Ceylanpınar'ı kim sulasın?

Ceylanpınar'ı kim sulasın?

Tarım İşleri Genel Müdürlüğü'nün Urfa Ceylanpınar'da faaliyete geçirilmek üzere açtığı ihalede yabancılara teşvik

Ceylanpınar'ı kim sulasın?
16px
24px
26.08.2010 08:43
ABONE OLgoogle

Türkiye'deki işadamlarının ithal yerine ülkede üretilen makineleri kullanmasını isteyen Devlet Bakanı Çağlayan'ın: Ülkeyi makine çöplüğüne döndürmeyeceğiz. İşadamları 'Made in Turkey'de ısrar etmelidir açıklamaları sıcaklığını korurken Tarım Bakanlığı'nın bir ihale için hazırladığı şartname şaşırttı.

Tarım İşleri Genel Müdürlüğü'nün Urfa Ceylanpınar'da faaliyete geçirilmek üzere açtığı 'Basınçlı Sulama Sistemi' ihalesinde yabancı firmaların ihaleye girmesi teşvik edilirken, konulan maddelerle yerli firmaların ihaleye girmelerinin engellendiği öne sürüldü. İddiaya göre şartname yerli üretim yapabilen firmaların ihaleye girmemeleri için özel hazırlandı. Yani şartnamede adeta adres gösterildi.

6 FİRMA YETERLİLİK ALDI

İhalenin 28.07.2010 tarihinde yapılan yeterlilik görüşmelerinde dosya veren 16 firmadan 6 tanesi yeterlilik aldı. Yeterlilik alan firmalardan 5'i yabancı. Kulislerde son dönmelerde dönen iddia ise ihalenin bir Arap firması tarafından alınması için zemin hazırlandığı. Öyle ki daha önce 10 makine için aylarca teknik altyapı hazırlığı yapan genel müdürlük 91 bin dekar için kurulması planlanan sistemin 180 gün içinde teslim edilmesini istiyor. Uzmanlara göre işin bu kadar kısa süre içerisinde kurularak teslim edilmesi mümkün değil.

GENEL MÜDÜRLÜK SUSKUN

İddialar üzerine aradığımız Ticaret Daire Başkanlığı ise suskunluğunu koruyor. Daire Başkanı Mehmet Şahin kendisinin devlet memuru olduğunu belirterek açıklama yapmazken, sorularımızı yazılı iletmemize rağmen henüz bir yanıt alamadık. Üstelik telefon görüşmelerimizin ardından ısrarlı aramalarımıza rağmen, yetkililerin yıllık izine ayrıldıkları bildirildi. Genel müdürlük tarafından hazırlanan şartnamedeki bazı maddeler ise iddiaları güçlendiriyor.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

- Şartnameye 'Yerli katılımcılar yönünde fiyat avantajı uygulanmayacaktır' maddesinin ekleniş amacındaki kamu yararı nedir?

- Yerli yatırımcılar gümrük vergisi, KDV gibi masrafları kendileri karşılarken yabancı firmaların masraflarının TİGEM tarafından karşılanması söz konusu mudur?

- Yabancı firmalardan iş bitirme belgesi istenmiş midir? Bu belgelerin kontrolü nasıl yapılmıştır?

- Ödemelerde yurtdışı alımlarda yükleme listesi yeterliyken ve ödemenin malzeme gelmeden yapılmasına rağmen, yurtiçi alımlarda teslimat şartının gerçekleşmesinden ve kabul heyetinin onayından sonra  aranıyor olması rutin bir uygulama mıdır?

- Daha önce benzeri bir ihale yapılmış mıdır. Yapıldıysa ihaleyi hangi firmalar kazanmıştır. İhalede belirtilen teslim süresi ne olmuştur?

Dinç Çoban/İstanbul

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde