Çocuk affı hepsini kurtarabilir

Çocuk affı hepsini kurtarabilir

Bahçeli’nin tüm çocuklara genel af önerisinin yaşama geçmesi halinde Ogün Samast ve Cem Garipoğlu da kurtulabilecek

Çocuk affı hepsini kurtarabilir
16px
24px
25.04.2010 05:32
ABONE OLgoogle

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Hükümetin işini kolaylaştırır” derken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Af konusu namludan merminin çıkması gibi bir şeydir. İyi düşünmek lazım” diyerek öneriye mesafeli karşıladı.

Bahçeli, 23 Nisan nedeniyle önceki akşam TBMM’de verilen resipsiyonda sürpriz bir çıkış yaparak hapisteki tüm çocuklara af istedi. Bahçeli’nin bu çıkışı Ak Parti kanadından şüpheyle karşılandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir bakan, “Bu, genel seçimler öncesinde basit bir ayak oyunu. Affa karşıyım. Anayasa’nın eşitlik ilkesi devreye girer ve bunun sonu genel affa gider. Sonra seçim öncesinde ‘Ak Parti canileri affetti’ diyerek bizi tefe koyarlar” diye konuştu. Af teklifine tepkiler şöyle:
Çiçek: Af konusu kadar telaffuzu zor bir başka konu yoktur. Bu namludan merminin çıkması gibi bir şey.

İyi düşünmek lazım.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu: Terörle mücadele kapsamında yargılanan çocuklara ilişkin düzenleme yapılması zorunluluğu ortada. TBMM’de bu konuda düzenleme var. İyi değerlendirilmeli.
Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: İyi düşünülmeli ancak Bahçeli’nin önerisini konuşmaya, değerlendirmeye değer buluyorum.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: Affa sık sık başvurulmasına karşıyım. Ama mesele çocuk hakları olunca bakışım farklılaşır.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Çocuklara yönelik af çıkarılmasını doğru buluyorum. Bir affın yararlı olacağını düşünüyorum.

 Baykal, MHP lideri Bahçeli’nin cezaevindeki çocuklara yönelik af önerisiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, hükümetin bu konudaki girişimi askıya aldığını belirtti.

 Af hepsini kurtarabilir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tüm çocuklara ayrımsız genel af önerisinin yaşama geçmesi halinde 18 yaşının altındaki herkes af kapsamında olacağından, Hrant Dink cinayeti sanığı Ogün Samast, Rahip Santoro cinayeti hükümlüsü O.A., Karabulut cinayeti sanığı Cem Garipoğlu da kurtulabilecek.

 İHD’den Devlet Bahçeli’ye destek

İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, Bahçeli’nin ‘çocuk mahkûmlar için af’ önerisini olumlu bulduklarını belirterek, “MHP’nin bu tutumu hükümet açısından da değerlendirilmesi gereken bir durum. Türkiye Çocuk Hakları Sözleşmesini sürekli ihlal ediyor, hiçbir tedbir alınmıyor. Özellikle Kürt çocukları açısından da MHP’den doğru bir yaklaşım geliştirilmiş olması da toplumsal çatışmaya karşı bir tutum olarak değerlendirilebilir. İki halkın çocuklar konusunda ortak bir tutum gösterebileceğinin bir işareti olarak algılanabilir. Burada demek ki artık vicdanlar kabul etmiyor ki, özellikle MHP tarafından af gündeme getirildi” diye konuştu.

Önder Yılmaz/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde