Çin’den gelen 1 Milyar Doların arkası gelecek mi?

Çin’den gelen 1 Milyar Doların arkası gelecek mi?

Geçtiğimiz günlerde Çin'in Türkiye ile daha önce yaptığı swap anlaşması çerçevesinde TCMB'ye 1 milyar dolar tutarında fon sağladığı ortaya çıkmıştı.

Çin’den gelen 1 Milyar Doların arkası gelecek mi?
16px
24px
12.08.2019 16:38
ABONE OLgoogle

Piyasanın merak ettiği şey ise bu desteğin devamının gelip gelmeyeceği, gelecek desteğin yeterli olup olamayacağı ve elbette bu swap anlaşmasının TL'nin değerini etkileyip etkilemeyeceği...

Çin Merkez Bankası’ndan Türkiye’ye 1 milyar dolar değerinde fon aktarıldığı ortaya çıktı. Bu para tam da 23 Haziran İstanbul tekrar edilen seçim sürecinde rezervlere girmiş.  Haziran ayında Çin'den 1 Milyar dolarlık fon gelmiş

Pekin’in şu ana kadarki en büyük “destek paketi” olarak değerlendirilen meblağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tekrar edilen kritik 23 Haziran seçimleri sırasında Türkiye’nin kasasına girmiş olduğu anlaşıldı.  

Bloomberg’in haberine göre, adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, söz konusu nakit akışının, Ankara ile Pekin arasında 2012’de imzalanan lira-yuan swap anlaşmasından bu yana ilk kez Türkiye’nin aldığı en önemli miktar olduğunu belirtti.

Bloomberg, söz konusu nakit akışının, 23 Haziran İstanbul seçimleri sırasında, uluslararası yatırımcıların, ülkenin siyasi ve mali istikrarının aşındığına ilişkin düşüncelerinin yoğunlaştığı bir anda, Türkiye’nin yabancı kaynak rezervlerini arttırdığına işaret etti.

Bloomberg’in görüş aldığı ABD’deki Alman Marshall Fonu’nun Başkanı Özgür Ünlühisarcıklı, söz konusu nakit akışının, Erdoğan’ın, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini, Rusya ve Çin gibi yeni ortaklıklarla yeniden düzenleme çabalarının başarısı olduğunu söyledi. Ünlühisarcıklı, bunun Türkiye’nin Batılı müttefikleriyle geleneksel bağlarını etkileyecek boyutta olmadığını da söyledi.

Ünlühisarcıklı, “Bu tip kısa dönemli finans kaynaklarının, Türkiye’nin uzun dönemli ihtiyaçlarını karşılayamayabileceğini” de sözlerine ekledi. Trump'ın Çin hamlesi altını uçurdu

Bundan yedi yıl önce swap anlaşması imzalayan Ankara ile Pekin, her üç yılda bir bu anlaşmayı yeniliyor. 

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile dönemin Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping ‘in 2012’deki görüşmesi sırasında Türkiye Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Merkez Bankası (PBC) arasında, Para Takas (Swap) Anlaşması imzalanmıştı.

DEVAMI GELİR Mİ?

Öncelikle anlaşılması gereken bir şey bu paranın bir kredi olmadığı… Eğer normal bir swap işlemi olarak yapıldıysa -ki açıklamalar öyle- bunun karşılığında TCMB’den TL gönderilmiş olması gerekiyor.

Yani bu bir takas işlemi… 2008 krizi sırasında dünyadaki merkez bankaları kendi aralarında bu tür anlaşmalara hız vermişlerdi. Anlaşmanın yapıldığı 2012 yılı da Euro krizinin hemen sonrasında dünya piyasalarının çok oynak olduğu bir dönemdi.

Bu bakımdan bu tür anlaşmalar küçük çaplı döviz kuru oynamalarında tam zamanında gelen paralar olarak çok işe yarayabilir. Devamı da gelecektir.

Esasen Çin bankaları, özellikle Yap-İşlet-Devret projeleri ve Türkiye’nin dış borçlanma faaliyetlerinde aracı olarak da önemli roller üstleniyor son yıllarda… Fakat bu tür swap anlaşmaları yapısal ve büyük çaplı döviz ihtiyaçlarını gidermek için uygun değil. Yani tek başına orta dönemli döviz kuru hareketlerini  olumlu veya olumsuz yönde olanlarını, etkileyemez. 

Ötesi, Çin’in finans kesimi şimdilerde ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının kur savaşlarına dönmüş olması nedeniyle zor günler geçiriryor. Çin’in git gide zora girmekte olan devasa borçlu kimi özel sektör firmalarının kendisinin önemli ölçüde devlet desteğine ihtiyacı var. Yani 2012’nin tersine şu sıralar Çin’den Türkiye’ye Türkiye’nin özellikle Batı ile yaşadığı siyasi gerilimler sırasında sıkıntı çektiği borç sorununa bir çözüm olması düşünülemez.

Beri yandan Batı’ya karşı Türkiye’nin tümden çaresiz olmadığını göstermesi ve kritik zamanlarda kullanılacak ufak imkanlara sahip olması bakımından anlamlı bir katkıdır.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde