‘Çikita Muzcu’ya milyarlık ballı kazanç kapısı

‘Çikita Muzcu’ya milyarlık ballı kazanç kapısı

7 gıda ambalajı için planlanan 1 milyar dolar maliyetli karekod düzenlemesinin altından tanıdık bir isim çıktı

‘Çikita Muzcu’ya milyarlık ballı kazanç kapısı
16px
24px
16.11.2013 11:46
ABONE OLgoogle
Gıda sektörünü isyana sürükleyen ve yaklaşık 1 milyar dolarlık maliyetle uygulamaya girecek olan 7 üründeki karekodlu ambalaj düzenlemesinin ardından ‘tanıdık’ çıktı.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren piyasadaki, çay, bal, zeytinyağı, bitkisel yağ, bebek mamaları, enerji içecekleri ve alkollü içecekler karekodlu ambalajlarla satılması öngörülüyor.
 
Türkiye’de tek firma
 
Firmalar, ambalaj başına 60 krş’luk ek ücret getiren bu uygulamaya itiraz ederken, piyasada karekodlu ambalaj üreten tek firmanın ise Veriso Data Sistemleri olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla 1 milyar dolarlık pasta sadece Veriso Data’nın olacak.
 
Firma’nın başındaki isim ise eski Fenerbahçe yöneticilerinden olan ve ünlü ‘Çikita’ (CHİQUİTA) muzların ithalatçısı Vemey Gıda’nın sahibi Hakan Bilal Kutlualp. Hükümete yakın bir isim olarak bilinen Kutlualp, geçtiğimiz yaz Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Bodrum’da satın almak için ilgilendiği villanın da sahibi idi.
 
Bütün kapılar ona çıkıyor
 
Karekodlu ambalaj uygulaması Türkiye dışındaki herhangi bir ülkede uygulanmıyor. Bakanlık bu uygulama ile ilgili herhangi bir adres göstermezken, sektör yetkilileri, Veriso Data Sistemleri’nin sektördeki tek üretici olduğuna işaret ediyor. Bu da ‘Karekod uygulaması Veriso için mi çıkarıldı” sorusunu akla getiriyor.
 
Tüm bilgilere tek kod
 
Ka­re­kod, di­ğer ad­la­rıy­la “2 bo­yut­lu ko­d” ya da “mat­rix ko­d”, kla­sik bar­kod­lar­dan fark­lı ola­rak her iki yön­de de ve­ri de­po­la­ya­bi­len, bu ne­den­le nor­mal bar­kod­la­ra gö­re çok da­ha faz­la ve­ri sak­la­ma ka­pa­si­te­si­ne sa­hip. Am­ba­laj üze­rin­de ka­re ve­ya dik­dört­gen şek­lin­de yer alan bu ku­tu­cuk­la­rın cep te­le­fo­nun­da oku­tul­ma­sı ile ürün ile il­gi­li tüm bil­gi­le­re ula­şı­la­bi­li­yor.
 
Karekodlar 2 mililmetrekare ile 2 santimetrekare arasında değişiyor. QR Kod bo­yu­tu ge­le­nek­sel bar­kod­la­rın 1/10’u ka­dar ola­bi­li­yor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde