Çeyizini sattı, fiber optikte dünya markası oldu

Çeyizini sattı, fiber optikte dünya markası oldu

Kayserili Bilgisayar Uzmanı Aysun Pelik'in, 2001 yılında çeyizindeki koltuk takımını satarak kurduğu ''domino'' isimli elektronik şirketi ile devlere fiber optik aksesuar üretiyor.

Çeyizini sattı, fiber optikte dünya markası oldu
16px
24px
29.10.2007 17:17
ABONE OLgoogle

Kayserili Bilgisayar Uzmanı Aysun Pelik'in, 2001 yılında çeyizindeki koltuk takımını satarak kurduğu ''domino'' isimli elektronik şirketi, 5 milyon dolarlık cirosu ile şimdi dünyanın dev telekomünikasyon şirketlerine fiber optik aksesuar üretiyor.

Aysun Pelik, 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda Türkiye'de kendilerinden başka fiber optik aksesuarı üreten başka bir firma olmadığını, ayrıca dünyanın büyük telekomünikasyon şirketlerine doğrudan ve dolaylı yoldan üretim yaptıklarını söyledi. Kayseri'deki atölyelerinde ürettikleri fiber optik aksesuarları Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkelerine sattıklarını belirten Pelik, çeyizini sermaye yaparak atıldığı iş yaşamı öyküsünü şöyle anlattı:

''Fırat Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldum. Küçük bir odada başladığımız fiber optik serüvenimizde eşimle birlikte dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek bir cihaz geliştirmek istedik. KOSGEB'e müracaat ederek destek istedik. Eşimle birlikte KOSGEB destekli bir proje ile günümüz teknolojisinin çok ilerisinde bir buluş gerçekleştirdik. Fiber optik ile bakır kabloyu birbirine bağlarken bağlantı elemanlarına duyulan ihtiyacı ortadan kaldıran bu buluşumuzu henüz piyasaya sürmedik. Sürmeyi de düşünmüyoruz. KOSGEB'in desteği sayesinde fiber optikle ilgili yeni cihazlar alarak atölyemizi zenginleştirdik. ''Domino'' isimli şirketi kurduk. Teknolojimizi yıllardır işbirliği yaptığımız SEIKO'dan aldık. Şu anda Türkiye'de bizim yaptığımız işi yapan başka bir firma yok. Fiber optik bağlantı elemanlarını ve aksesuarlarını Türkiye'de iştirakleri bulunan bir çok telekomünikasyon firmasına veriyoruz. Dünyada bu alanda yapılan tüm ürünleri yapma kapasitesine sahibiz. Daha da ilerisi bizde mevcut.''

Yurt içindeki ve dışındaki birçok askeri tesis, TÜPRAŞ, SIEMENS scada projeleri, Devlet Hava Meydanları (TAV), birçok organize sanayi bölgesinin komünikasyon alt yapısı ve Alcatel, Nortel gibi firmalara üretim yaptıklarını kaydeden Pelik, üretimlerinin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini, 2006 yılında 800 bin metre kabloyu işlediklerini, 750 bin adet konnektörü pigtail/patchcord yaptıklarını söyledi.

''TÜRKİYE'DE TEKİZ''

Kayseri'de yeni kurulan Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'nde 6 bin metrekare kapalı alanı olan bir fabrika inşaatına başladıklarını, gelecek yıl değişik mekanlarda yaptıkları üretimi tek çatı altında burada toplamayı planladıklarını da belirten Pelik, şöyle devam etti:

''Dünyada bizim işimizi yapan çok sayıda üretici var. Ancak Türkiye'de biz tekiz. Üretim kapasitesi bakımından Avrupa'da ikinciyiz. Dünyada ise ilk 20 arasında yer alıyoruz. Uluslar arası her türlü kalite güvence sistemimiz mevcut. 50 arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Türkiye'nin tüm ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahibiz. Önümüzdeki yıllarda üretimde kullandığımız bazı ithal hammaddeleri de kendi bünyemizde üretmeye başlayacağız. Nihai hedefimiz yüzde 95 yerli üretimi gerçekleştirmek.'' Pelik ayrıca, kullandıkları cihazların Türkiye'de kendilerinden başka hiçbir kurum ve kuruluşta bulunmadığını da sözlerine ekledi.

İsmail İçer/AA

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde