, 1’i de Ankara’da bulunuyor. 2 şube hariç tamamı franchising sistemiyle açılmış. Önümüzdeki birkaç ay içinde 3 yeni şube daha açmaya hazırlanan şirket, 2011’de şube sayısını hızla artırmayı hedefliyor. Ertekin Gıda’nın sahibi Guray Ertekin, “Yeni şubelerimizin tamamı franchising sistemiyle açılacak” diyor.
Yaklaşık 30 metrekarelik bir Susurluk Tost ve Ayran Evi’nin toplam yatırım tutarı 65 bin ile 70 bin TL arasında değişiyor. Bu rakama gerekli donanımlar ve tüm dekorasyon masrafları dahil. Şirket,  aylık ciro üzerinde yüzde 3 katılım payı alıyor. Susurluk Tost ve Ayran Evi'nde tost, gözleme, kumpir, kumru ve içecek çeşitleri servis ediliyor. Sucuk, ekmek, yoğurt ve peynir gibi ürünlerde kullanılan tüm malzemeler Ertekin Gıda tarafından Susurluk’ta üretiliyor. Soğuk hava zinciri bozulmadan İstanbul’da merkez depoya sevk edilen malzemeler buradan günlük olarak şubelere dağıtılıyor.
Telefon: 0216 630 30 30
E-posta: [email protected]
Web: www.susurluk.com.tr

YUKA
Franchise giriş bedeli 7 bin 500 TL
Ünlü çigköfteci Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta, 2010’da Yuka markasıyla büfe pazarına adım atmıştı. İlk şubesini İstanbul Avcılar’da açan şirket şimdi franchising sistemliyle yeni şubeler açacak. Elazığlı Çiğköfteci Ahmet Usta Genel Müdürü Fatih Arslan, “Yeni açılacak ilk 5 şubemiz için franchise bedelini sadece 7 bin 500 TL olarak belirledik” diyor. Yuka menüsünde ciğer Amerikan, biftek kaşar, tavuk kaşar, kavurmalı kaşarlı ve Ayvalık tostu gibi çok sayıda seçenek mevcut. Mağaza dekorasyonunda doğallığı ön planda tuttuklarını belirten Arslan, “Yuka Büfe’nin duvarlarında modern taşlar, yerlerde el işi boyama karo çiniler kullandık. Dekorasyonda insan sağlığına zararlı olmayan boyalar kullanıyoruz. Masalarda hiçbir işlem görmemiş ahşap tercih ediyoruz. Yeni açılacak şubelerimizde bu tarzda olacak” diyor. Yuka Büfe ürünlerinde kullanılan malzemeler Pınar ve Muratbey gibi tedarikçilerden temin ediliyor.
Telefon: 0212 690 42 43
E-posta: [email protected] 
Web: www.yukabufe.com

MIX ETİLER BÜFE
İlk kez İstanbul dışında şubeler açacak
Ercan Oymak tarafından 2007’de İstanbul’da kurulan Mix Etiler Büfe’nin şube sayısı 7’ye yükselmiş. Bunların 5’i franchising sistemiyle açılmış. Şubelerin tamamı İstanbul’da bulunuyor. İstanbul dışındaki ilk şubesini Kırklareli’de açmaya hazırlanan şirket diğer illerden gelecek franchise taleplerini de değerlendiriyor. Mix Etiler Büfe bu doğrultuda gelişmiş il ve ilçelerde yeni şubeler açacak. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 20 bin dolar talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 100 bin ile 120 bin TL arasında değişiyor. Reklam payı katılımı almayan Mix Etiler Büfe’nin sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 441 62 20
E-posta: [email protected]
Web: www.mixetilerbufe.com

ETİLER MARMARİS BÜFE
Etiler Marmaris Büfe, 2010’da İHKİB (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Başkanı Hikmet Tanrıverdi tarafından devir alınmıştı. Etiler Marmaris Büfe’de yeniden yapılandırma çalışmaları başlatan Tanrıverdi, Etiler Marmaris Büfe’yi 5 yılda 500 şubeli bir zincir haline getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda teknik ve kurumsal altyapısını tamamlayan şirket 2011’e hızlı bir giriş yaptı. Şube sayısını agresifi bir şekilde artırmaya başlayan şirket, 2010’un son aylarında 38 olan şube sayısını 55’e yükseltti. Bu şubelerin 43’ü franchising sistemiyle açıldı. Şirket başta İstanbul olmak üzere gelişmiş tüm il ve ilçelerde şubeler açacak. Bunların yanı sıra ilk yurtdışı şubesi 2011’de Almanya’da açılacak.
Etiler Marmaris Büfe’nin franchise giriş bedeli 25 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi ise 150 bin ile 200 bin TL arasında değişiyor. Reklam payı katılımı ise aylık ciro üzerinden yüzde 2 olarak belirlenmiş. Etiler Marmaris Büfe’ler ortalama 40 metrekare büyüklüğe sahip.
Etiler Marmaris Büfe ürünlerinde kullandığı malzemeleri Pınar, Maret, Özma, Uno, Nutella, Öztiryakiler, Nestle, CocaCola, Eker gibi tedarikçilerden temin ediliyor. Etiler Marmaris Büfe’de efsane tat ıslak hamburgerin yanı sıra soğuk sandviç, tost, burger, döner ve köfte çeşitleri bulunuyor. Ayrıca vitamin bar bölümünde taze sıkılmış meyve suyu seçenekler var.
Telefon: 0212 583 10 00
E-posta: [email protected]
Web: www.etilermarmaris.com.tr

BAMBİ CAFE
İlk kez franchise veriyor
Bambi Cafe, 1974 yılında Rizeli Mustafa Güner tarafından İstanbul Taksim Sıraselviler'de kurulmuş. Şube sayısı 17’e ulaştı. Mustafa Güner'e göre, Bambi şöhretini kaşarlı döner, dilli kaşarlı tost, atom ve tereyağlı kaşarlı kokoreç gibi kendi icatları olan lezzetlere borçlu. Bambi Cafe, ilk kez 2010’da franchise vermeye başladı. Bambi Cafe, başta İstanbul olmak üzere gelişmiş tüm il ve ilçelerde şubeler açmayı hedefliyor. Yatırım şartları birebir görüşmelerde belirleniyor.
Telefon: 0212 292 45 01
Web adresi: www.bambicafe.com.tr
 
HOTSTOP
Mobil kafe
Mobil kafe Hotstop, kupa formunda sıra dışı konsepte sahip. Hotstop mobil kafeleri görünümü, fonksiyonelliği, özgün masa-sandalyeleri ile dikkat çekiyor.
Hotstop, modern bir kafede olması gereken her türlü teknik altyapı ve ekipmana sahip. Uluslararası proje geliştirme şirketi ÇözümVar tarafından geliştirilen bu konsept için 2 yıl hazırlık yapılmış. Hotstop kahve ve çay çeşitleri ile sandviç, kek ve kurabiyeleri uygun fiyatlarla müşterilerine sunuyor.
Hotstop’un İstanbul’da Tepe Nautilus AVM, Dünya Ticaret Merkezi, Merter Tekzen AVM ve Bilgi Üniversitesi gibi önemli yerlerde şubeleri var. İstanbul dışında ise Ankara, Bursa, Kocaeli ve Samsun’da şubeleri bulunuyor. Toplam şube sayısı ise 15. 2011’de franchising sistemiyle yeni şubeler açılacak. Bunun için Türkiye genelinden gelecek tüm talepler değerlendirilecek.
Telefon: 0216 456 98 78
E-posta: [email protected]
Web: www.hotstop.com.tr

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde