Çin turistlerin telefonuna yazışmaları kaydeden ‘ajan’ uygulama yüklüyormuş

Çin turistlerin telefonuna yazışmaları kaydeden ‘ajan’ uygulama yüklüyormuş

Çin’in Sincan bölgesine giriş yapan turistlerin cep telefonlarına yazışma ve diğer bilgileri toplayarak yerli otoritelerle paylaşan ajan uygulama yüklediği ortaya çıktı. Sınır görevlileri turistlerin telefonlarını pasaport kontrolünde teslim alarak uygulamayı bizzat yüklüyor.

Çin turistlerin telefonuna yazışmaları kaydeden ‘ajan’ uygulama yüklüyormuş
16px
24px
03.07.2019 12:00
ABONE OLgoogle

Motherboard, ABD’li New York Times, İngiliz The Guardian, Alman Süddeutsche Zeitung ve Alman devlet radyosu NDR’nin işbirliğiyle gerçekleşen araştırma Çin’in yerel Müslüman nüfusu baskılamak için sınırdan giren yabancıların telefonlarına sınır güvenliği tarafından uygulama yüklendiğini ortaya çıkardı.

Çin’de sınırı geçen bir turist Süddeutsche Zeitung ve Motherboard’a telefonuna yüklenen uygulamanın bir kopyasını gönderdi ve sonrasında Süddeutsche Zeitung haber ekibi de sınırdan geçmeye çalıştığında aynı uygulama bu basın mensuplarının da telefonlarına yüklendi.

The Guardian’da yer alan habere göre Android yazılımın yüklenmesi için fiziksel olarak telefona erişimek gerekiyor bu yüzden de sınırdan giriş yapan kişilerin telefonlarına bu uygulama sınır güvenlik görevlileri tarafından yükleniyor. Yazılım e-mailleri, yazışmaları, rehberdeki bilgileri ve telefon sahibinin hareketlerini kayıt altına alıp Çinli otoritelerle paylaşabiliyor.

Sakıncalı içerik listesinde Japon metal grubunun şarkısı var

Yazılım yüklendiği telefonlarda El Kaide’den IŞİD’e terörle bağlantılı içeriklerini aramakla kalmıyor, Tayvan’la ilgili metinleri, Kuran ayetleri, Ramazan’da oruç tutulup tutulmadığına ilişkin bilgiler, Tibet’e ilişkin bilgiler, Dalai Lama’nın eserleri ya da Japon bir metal grubunun ‘Unholy Grave’ adlı şarkısı bile ‘sakıncalı içerik’ listesinde olması nedeniyle otoritelere iletiliyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde