Çocuk teşvikine BES modeli

Çocuk teşvikine BES modeli

Yaşlanan nüfusun önüne geçmek için çocuk teşvikine dönük çalışmalar başladı.

Çocuk teşvikine BES modeli
16px
24px
04.02.2013 08:17
ABONE OLgoogle

Yaşlanan nüfusun önüne geçmek için çocuk teşvikine dönük çalışmalar başladı. Hazırlanan pakete göre bireysel emeklilik sistemindeki (BES) gibi nakit katkısının artırılması planlanıyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine ‘çocuk teşvik paketi’ için çalışmalara start veren ekonomi yönetimi, işe mevcut çocuk teşviklerini mercek altına alarak başladı. Yapılan çalışmalarda mevcut durumda vatandaşlara çocuklar için en az 5 ayrı teşvik verildiği ancak bu teşviklerin diğer ödemeler içinde kaybolduğu belirlendi.

Bu tespitler üzerine, öncelikle çocuk teşviklerindeki dağınıklığın giderilmesi ve bu kapsamdaki yardımların tek kalemde toplanması kararlaştırıldı. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) getirilen ve 100 liralık yatırıma 25 liralık teşvik verilmesini öngören düzenlemenin bir benzerinin bebek teşvikleri için yapılması öngörüldü. Buna göre halen değişik isimler altında yapılan ve birçoğu mahsuplaşma yöntemiyle ödenen çocuk ve aile yardımları tek kalemde toplanacak. Vatandaşa nakit olarak ödenecek.

Kademeli artış geliyor

Örneğin kısa adı AGİ olan ‘asgari geçim indirimi’ndeki çocuk yardımları ayrı bir kalemde toplanacak ve tutarları artırılacak. Yine yardıma muhtaç ailelerin okul çağındaki çocuklarına yapılan yardımlar, özürlü ailelere yapılan yardımlar ve çocuk bakım ücretleri de tek bir kalemde toplanacak. Böylece hem dağınıklık giderilecek hem de çocuk yardımları disiplin altına alınacak. Bebek teşvik paketinin ana hatları da belli oldu.

Buna göre, sistem çocuk sayısına göre kademeli olarak artacak. İlk iki çocuğa kadar düşük tutarda destek 3. ve 4. çocuklara ise daha yüksek teşvik verilecek. Böylece 3. ve 4. çocuklar için aileler özendirilecek.

Bunun yanında, çocuk sayısının çalışan ve eğitimli nüfusta az olduğu dikkate alınarak, bu kapsamdaki vatandaşlar için nakit desteğin dışında, kreş ve bakım izni gibi destekler de yeniden masaya yatırılacak. Burada, doğum izni gibi nedenlerle çalışan kadınların işten atılmalarının önüne geçecek düzenlemeler de yapılması planlanıyor. Bir çocuk için verilecek teşviğin tutarı ise henüz netleşmedi.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde