Çin'den yapılan ithalatta damping vergisi

Çin'den yapılan ithalatta damping vergisi

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli ürünler için dampinge karşı vergi uygulayacak.

Çin'den yapılan ithalatta damping vergisi
16px
24px
20.07.2010 11:30
ABONE OLgoogle

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli menteşeler, sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşya ile mobilyalar için dampinge karşı vergi uygulayacak.
     Müsteşarlığın, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. 

     Buna göre, bazı yerli üreticilerin başvurusu üzerine, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin menşeli diğer menteşeler altında yer alan sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzer eşya tanımına giren mobilyalar için menteşe ve altlıklar ile çekmece rayları için başlatılan damping soruşturması tamamlandı. 

     Soruşturma sonucunda, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ithalatın dampingli olarak devam ettiği, mevcut dampinge karşı önleme rağmen yerli üretim dalının fiyatlarını baskı altında tuttuğu; bu nedenle mevcut dampinge karşı önlemin devam eden damping ve fiyat baskısı nedeniyle yerli üretim dalında dampingli ithalattan kaynaklanan zararı ortadan kaldırmak için yetersiz kaldığı anlaşıldığından, dampinge karşı önlemin arttırılmasına karar verildi. 

     Bu çerçevede, dampinge karşı Çin Halk Cumhuriyeti menşeli ve gümrük tarife istatistik pozisyonu belirtilen menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç) ve sabit askılıklar, şapka askılıkları, dirsekler, benzeri eşya için kilogram başına 1,64 dolar, diğerleri, mobilyalar için olanlar (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç) kilogram başına 0,75 dolar vergi yürürlüğe kondu.
     İthalatta haksız Rekabetin Önlenmesine ilişkin 2008/29 Sayılı tebliğde değişiklik yapılmasına ilişkin Dış ticaret Müsteşarlığı tebliğine göre de Endonezya, Malezya ve Çin Tayvan'ı menşeli menteşeler, sabit askılıklar, şapka askıları, dirsekler ve benzeri eşya ile mobilyalar için dampinge karşı alınan vergi tutarları değiştirildi. 

     Buna göre, yeni uygulama kapsamında Endonezya, Malezya, Çin Tayvanı menşeli menteşeler (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar hariç) ve sabit askılıklar, şapka askılıkları, dirsekler, benzeri eşya için kilogram başına 1,64 dolar, diğerleri, mobilyalar için olanlara (sivil hava taşıtlarında kullanılanlar ve koltuk amortisörleri hariç) kilogram başına 0,75 dolar vergi uygulanacak. 

     Çin Tayvanı'nda mukim King Slide Works Co. Ltd., Sun Chain Trading Co. Ltd., Sun Chain Metal Industry Co. Ltd., Sen Chine Industry Co. Ltd., Sheng Shye Industry Co. Ltd. ve Gslide Corporation firmaları İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2002/1 sayılı Tebliğ ile belirlenen ''Üretici Belgesi'' beyanı kapsamında gümrük idarelerine beyanda bulunmaları halinde ''8302.42.00.00.00'' gümrük tarife istatistik pozisyonu altında tasnif edilen yalnız ''bilyalı çekmece rayları'' için söz konusu dampinge karşı önlemden muaf tutulacak. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde