Çocuklar akıllandı: Buraya gelin damat giremez!

Çocuklar akıllandı: Buraya gelin damat giremez!

Nafi Güral’ın çocuklarının hazırladıkları aile anayasasına göre şirket yönetimine gelin damat giremeyecek

Çocuklar akıllandı: Buraya gelin damat giremez!
16px
24px
23.02.2013 09:59
ABONE OLgoogle

Güral Ailesi’nde üçüncü kuşak kendi yolunu çizdi. Nafi Güral’ın çocuklarının hazırladıkları aile anayasasına göre şirket yönetimine gelin damat giremeyecek

2004 yılından bu yana aile içi tartışmalarla boğuşan Gürallar’da üçüncü nesil kendi yolunu çizdi. Nafi Güral’ın kızları Sema Güral Sürmeli, Hediye Güral, Gülden Güral ve oğlu Erkan Güral, NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi isimli şirketle büyüme kararı aldı. Aile içindeki hataları yeniden yapmak istemeyen kardeşler babaları Nafi Güral öncülüğünde bir de aile anayasası hazırladı.

Kardeşlerin kurallarına göre şirkette artık damatlar ya da gelinler görev alamayacak. Yine NG Kütahya’da üniversite okumayan gençler yönetime giremeyecek, şirkette yönetici olmak için eğitimini tamamladıktan sonra farklı bir yerde tecrübe edinmesi gerekecek. Gürallar’da dede Ali Güral’dan bayrağı devralan evlatları Rıza, Nafi, İsmet ve Sevim Güral kardeşler 2004 yılında bir anlaşma yaparak şirketleri paylaşmıştı. Ancak aileden kimse alınan kararları uygulamayınca sıkıntılar arttı.

Her zaman birbirine bağlı örnek bir aile olduklarını söyleyen NG Kütahya Seramik Porselen Turizm Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, “Ailemizdeki büyükler bize hep iyi insan olmayı öğrettiler” dedi.

Neden ayrıldılar?

ERKAN Güral, ayrılma kararının perde arkasını şöyle anlattı: “90’lı yılların sonunda büyüklerimizin mükemmel giden birlikteliklerinde bazı aksamalar olduğunu 11 kuzen olarak hissetmeye başladık. 2004’te kurucularımız şirketleri ayıralım dedi. Amcalarımız beğendikleri şirketleri alıp kalanı babamız Nafi Güral’a bıraktı. Ancak yapılan anlaşmayı kimse tutmayınca hukuken bir türlü ayrılık gerçekleşmedi. Biz de babamız Nafi Güral’ın bize verdiği şirketleri NG Kütahya altında topladık ve şirketi tamamen ayırdık.”

Napoli’ye showroom

İtalya’daki ünlü seramik fuarı Cersaie’e 20 yıldır katılan ancak bir türlü 100 metrekareden fazla yer alamayan NG Kütahya Seramik, ülkede mağaza açmaya karar verdi. Dünya seramik sektörünün merkezi olarak kabul edilen İtalya’nın Napoli ve Sassuolo şehirlerinde 8 bin metrekarelik showroom ve depolar açılacak.

125 milyon lira yatırım

Erkan Güral’ın verdiği bilgiye göre NG Kütahya Porselen seramik sağlık ürünlerine 25, ikinci seramik fabrikasına 60, taş yünü fabrikasına ise 40 milyon liralık yatırım yapacak. Fabrikaların ikisi bu yıl taş yünü tesisi ise seneye açılacak. Toplam yatırım tutarı 125 milyon doları bulurken çalışan sayısı da 700 kişi daha artacak.

İlker Pehlivan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde