Cihatçılar, 10 dolar rüşvete Türkiye'den geçiyor

Cihatçılar, 10 dolar rüşvete Türkiye'den geçiyor

İngiliz Daily Mail, Türkiye sınırından her gün 20 Avrupalı cihadçının Suriye ve Irak’a geçtiğini ileri sürerken, ‘Görevliler, kişi başı 10 dolara bu geçişlere göz yumuyor’ diye yazdı.

Cihatçılar, 10 dolar rüşvete Türkiye'den geçiyor
16px
24px
27.08.2014 08:23
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin IŞİD’e sağladığı desteğe yönelik çarpıcı iddialar dün de İngiliz ve ABD basınında geniş yer buldu. İngiliz Daily Mail, Türkiye sınırından her gün 20 Avrupalı cihadçının Suriye ve Irak’a geçtiğini ileri sürerken, ‘Görevliler, kişi başı 10 dolara bu geçişlere göz yumuyor’ diye yazdı. New York Times ise baş yazısında, ‘Türkiye IŞİD’e ait silah ve militanların geçmesine izin verdi’ yorumu yaptı

IŞİD saflarında savaşmak için her gün 20 Batılı Cihatçı’nın Türkiye üzerinden Irak ile Suriye’ye geçtiği ve görevlilerin 10 dolar rüşvet karşılığında buna göz yumduğu iddia edildi. İngiliz Daily Mail gazetesinde Sam Greenhill imzasıyla yayımlanan haberde, Avrupalı Cihatçıların Türkiye sınırlarının “rahatlığından” yararlanarak IŞİD’e katıldığı ve savaşta ihtiyaç duyabilecekleri malzemeleri Türkiye’deki mağazalardan aldığı öne sürüldü.

TATİLE GİDER GİBİ...

Habere göre, İngiliz Cihatçılar, turist gibi davranarak Antalya’ya ya da doğrudan Hatay’a gidiyor ve akabinde IŞİD içindeki bağlantılarının yardımıyla Suriye’ye geçiyor. Haberde İngiliz Müslümanları Cihat’a çağırdıkları video ile ünlenen Cardiffli militanlar Nasser Muthana (20), erkek kardeşi Aseel Muthana (17) ve Reyaad Khan’ın (20) da Antalya’daki bir Spa’ya bir haftalık rezervasyon yaptırarak geldiği ancak otelde sadece bir gün kaldıktan sonra Konya üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD saflarına katıldığı belirtildi. İngiliz Cihatçıların otelde bıraktığı boş bavullarla tıraş makinesine sonra İngiliz istihbarat ajansı MI6’nın el koyduğu bildirildi.

Haberde Reyhanlı’da dükkan işleten Ebu Salih isimli bir kişinin ifadesine de yer verildi. Ebu Salih, Avrupalı Cihatçıların dükkânından “av bıçağı, dürbün, kamuflaj kostümü” gibi savaşta kullanabilecekleri malzemeler satın aldığını belirtti. Dükkân sahibi, bir keresinde sakallı bir adamın kendisine nakit 50 bin dolar vererek yedek AK-47 şarjörlerini taşımak için bin adet şarjör yeleği satın aldığını söyledi. Kilis’te, İbrahim isimli bir kaçakçının İngiliz Cihatçıları sınır görevlilerine sadece 10 dolar rüşvet vererek Suriye’ye götürdüğü yönündeki iddiasına da yer verildi.

Daily Mail muhabiri, Türkiye- Suriye sınırını geçmenin ne denli kolay olduğuna bizzat tanıklık ettiğini de belirtti. Haberde Türkiye’den Suriye’ye giden kaçakçılık rotalarından birini takip ettiğini belirten gazeteci, gündüz sınırı kaçakçılarla birlikte geçmeye çalışırken yanlarından bir kamyon dolusu askerin geçtiğini ancak askerlerin kaçakçılara neredeyse hiç bakmadıklarını öne sürdü.

Cihatçıların, gün batımından sonra aynı rotayı kullandığının ve Suriye’ye giderken çoğu zaman hiçbir yetkiliyle karşılaşmadıklarının belirtildiği haberde, yakın zamanda 30 kadar İngiliz Cihatçı’nın Reyhanlı’daki bir otelde konakladığı ve buradan sınırı geçerek Suriye’ye ulaştığı da belirtildi. 

AKP’lilerin yüzde 37.5’ine göre “terör örgütü” değil

MetroPoll Araştırma Şirketi’nin yaptığı ankete göre, Türkiye’de Irak Şam İslam Devleti’ni (IŞİD) “terör örgütü” olarak tanımlamayanların oranı yüzde 11.3. AK Partili’lerin ise yüzde 37.5’i IŞİD’in “terör örgütü” olmadığı düşüncesinde.

Ankete göre, Türkiye’de IŞİD’e “terör örgütü” diyenlerin oranı yüzde 70,7 olurken, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 11,3, “fikri olmayanların oranı ise yüzde 18 oldu. AK Parti’ye oy verenler arasında IŞİD’e “terör örgütü” diyenler yüzde 62,5 oranına sahipken, CHP ve MHP’lilerin yüzde 81’i IŞİD’e “terörist” dedi. BDP/HDP’lilerin de yüzde 59’u “terör örgütü” olduğunu söyledi. Son olarak IŞİD’in Türkiye’de örgütlendiğini düşünenlerin oranı yüzde 51,2 oranına sahip olurken, “Türkiye’de eylem yapar” diyenlerin oranı da yüzde 48,8 oldu.

“Türkiye, IŞİD’e desteği kessin”ABD’nin en önemli gazetelerinden New York Times’ın başyazısında Türkiye, IŞİD’e destek veren ülkeler arasında sayıldı. Kuveyt, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin dolaylı yoldan IŞİD’e destek olmakla suçlandığı başyazıda, şu ifadeler kullanıldı: “IŞİD, Kuveyt ve Katar’daki bağışçılardan finansal destek aldı. Suudi Arabistan Suriyeli muhaliflere adeta silah yağdırdı ve IŞİD’e gidip gitmediğini hiç umursamadı. Türkiye, IŞİD’li militanlara ve sınırlarından silahların geçişine müsaade etti. Bunların hepsi durmalı.”

ABD, YALNIZ SAVAŞAMAZ”

Ny Times, “Medeni dünyayı dehşete düşüren gaddar bir örgüt” olarak tanımladığı IŞİD’e karşı ABD’nin yalnız savaşamayacağını ifade etti. Bölgedeki Müslüman ülkelerin IŞİD’in durdurulması için adım atması gerektiğine vurgu yapan gazete, Türkiye ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi’nin desteklerini içeren bölgesel bir askerî güce ihtiyaç duyulabileceğini kaydetti. Başyazıda, “Kesinlikle para, istihbarat paylaşımı, diplomatik işbirliği ve IŞİD’e yönelik finansmanın kesilmesi ile ülkeler arasında IŞİD militanlarının dolaşımının engellenmesi için net bir plan gerektiriyor” dendi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde