Çinli otomobil devine kaçakçılık şoku

Çinli otomobil devine kaçakçılık şoku

250 milyon dolarlık yatırım yapacak olan DFM'nin bayisi mühürlendi. Bayi mühürü söküp kaçak çalışmaya devam etti.

Çinli otomobil devine kaçakçılık şoku
16px
24px
05.06.2010 16:06
ABONE OLgoogle

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Akçay Caddesi'de işyerlerinin ruhsat denetimi yapan belediye, yatırım yapması için adeta seferlerlik ilan edilen Çinli DFM firmasının bayisi, Meraller Otomotiv'in 12 yıldır kaçak çalıştığını tespit etti.

Yaklaşık 3 yıldır DFM'nin Ege Bölge temsilciliğini yürüten ve oto ervis hizmeti veren Meraller Otomotiv 27 Nisan'da mühürledi. Firmaya, Akçay Caddesi'nde otoservis işletmesi yapılamayacağına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) kararı olduğu hatırlatılarak, ruhsat için gereken koşulları yerine getirmesi istendi.

Firma, yasal prosedürü yerine getirmedi, mühürü bozarak otoservis işletmeciliğini sürdürdü. Bunun üzerine Gaziemir Belediyesi ekipleri, kapıya yeniden mühür vurdu. Firma hakkında, "mühür sökmekten" Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusu yapılacağı belirtildi.

SON SÖZ YARGININ

Gaziemir'de geçen yıl göreve gelen belediyesi yönetimi, bu süre içinde yapılan denetimler sonucu, bir çok işyerinin ruhsatsız çıktığını ifade etti. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge doğrultusunda kent merkezinde ikinci el oto satış yerleri ile oto galerilerin bulunmasının yasak olduğunu, bu tip işyerlerinin Otokent ve İZOKOM gibi altyapısı kurulan yerlere taşınma zorunluluğu bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda UKOME kararı gereği Akçay Caddesi'nde otoservis işletmeciliğinin de yapılamayacağı, bu bölgede yalnızca bayiliği olan işyerlerine showroom ruhsatı verilebildiğini kaydedildi.

Belediye yetkilileri, "Otomotiv üzerine hizmet veren 21 işyerinden 19'u ruhsatsızdı.. Bunların bir kısmı İZOKOM ve Otokent'e gitti, bir kısmı da bayilikleri için showroom ruhsatı aldı. Merallar Otomobil'e de burada otoservis yapamayacağını anlattık. Ancak mühür kırılıp işletme sürdürülmüş. Bunun üzerine ekiplerimiz yasal işlemleri uyguladı. Son kararı yargı verecek" dedi.

ŞANTİYEYE TAŞIYACAĞIZ

DFM Ege Bölge Yetkili Bayisi'nin sahibi Yusuf Meral ise şöyle dedi: "Burada 12 yıldır ruhsatsız çalışıyoruz. Böyle bir prosedür olduğunu bilmiyorduk. Bilsek gerekeni önceden yapardık. Bize daha önceki belediye yönetiminden bu konuda bir uyarı gelmedi. Muhasebecimiz de bilgilendirmedi. Mühür vurulduktan sonra, 25 çalışanım dışarıda kaldı, müşterilerimizin arabaları içeride bekliyor. Servisi buradan kaldıracağız, sanayiye taşıyacağız. Zaten galeri değiliz. Bayiliğimiz için showroom ruhsatı alabilmek için girişimlerimiz olacak" diye konuştu.

İZMİR İÇİN PİYANGO GİBİ

Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Çin'in 3. büyük otomotiv firması DFM'nin (Dong Feng Motor) Türkiye'ye yapacağı 250 milyon dolarlık yatırımı İzmir'e getirmek için çaba harcarken, Eylül ayında bu firmanın Ege Bölge Yetkili Bayii Meraller Otomotiv'i ziyaret etmişti.

Başkan Kocaoğlu, tüm oda, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ile İzmir'e yatırım gelmesi için koşullandıklarını ifade ederek DFM firmasının üretim merkezi Çin'in Wuhan kenti ile kardeş şehir olacaklarını belirtmişti.

DFM yetkilileri, Türkiye'de yatırım yapabilecekleri. Gaziantep. Konya ve İzmir kentlerin yöneticileriyle 28 Mart'ta İstanbul'da bir araya gelmişti. Toplantıda , her kentin yöneticileri. yatırım konusundaki avantajlarını anlatmıştı. İzmir Heyeti'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ergüder Can, Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Zeynep Tansuğ ve Murat Çelik yer almıştı.

Sunumlar inceledikten sonra 29 Mart'ta, Türkiye'de fabrika kurmak için DFM, Türkiye distribütörü MGY Otomotiv ile ön anlaşma imzalamıştı.

DFM'nin temsilcileri 18 Mayıs'ta İzmir'e gelerek, çeşitli yatırım incelemelerinde bulunmuştu.

CİROSU 15 MİLYAR DOLAR

Çinli DFM (DFM) 1969'da kuruldu. Merkezi Wuhan şehrinde bulunan DFM'nin kuruluş amacı, tüm ticari araç serileri, binek araçları, parça ve bileşenleriyle otomobili üretmek. Çin ordusu için de askeri araç üreten DFM, ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peugeot ve Kia'nın resmi üreticisi konumunda bulunuyor. 12 bin kişiyi istihdam eden şirketin yıllık cirosu 15 milyar dolar. Varlıklarının değeri 12.7 milyar dolara ulaşan DFM, 40 ülkeye ihracat yapıyor.

BİN KİŞİYE İSTİHDAM YARATACAK

ÇİN'in üçüncü büyük otomotiv devi DFM, yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de yılda en az 50 bin araç üretip bin kişiye istihdam yaratmayı planlıyor. DFM, Türkiye'de "Rich" isimli mini pick-up, çift kabin LCV ve "Lucce" isimli binek bazlı LCV modellerini yapacak.

Sezen Özsavrangil/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde