Çin ile çok önemli 8 anlaşma

Çin ile çok önemli 8 anlaşma

Başbakan Tayyip Erdoğan, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin TL ve yuan bazında yürütülmesi konusunda mutabık kalındığını açıkladı.

Çin ile çok önemli 8 anlaşma
16px
24px
08.10.2010 13:41
ABONE OLgoogle

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye ve Çin arasında bugün imzalanan 8 anlaşma ile iki ülke ilişkilerinin çok daha farklılık kazandığını belirtti. Erdoğan, "Bir adım daha atalım dedik. Tüm ilişkilerimizi TL ve yuan bazında yürütelim dedik ve bunda da mutabık kaldık" dedi.

Çin ile pek çok alanda işbirliği olanakları bulunduğunu belirten Erdoğan, ulaştırma alanında Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinde iki ülkenin birlikte çalıştığını hatırlatarak, "Bundan sonra 4,500-5,000 km'lik bir ağı da Çin ile birlikte yapmayı hedefliyoruz. Umarım uygun finansman ile bunu da birlikte yürütürüz" dedi.

"Çin ile enerjide gerek nükleer gerek termik ve hidroelektrik santrallerde beraber çalışabileceğiz" diyen Erdoğan, bu sürecin de süratle başlayacağını, konuyla ilgili bakanlara gerekli talimatların verildiğini ifade etti. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yakın zamanda Çin'e yapacağı seyahatle bu sürecin de hızlanacağını belirtti.

"İlişkilerin daha kapsamlı sürece girmesi bizi mutlu etti" diyen Erdoğan, 17 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacminin artırılması için de bir takvim belirlediklerini açıkladı. "Çin ile ticaret hacmini 2015'e kadar 50 milyar dolara, 2020'de 100 milyar dolara ulaştıralım dedik" ifadesini kullandı.

Çin ile uluslararası kuruluşlarda örnek bir işbirliği içinde olduklarını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizmde atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirdik. Havayolu ulaşımını artıralım istiyoruz. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu ağımız var. Biz İstanbul'u Pekin'e bağlayacak adım atmak istiyoruz Marmaray projesi 2013'te bitiyor. Marmaray'ın bitişiyle birlikte ve Edirne- Kars bu aradaki belli bir bölümü bitmiş hızlı tren hattının tamamlanması suretiyle, modern İpek Yolu'nu yeniden tesis etme imkanına kavuşmuş olacağız. Bununla ilgili de ulaştırma bakanlarına gerekli talimatları vermiş bulunuyoruz."

"ÇİN TARAFI TİCARETİN DENGELİ GELİŞMESİ İÇİN ÇALIŞMASI YAPACAK"

Jiabao ise basın toplantısında iki ülke arasında stratejik ortaklık ilişkisi kurulmasına karar verildiğini açıklayarak, "Bu önemli bir kilometre taşı olacaktır, halklarımız arasındaki dostluğa ve dünya barışına olumlu etkiler yapacaktır" dedi.

Erdoğan'ı uygun bir zamanında Çin'e davet ettiğini belirten Jiabao, iki ülkenin terörle mücadelede ortak mekanizma kurma kararı aldığını da belirtti.

"Çin tarafı ticaretin sürdürülebilir ve fazla açık olmadan dengeli bir şekilde gelişmesi için çalışma yapacaktır" diyen Jiabao, "Çin tarafı demiryolu, köprü ve enerji alanında Türk tarafı ile yoğun işbirliği yapacaktır.Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz" dedi.

Türkiye ve Çin arasında halklar arası dostluğun artırılmasının önemli olduğunu belirten Jiabao, karşılıklı olarak "kültürel yıllar" ilan etme kararı aldıklarını , böylece halkların birbirini daha iyi tanımasının mümkün olacağını belirtti.

"Çin Türkiye'nin bölgesindeki ve uluslararası camiadaki etkinlik ve gücünü teslim etmektedir. Türkiye'nin İran konusundaki çalışmalarını takdirle karşılıyoruz" diyen Jiabao, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin ile Türkiye arasında tarihi ilişkiler vardır. İki ülke arasındaki ilişkilerin dostane şekilde artması dünya barışına da katkıda bulunacaktır. Bu ilişkilerimiz stratejik ortaklık kurulmasından sonra büyük bir hızla artacaktır."

İki başbakanın basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında 8 anlaşma ve mutabakat zaptına imza atıldı. İki ülkenin bakanları tarafından imzalanan anlaşma ve belgeler, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi, üçüncü ülkelerdeki altyapı çalışmaları alanında işbirliği, yeni ipek yolu kurulması için ortak çalışma grubu oluşturulması, kültürel değişim ve işbirliği, ulaştırma alanında işbirliği ve demiryolu alanında işbirliğini öngörüyor. Demiryolu alanında işbirliği yapılmasını öngören anlaşma ile iki ülkenin 4,500-5,000 km'lik yeni bir demiryolu ağı konusunda birlikte çalışmasını öngörüyor.

8 ÖNEMLİ ANLAŞMA İMZALANDI

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabo'nun Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde, iki ülke arasında ticaret, kültür ve ulaştırma konularında 8 anlaşma imzalandı. 

     Söz konusu anlaşmalar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jeabo'nun Başbakan Merkez Binada ortaklaşa gerçekleştirdiği basın açıklaması öncesinde imzalandı. 

     Bu çerçevede, iki ülke Hükümetlerarası İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesine İlişkin Anlaşma, İkili Ticari ve Ekonomik İşbirliğine İlişkin Orta ve Uzun Dönem Gelişim Planı İçin Ortak Çalışma Başlatılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Üçüncü Ülkelerde Altyapı İnşası ve Teknik Danışmanlık Hizmetlerinde İşbirliğini Artırmaya İlişkin Mutabakat Muhtırası ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Çin Ticaret Bakanlığı Arasında Yeni İpek Yolu Bağlantısı Hakkında Ortak Çalışma Grubu Oluşturulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çin Ticaret Bakanı Chen Deming arasında imzalandı. 

     Türkiye ile Çin Arasında 2010-2013 Yılları İçin Kültürel Değişim ve İşbirliği Uygulama Planına, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Çin Kültür Bakanı Cai Wu imza koydu. 

     Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası, iki ülke ulaştırma bakanlıkları arasında Ulaştırma Altyapısı ve Denizcilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası ve Hükümetlerarası Demiryolu İşbirliği Anlaşmasına da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi arasında imzalandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde