Çikolata fiyatına bitter darbesi

Çikolata fiyatına bitter darbesi

Son dönemlerde tüketimi hızla artan ‘bitter’ çikolatalar, kakao fiyatlarını arttırıyor.

Çikolata fiyatına bitter darbesi
16px
24px
01.10.2013 06:31
ABONE OLgoogle

Son dönemlerde tüketimi hızla artan ‘bitter’ çikolatalar, kakao fiyatlarını arttırıyor. Daha fazla kakao oranına sahip olan bitter çikolatalar, küresel çapta kakaoya olan talebi arttırdı.

Kakao üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Batı Afrika ülkelerindeki olumsuz hava şartlarıyla beraber çikolatanın kilosunda rekor artış yaşandı.

Bir bitter çikolata yapılabilmesi en az yüzde 70 oranında kakao kullanılması gerekiyor. Bu yüzden bitter çikolatanın içine sütlü çikolataya oranla yaklaşık iki kat daha fazla kakao konuluyor.

Küresel kakao tüketimini direkt etkileyen bitter çikolata tüketiminin artması, yıllık 5.4 milyar dolarlık kakao pazarı üzerinde önemli rol oyunuyor.

Golobal emtia endeksinde yer alan verilere göre ağustos sonu itibariyle kakao tanesinin tonu 2013’ün en yüksek seviyesine çıktı.

2600 dolara satılan kakaonun bir tonu, özellikle son çeyrekte yüzde 21 artış gösterdi. Söz konusu artışla beraber çikolata fiyatları yükselmeye başladı.

Dünyanın en fazla çikolata tüketen ülkeleri arasında bulunan ABD ’de çikolatanın kilosu 12.25 dolara yükselerek son 6 yılın zirvesine çıktı.

Ahmet Can/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde