Çin’i elektrik çarptı

Çin’i elektrik çarptı

Tamamı Uzakdoğu’dan gelen elektrikli motosikletler uluslararası standart testlerinden sınıfta kaldı

Çin’i elektrik çarptı
16px
24px
01.09.2011 23:36
ABONE OLgoogle

Elektrikli bisiklet ve motosiklette iç pazara tamamen hâkim olan Çin ürünleri ithalatta yeni uygulamaya giren fren ve dayanıklılık testini geçemeyince yerli üreticilere gün doğdu. Fiyat rekabeti nedeniyle şu ana kadar üretimden uzak duran yerli üreticiler yeni yatırımlarını bu yöne doğru kaydırmaya başladı. MOTODER Başkanı Akgül “yerli üreticiler olarak kendi üretimizi yapacağız ve sektöre kalite getireceğiz” dedi.

Geçen yıl satışları 100 binleri bulan ve tamamı Çin’den gelen ucuz elektrikli motosiklet ve elektrikli bisikletlere gümrüklerde kalite standardı uygulanmaya başlanması satışları bıçak gibi kesti. Çin’den gelen ürünlerin yarısından çoğunun uluslararası standartlara uymaması sonucu pazara giremeyen Uzakdoğu malları yerli üreticilerin iştahını da bu yöne kaydırdı.

İthalatta uygulanan bu yaptırım sayesinde kalite ve fiyatta da uluslararası alanda rekabet avantajını eline geçiren yerli sanayiciler önce iç pazarda hâkimiyetin, ardından da ihracat yollarını aşındırmanın hesaplarını yapmaya başladı.

Kalite getireceğiz

Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER) Başkanı Bayram Akgül geçen yıl yaklaşık 100 bin adet elektrikli bisiklet ve motosikletin satıldığını belirterek bu yıl bu rakamın en fazla 40 bin olacağını söyledi.

Akgül, “Çin’den gelen ürünler kalitesiz olmakla birlikte yedek parça ve pil sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ayrıca ehliyet uygulamasının başlatılması elektrikli motosikletin cazibesini kaybetmesine yol açtı. Elektrikli bisiklet satışlarının da geçen yıla göre azalıp 7-8 bin civarında olacağını öngörüyoruz. Yerli üreticiler olarak biz de bunu fırsata dönüştürüp kendi üretimimizi kendimiz yaparak hem yedek parça hem de kalite sorununu kökünden çözeceğiz” dedi.

Aynı zamanda Salcano Bisiklet’in de yönetim kurulu üyesi olan Akgül, Salcano’nun gelecek yıl 10 bin adet elektrikli bisiklet üreteceğini anlatarak, “Yapacağımız dünya standartlarında üretimle tanesi 1000-2000 Avro’luk elektrikli bisiklet ihracat planlarımız var. Ayrıca Bianchi de bu noktadaki yatırımlarına hız verdi. Elektrikli motosiklette de Yuki, Arora Motor gibi sanayicilerimiz üretimlere şimdiden başlamış durumda. Şu an Türkiye’de 1 milyon kişi normal bisiklet kullanıyor. Bu rakam Almanya’da 6 milyona kadar çıkıyor. Türkiye pazarı bu noktada çok küçük ancak potansiyeli çok yüksek. Yapılacak tanıtım ve çevreci kampanyalarla insanların ilgilerini bu yöne çekip hem ekonomik hem de sağlıklı bir tercih yapmalarına katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

Murat Gülderen/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde