Çivi bile çakılamazdı: Boğaz’a milyarlık rezidanskondu

Çivi bile çakılamazdı: Boğaz’a milyarlık rezidanskondu

İstanbul Boğazı’na yasaları yok sayıp mevzuatı delerek bir hançer daha sapladılar. 180 metre yüksekliğe sahip Çiftçi Towers’ta apart otel ve ofis yerine 288 lüks konut inşa ediliyor.

Çivi bile çakılamazdı: Boğaz’a milyarlık rezidanskondu
16px
24px
12.05.2015 07:26
ABONE OLgoogle
İstanbul Boğazı’na yasaları yok sayıp mevzuatı delerek bir hançer daha sapladılar. 180 metre yüksekliğe sahip Çiftçi Towers’ta apart otel ve ofis yerine 288 lüks konut inşa ediliyor. Daire fiyatlarının 8.5 milyon dolara kadar çıktığı projede emsal fazlası 256 bin metrekare inşaat var

Sözcü, bir yıl boyunca İstanbul Zincirlikuyu’da Çiftçiler Holding’in arazisinde Türkerler İnşaat tarafından hayata geçirilen Çiftçi Towers projesini kamuoyunun gündemine getirdi. Rant oyunlarını deşifre etti, manşetten yetkilileri göreve çağırdı. Yasalar ve imar mevzuatları yok sayılarak inşaat yapılmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beşiktaş Belediyesi seyirci kaldı.


Savcılar imar kirliliğine sebebiyet verenler ve bunu denetlemekle görevli olanlar hakkında inceleme başlatmadı. Projenin imar planları için açılmış dava ise yargılama aşamasına geçemedi. Tüm bunlar olurken haberlerimiz karşısında sessiz kalan inşaat sahipleri çalışmalarını hızlandırdı. 11 bodrum kat + 46 katlı 180 metre yüksekliğindeki Çiftçi Towers İstanbul’un silüetine eklendi.



EMSAL FAZLASI İNŞAAT 5 KAT

İmar planlarında “yönetici merkez + turizm alanı” olarak görünen 23 bin 862 metrekarelik arazide iki blok halinde hayata geçirilen Çiftçi Towers ile ilgili resmi yazışmalarda projenin apart otel + ofis + dükkan olarak kullanılacağı yazılıyor. Planlara göre, 2.5 emsal ile emsale dahil 59 bin 655 bin metrekare inşaat hakkı bulunan projede, bodrum katların emsal dışı bırakılmasıyla toplam 315 bin 247 metrekare inşaat yapılıyor. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesine göre, Boğaziçi etkilenme bölgesinde 5 katı yüksekliği de 15 metreyi geçmemek şartı ile konut yapılabilir. Boğaziçi etkilenme bölgesinde kalan Çiftçi Towers’ta ise kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı iki kulede 288 rezidans dairesi inşa ediliyor. Apart otel olarak inşa edilen ve geçici süreli konaklamalar için turizm amaçlı inşa edilen yapıların konut olarak kullanılması ya da satılması yasalara aykırı. İmar Kanunu’nun 3. maddesinde, “Herhangi bir saha her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz” ifadeleri yer alıyor.

APART OTEL YERİNE KONUT YAPTILAR

Projede ticari alanlara sağlanan fazla inşaat hakkıyla konut yaparak yaratılan usulsüz rant ise dikkat çekici. Fiyatları 2,5 milyon dolar ile 8,5 milyon dolar arasına değişen 288 rezidansı satan Çiftçiler Holding ve Türkerler İnşaat milyarlarca dolar ekstra gelir elde edecek. Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan plan tadilatına “bodrum katlar emsale dahil değildir” notunun eklenmesiyle Çiftçi Towers’ın yer altında fazladan inşaat yapmasının önü açıldı.

ARAZİYE YASA DIŞI YAYILDILAR

Boğaziçi Kanunu’na göre “etkilenme” bölgesinde kalan arazilerde inşa edilecek konut yapılarında, taban alanı kat sayısının yüzde 15’ini geçemeyeceği belirtiliyor. Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. 23 bin 859 metrekarelik parselin yüzde 87’sini kaplayan alanda yer altında 11 bodrum katı inşa edildi. Alışveriş merkezi ve otopark olacak emsal dışı bu alan ile proje sahipleri milyonlarca dolar rant elde edecek.

Telafisi güç zararlara yol açacak

Çiftçi Towers için yapılan plan tadilatıyla şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı olarak yapılaşma yoğunluğunun artırıldığını ifade eden Mimarlar Odası, plan bütünlüğünü bozucu bu değişikliğin telafisi güç zararlara yol açacacağı ve yeni yapılacak projelere örnek teşkil edeceğini kaydetti. Mimarlar Odası, Çiftçi Towers için yaratılan inşaat hakkı için şu çekinceleri dile getirdi: “Ayrıcalıklı plan tadil kararı ile kent yaşamını altüst eden ulaşım ve trafik sorunlarını içinden çıkılmaz hale gelecek, zaten yetersiz olan alt yapı ve donatı sorunları daha da artacak. Parsel ölçeğinde yoğunluk artışı getiren bu tür ayrıcalıklı imar koşulları kentin planlı gelişmesini deforme edecek. Kentsel yatırımların sağlıklı bir plan ve programa bağlanmasını engelleyecek.”

İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde