Çin ile Özbekistan arasında 5,2 milyar dolarlık anlaşma

Çin ile Özbekistan arasında 5,2 milyar dolarlık anlaşma

Çin ile Özbekistan arasında 5,2 milyar dolarlık 40 anlaşma imzalandı

Çin ile Özbekistan arasında 5,2 milyar dolarlık anlaşma
16px
24px
08.06.2012 16:12
ABONE OLgoogle

Özbekistan ile Çin arasında, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik, yatırım ve üretim alanlardaki işbirliğini öngören toplam tutarı 5,2 milyar dolarlık olan 40'a yakın anlaşma ve kontratın imzalandığı bildirildi.

      Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un, 5-7 Haziran tarihlerinde Çin'e yaptığı bu ziyaret sırasında, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik, üretim ve yatırım ile ilgili işbirliğini öngören ve toplam tutarı 5,2 milyar dolarlık olan 40'a yakın anlaşma ve kontratın imzalandığı kaydedildi.

      Açıklamada, Çin'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri devlet başkanları zirve toplantısına katılmak üzere Pekin'de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, Başbakanı Wen Jiabao ve diğer üst düzey Çinli yetkililerle bir araya gelerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel konuları ele aldığı hatırlatıldı.

      Söz konusu görüşmelerin ardından, Özbekistan ile Çin arasında, petrol-gaz üretme, işleme ve taşımacılığı, eczacılık, bilişim teknolojileri ve inşaat malzemeleri üretimi ve Özbekistan'da üretilen doğalgaz, pamuk, uranyum ve diğer renkli metallerin Çin'e ihracatını içeren teknolojik, ekonomik, veterinerlik, karantina ve bitki koruma, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında 2012-2015 yıllarına yönelik işbirliği programı ve ortak sanayi parkının oluşturulmasına ilişkin anlaşma ve Stratejik Parterliğin Kurulmasına ilişkin Ortak Deklarasyon ile iki ülke işletmeleri arasındaki işbirliğini öngören çok sayıda ikili anlaşmalar imzalandığı vurgulandı.

      Açıklamada, Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un Çinli yetkililerle yaptığı görüşmelerde, ayrıca Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşaatı projesini her yönüyle desteklediklerini dile getirdikleri, ayrıca iki ülke arasında petrol-gaz, petrol-kimya, kimya sanayi, dağ-maden sanayi, taşımacılık ve lojistik, makine sanayi ve telekomünikasyon sektörüne yatırımların arttırılması konusunda mutabakat sağladıkları vurgulandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde