Çocuklarımızın değeri 500 milyon dolar mı?

Çocuklarımızın değeri 500 milyon dolar mı?

Torba tasarıyla Türkiye’de sigara ve puro dışında yeni tütün ürünlerinin üretim, ithalat ve satışına izin veriliyor. Bu izin, sigara tekellerinin özellikle gençleri ve çocukları tehdit altına alan yeni nesil ürünlerinin önünü açıyor

Çocuklarımızın değeri 500 milyon dolar mı?
16px
24px
17.10.2017 11:00
ABONE OLgoogle

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 5 Ekim Perşembe günü görüşmeye başladığı istihdam, yatırım, üretim ve finansmanı teşvik etmeye dönük düzenlemeler ve MTV düzenlemesi ile vergi mükelleflerine yeni kolaylıklar sağlayan "torba tasarı"daki bir madde dikkat çekiyor.

Yeni Torba Yasa Tasarısı’nda MTV, internet vergisi, mera vs. derken gözden kaçan çok önemli bir düzenleme daha var. Torba tasarının 68'inci maddesiye ilk kez “sigara ve diğer tütün mamulleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamulleri” ifadesi eklendi.

Bu maddeyle Türkiye’de sigara ve puro dışında yeni tütün ürünlerinin üretim, ithalat ve satışına izin veriliyor.

Bu izin, sigara tekellerinin özellikle gençleri ve çocukları tehdit altına alan yeni nesil ürünlerinin önünü açıyor. 

Çünkü adına teknolojik isimler verilen bu ürünler, teknolojiye yatkın genç nesiller için adeta bir oyuncak gibi dizayn edilmiş. 

Her üç kişiden birinin sigara içtiği ülkemizde gelecek nesillerin de bu zararlı ürüne bağımlı olması için atılmış çok tehlikeli bir adım bu. 

Sigara şirketleri, Ankara’yı, "Türkiye’de yatırım yapacağız” diye ikna etmiş görünüyor.

Üstelik bu ürünler, hiçbir sağlık otoritesi tarafından onaylanmadığı halde zararı azaltılmış diye lanse edilip, normal sigaradan daha düşük bir vergiyle izin alma aşamasında.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmesi planlanan 68-71. maddelere karşı iktidar ve muhalefetin duyarlı milletvekillerinin ne tepki vereceği merak konusu.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, zararı azaltıldığı iddia edilse de yeni bir zararlı  ürünün halka arz edilmesine, üstelik bu iznin düşük vergiyle verilmesine hiç kimsenin onay vermemesi gerektiğini söylüyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN HABERİ VAR MI?

Sigarayla mücadeledeki kararlılığını yakından bildiğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudan haberi var mı, varsa nasıl izin verdi, nasıl ikna edildi anlamak zor.

Düzenleme Meclis gündemine gelirken akıllara takılan soru şu: Türkiye’nin gelecek nesillerinin değeri 500 milyon dolarlık yatırımdan daha mı değersiz?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde