Çıralı'da bir tuhaf sponsor

Çıralı'da bir tuhaf sponsor

Ünlü Çıralı sahili, yıllık 5 bin liraya Orman Spor'a kiralandı. Kulüp işletme hakkını aynı gün 55 bin liraya 'sponsor' otele devretti.

Çıralı'da bir tuhaf sponsor
16px
24px
18.02.2012 16:14
ABONE OLgoogle

Valilik harekete geçti: Tepkilerin ardından işletmecinin Çıralı daki inşaat çalışmaları durdu. Vali Ahmet Altınparmak, alanın kiralanmasına karşı köylülerin İdare Mahkemesi nde dava açtığını belirterek, bu dava sonuçlanıncaya kadar inşaat faaliyetlerini durdurdu. Vali Altıparmak, 3. sınıf mesire yeri olması, futbol sahası yapılması için uygun mu değil mi, bakılmalı dedi.

Antalya’da caretta carettaların üreme alanı olması ve deniziyle ünlü Çıralı sahilinde 18 dönüm alanın, 10 yıllığına kiralanmasıyla ilgili süreç, valilik tarafından durduruldu.

‘Dünyanın en güzel plajları’ listelerinde yer alan Çıralı’da işletme hakkını alan otel, bölgeyi telle çevirmeye başladığında müdahale eden valilik, “Köylülerin tahsisin iptali için açtığı dava sonuçlanıncaya kadar” bölgede hiçbir çalışma yapılmamasını istedi.

Bölge halkı mutlu ama geriye “Türkiye’de doğal sit arazilerin elden ele devri bu kadar kolay mı” dedirten soru işaretleri kaldı. 

Orman Kanunu!

Orman Spor Kulübü, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve bugün 1. amatör kümede mücadele eden bir spor takımı. Takım maddi sıkıntı gerekçesiyle Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunan, 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde bulunan Çıralı sahilini kiralamaya karar verdi.
11 TEMMUZ 2011: Çıralı’nın C Tipi Mesire Yeri (Orman İçi Dinlenme Yeri) olarak kiralanması konusunda ilk izin Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11 Temmuz 2011 kararıyla çıktı. Ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü de günübirlik tesis için Çıralı’nın 10 yıl kiralanmasına ‘olur’ dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu da 19 Aralık 2011 de orman içine tesis kurulmasına izin verdi. Tüm bu izinler kısa sürede verilirken tek itiraz Orman Bakanlığı’na bağlı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden geldi.

28 TEMMUZ 2011: Antalya Orman İşletme Müdürü Mitat Uyan’ın onayıyla imza altına alınan sözleşmeyle, Çıralı’daki 18 bin 297 metrekarelik ormanlık alan, 28 Temmuz 2011’de yıllık 5 bin liraya Antalya Orman Spor’a kiralandı.

28 TEMMUZ 2011: Aynı gün imzalanan ‘Sponsorluk Sözleşmesi’yle Çıralı, Hüseyin Gedik’e (Nerissa Hotel) yıllık 55 bin TL karşılığında 10 yıllığına kiraya verildi.

“Çıralı’daki yeni yerde idman yapılacak”

Antalya Orman Spor Kulübü yetkilileri yıllık 55 bin liraya kiraya verdikleri bölgeyi, 5 bin liraya aldıklarını doğruladı.

Yetkililer, “Gerekli bilgileri bakanlığın müsteşarına ilettik. Her şey yasal mevzuatına uygun, gerekli izinler alınmıştır. Gerek sit, gerekse doğal koruma birimlerinden, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan projeler için izin alınmıştır. Kurumun da bu şekilde bir geliri olacak. Kuruma bağlı spor kulübü. Bölge müdürlüğünde bir idman sahası var ancak küçük bir saha. Uygun değil, mezbelelik bir yer. Çıralı’da yapılacak yeni yerde idmanlar yapılacak. Kurum kulübe kiraladı. Kulüp de sponsorluk anlaşması yaptı. Kulüp de kuruma 5 bin TL ödüyor.”

Orman Spor ‘paravan’ arazi devri hukuksuz

Yasalara göre 1. Derece Doğal Sit Alanları’na normal inşaat yapılması yasak. Mesire yerleri yapılabiliyor. Ancak bu durumda da sadece küçük piknik alanları, mini futbol ve basketbol sahaları, tuvalet ve mini büfe için izin veriliyor. Yani bir futbol kulübünün antrenman sahası olabilecek bir tesis öngörülmüyor. Ayrıca ormanda tahsis edilen alanların başkasına devri de olmuyor.
 
“Kötü kokular geliyor”

Antalya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı avukat Tuncay Koç Çıralı’ya günübirlik işletme için tesisler yapılacak olmasını ‘kötü kokular geliyor’ diye değerlendirdi:

“Ormanlık alanın Orman Spor’a verilmesi, Orman Kanunu’nun 17. maddesine göre usulsüz. Bu maddede kamu yararı ve zorunluluk halinden bahsedilmektedir. 1. derecede doğal sit alanının kiraya verilmesinde ne gibi zorunluluk vardır anlaşılmıyor.” Avukat Koç, “Yine Orman Bakanlığı ile spor kulübü arasında yapılan sözleşmeye bakıldığında ‘Kiracı bu hakkını devredemez, ortak alamaz’ demekte. Ancak spor kulübü sponsorluk sözleşmesi yaparak alanın kullanımını bir 3. kişiye bırakmıştır. İki sözleşmenin aynı tarihte olması da burada bir hülle olduğunu ortaya çıkarıyor. Orman Spor’un bir paravan olduğu anlaşılıyor. Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüşüne rağmen bu işlemler nasıl bu kadar hızlı yapılabilmiş, anlamak mümkün değil” diye konuştu. 

Lokantalara yazı gitti

Avukat Koç “Çıralı’da yaşayan herkes sit alanı yüzünden ceza almış durumdayken Koruma Kurulu’nun büşük bir hızla bu alana ilişkin izin vermesi de şüpheli. Aynı zamanda sahildeki lokantalara yıkım yazıları gitmeye başlamıştır. Görünen amaç o ki Orman Spor kullanılarak alan bir kişiye devredilecek, yapılacak lokanta ve sosyal alanlar, diğer alanların yıkılmasıyla Çıralı’da tek yeme içme merkezi olacak ki, rant büyüktür” dedi.

Serkan Ocak/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde