Çevre derneğini eski yöneticileri fena dolandırmış

Çevre derneğini eski yöneticileri fena dolandırmış

TÜRKİYE'nin en eski çevre örgütlerinden biri olan Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK)’in ilginç bir dolandırıcılık davasına konu olduğu anlaşıldı.

Çevre derneğini eski yöneticileri fena dolandırmış
16px
24px
24.10.2016 16:08
ABONE OLgoogle

Derneğin eski yöneticilerin de karıştığı olayda, kuruma ait çekler piyasaya sürüldü. Çeklerin bir bölümü üçüncü kişilerin eline geçti; derneğe karşı hacizler başladı. TÜRÇEK’e ait bir gayrimenkul hacizlik oldu. Yapılan şikâyet sonrası 9 kişi hakkında dava açıldı.

Mahkeme üç sanığa, 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası, 700’er bin lira da adli para cezası verdi. Temyiz incelemesi süren dava dosyasının sanıklarından Kerem Ateş, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER)'in genel sekreteri konumunda.

9 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre kamu yararına faaliyet gösteren dernek statüsünde bulunan ve 44 yıl önce kurulan TÜRÇEK’in ilginç bir dolandırıcılık faaliyetinin mağduru olduğu belirlendi.

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyasında yer alan belgelere göre, TÜRÇEK, yönetim ve denetim kurulunda bulunan isimlerden Kerem Ateş, Ersin Mısır, Murat Çakır ve S.B.’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, yürüttüğü soruşturma sonrası, 9 kişi hakkında, ‘dolandırıcılık’, 

ÇEKLER PİYASAYA SÜRÜLDÜ

TÜRKÇEK ile birlikte İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nün de müşteki olduğu dava dosyasına göre, halen TÜSODER genel sekreteri olarak görev yapan Kerem Ateş ve birlikte bazı sanıklar TÜRÇEK’e ait 25 yapraklı çek koçanını doldurarak piyasaya sürdü.

Durumu fark eden diğer dernek yöneticileri konu ile ilgili bir rapor hazırladı savcılığa başvurdu. Dernek, olaya karışan yöneticileri görevlerinden azletti. Olayın ortaya çıkmasından sonra, çekler toplatılmaya başlandı.

BİNA HACİZLİK OLDU

Çeklerin bir kısmı piyasadan toplanırken 9 çek, üçüncü kişilerin eline geçti. Çeklerin işleme konulması sonrası esas sıkıntı baş gösterdi. Karşılıksız çıkan çekler için alacaklılar derneğe karşı haciz işlemi başlattı.

Derneğe ait Kadıköy Moda’da bulunan 1.5 milyon değerindeki gayrimenkul 200 bin liraya hacizden satıldı. Dernek yönetimi, çekler ile ilgili sahtecilik yapıldığını, olaya ilişkin açılan dava açıldığını belirterek tapu devir işlemini tedbiren durdurdu.

VALİLİK DE DOSYAYA TARAF

Dava dosyasına göre, çeklerde iki imza bulunuyor. İmzalardan biri Kerem Ateş’e aitken, dernek başkanı olarak atılan imzanın ise sahte olduğu anlaşılıyor. Bilirkişi raporuna göre çeklerdeki imza ve yazılar Kerem Ateş’e ait. Dosyaya göre, çekleri piyasaya süren isim ise Murat Çakır.

SANIKLAR SUÇLAMAYI REDDETİ

Sanılar ise, gerek soruşturma aşamasında gerek yargılama aşamasında kendilerine yöneltilen suçlamayı reddetti. Mahkeme yaptığı yargılama sonrası 9 kişiden 3’üne ceza verdi. Sanıklardan Kerem Ateş, Ersin Mısır ve Murat Çakır’a nitelikli dolandırıcılıkta 3’er yıl 9’ar ay, resmi evrakta sahtecilikte ise 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.

TEMYİZ SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Mahkeme, toplamda 6’şar yıl 3’er ay hapis cezası veren mahkeme 700’er bin TL de adli para cezası verdi. Sanıklar, kararı geçtiğimiz yıl temyiz etti. Dosyanın Yargıtay’daki işlemi ise devam ediyor.

‘MAHKEMENİN KARARI YANLI’

Sanıklardan Kerem Ateş, dosyanın temyiz incelemesinin devam ettiğine işaret ederek, mahkûmiyet kararı veren davanın hakimlerinden birinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandığını belirtti.

Ateş, “Söz konusu mahkeme kararı, üç bilirkişi raporuna rağmen, hiçbir tanık dinlenmeden verilmiş tamamen yanlı ve FETÖ irtibatlı bir karardır. Mevcut karar tarafımca bir klasör açıklama ile temyiz edildi” dedi. 

Dİnçer Gökçe/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde