Çiğdem Toker: Kızılay, iktidarın gözde grubu Torunlar’ın vergi kaçırmasına araç kılınmış

Çiğdem Toker: Kızılay, iktidarın gözde grubu Torunlar’ın vergi kaçırmasına araç kılınmış

"Kurgusuna baktığınızda, yapılanın Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın savunmaya çalıştığı gibi vergiden kaçınma değil, vergi kaçırma olduğu görülüyor"

Çiğdem Toker: Kızılay, iktidarın gözde grubu Torunlar’ın vergi kaçırmasına araç kılınmış
16px
24px
31.01.2020 09:20
ABONE OLgoogle

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Başkentgaz’ın Kızılay’a yaptığı ‘bağış’ın zamanlamasına dikkati çekti. Toker, "Bağışın yapıldığı tarih, özel bir dikkati hak ediyor: 27 Aralık. Bu tarih BaşkentGaz'ın bu tutarı 2018 beyannamesinde vergiden düşebileceği anlamına geliyor. Bu ise tarafların oturup hesap ve plan yaptığını hissettiriyor." görüşünü savundu. 

Toker, "Gazeteci Celal Eren Çelik’in belgesiyle birlikte ortaya çıkardığı bu “bağış”ın, özellikle tarihleriyle birlikte işleyiş biçimine, kurgusuna baktığınızda, yapılanın Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın savunmaya çalıştığı gibi vergiden kaçınma değil, vergi kaçırma olduğu görülüyor. Kızılay Başkanı'ndan 8 milyon dolarlık bağış 'açıklaması': Vergi kaçırmak başka, vergiden kaçınmak başka!

Kamuya yararlı bir dernek olan Kızılay, iktidarın gözde grubu Torunlar bünyesindeki BaşkentGaz’ın vergi kaçırmasına -yazık ki- araç kılınırken, iktidarın toz kondurmadığı, çocuk istismarı skandalıyla hatırladığımız Ensar’ın hesaplarına da (7 milyon 925 bin dolar karşılığı) bugünün kuruyla yaklaşık 48 milyon TL aktarılmıştır. (Bir taşla iki kuş. Kuş sayısının iki oluşu bizim görebildiğimiz.)" diye yazdı.

Toker, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a derneğin şeffaflık taahüdünü de bugünkü yazısında hatırlattı Toker, "Kızılay; şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerini topluma taahhüt etmiş bir dernektir. Dahası, etik değerleri belirleyip yürürlüğe koyma sözünü de dünya aleme ilan etmiştir. İnanmayan, Türkiye Kızılay Derneği'nin 19 Şubat 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tüzüğüne bakabilir. Bu tüzüğün beşinci maddesinde Kızılay'ın hangi çerçevede hizmet sunacağı açık açık yazılmıştır." ifadesini kullandı. 

Ne olmuştu? 

Elazığ'daki depremden sonra dikkatlerin odaklandığı Kızılay'la ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Gazeteci Celal Eren Çelik, Ankara'da belediye şirketi olarak kurulan ve sonra özelleştirilen Başkentgaz'ın 2017'de Kızılay'a 8 milyon dolarlık bağış yaptığını, ancak bağışın ilginç bir koşul içerdiğini kanıtladı. Belgeye göre, Başkentgaz, bağışı, paranın 75 bin dolarını Kızılay'ın alması, kalan 7 milyon 925 bin dolarını da çocuk istismarı iddialarıyla da gündeme gelen Ensar Vakfı'na yurt inşaatı yapılması için transfer etmesi koşuluyla yaptı.

Mevzuata göre, Kızılay'a yapılan bağışların yüzde 100'ü vergiden muaf. Yapılan bağışta hiçbir vergi kesintisi olmuyor. Aynı bağışın doğrudan Ensar Vakfı'na yapılması durumunda ise bağışların ilgili şirketin kazancının ancak yüzde 5'ini geçmeyen kısmı gider olarak vergiden mahsup edilebiliyor.

Böylece Kızılay aracı kılınarak vergi kesintisi olmaksızın para Ensar Vakfı'na aktarılabildi. Ancak, ‘şartlı bağış'ı yapan Başkentgaz'ın yüksek kazançlı bir şirket olması nedeniyle, vergi çıtasına takılmama ihtimaline de işaret ediliyor. Her durumda, Ensar Vakfı, yurt inşaatında kullanabileceği gibi istediği gibi değerlendirebileceği bir parayı Kızılay aracılığıyla Başkentgaz'dan aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde