Çeşme’de turizm imarıyla emsalsiz kazanç

Çeşme’de turizm imarıyla emsalsiz kazanç

İktidara yakın işadamı Mesut Sancak, turizm belgesiyle Çeşme’nin doğa harikası koyuna 7 katlı rezidans inşa etti. Projenin imara aykırı olduğu ortaya çıktı.

Çeşme’de turizm imarıyla emsalsiz kazanç
16px
24px
03.07.2016 16:47
ABONE OLgoogle
İktidara yakın işadamı Mesut Sancak, turizm belgesiyle Çeşme’nin doğa harikası koyuna 7 katlı rezidans inşa etti. Projenin imara aykırı olduğu ortaya çıktı. Üstelik Sancak, dünyaca ünlü plaja iş makineleri soktu, yolu işgal etti. Vatandaşlar tepkili...

İzmir'in Çeşme İlçesi, Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor. Ancak Çeşme, şu sıralar doğal güzellikleri ve turizm potansiyeliyle değil artan betonlaşmayla gündemde…

İktidara yakın işadamı Mesut Sancak'a ait Folkart Yapı A.Ş. de Çeşme'deki konut projesiyle dikkat çekiyor. Folkart, uyarı ve tepkilere rağmen, Çeşme'nin nadide koylarına yüksek katlı konutlar inşa ediyor. Onlardan biri de Paşalimanı'ndaki Büyük Liman Koyu'ndaki “Folkart Blu” projesi…

DÜNYACA ÜNLÜ PLAJA İŞ MAKİNELERİNİ SOKTULAR

Folkart'ın, turizm belgesiyle başladığı konut projesinde, yaz sezonundaki yasağa rağmen inşaat hala devam ediyor. Paşalimanı'ndaki dünyaca ünlü plajda da gün içinde iş makineleri ve kamyonlar dolaşıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ PLAJA İŞ MAKİNELERİNİ SOKTULAR

Folkart'ın, turizm belgesiyle başladığı konut projesinde, yaz sezonundaki yasağa rağmen inşaat hala devam ediyor. Paşalimanı'ndaki dünyaca ünlü plajda da gün içinde iş makineleri ve kamyonlar dolaşıyor.



DENİZE 39 METRE MESAFEDE

Folkart, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 30 odalı otel ruhsatı aldı. Ancak, Folkart Yapı A.Ş., Turizm Bakanlığı'ndan otel belgesi almasına rağmen, turistik konaklama tesisi değil, yüksek katlı konutlar yapmak için çalışma başlattı.

Şirketin geçen yıl denize 39 metre mesafede yapımına başladığı “Folkart Blu” adlı rezidansın kaba inşaatı da tamamlandı. Ortaya, 83 lüks daireden oluşan, ikisi bodrum katı, beşi yer üstünde olmak üzere toplam yedi katlı bir yapı çıktı.



İNŞAAT KANUNA AYKIRI

Oysa Çeşme'de, konutlar için iki kat sınırı bulunuyor. Üstelik, “Folkart Blu” adlı proje ile yoğun yapılaşma gerçekleştirilen Paşalimanı'ndaki Büyük Liman Koyu kıyısı konut alanı değil, turizm alanı. 5 Ocak 2010 tarihli imar revizyon planına göre, burada konut yapılıp, kat mülkiyeti kurulması kanuna aykırı.



7 KATLI REZİDANS YAPIYOR

Şirket, turizm belgesiyle başladığı konut inşaatına devam ediyor. Ortaya 7 katlı bir yapı çıktı. 

EMSALDEN FAZLA RANT

Folkart Blu'ya komşu parsellerdeki konut alanlarında emsal 0.40. İmar planına göre, Folkart Blu'nun yapıldığı turizm alanında ise emsal hakkı 0.90. Dolayısıyla Folkart Yapı A.Ş., turizm imarı ile iki kat fazla inşaat yaptı. Proje alanının yüzde 90'nına inşaat yapmak mümkün.

Ancak, 6 bin 787 metrekare proje alanına sahip olan Folkart Yapı A.Ş., toplam 24 bin 293 metrekare inşaat alanı olduğunu açıkladı. Şirket emsale dahil olmayan alanların satışından da büyük kazanç sağlayacak. 83 lüks konutun en küçüğü 330 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldı. Rezidansta 1+1'den 4+1'e kadar değişik büyüklükte daireler bulunuyor.

YOLUN ORTASINA DUVAR ÖRDÜ

Yolun ortasına 50 metre uzunluğunda duvar ören Folkart, duvar üstüne de levhalar yerleştirdi. 

HALKIN YOLUNU GASP ETTİ

Folkart Yapı A.Ş. kamu alanını da işgal etti. Şirket, Gençlik Kampı ile arasında kalan 7 metre genişliğindeki yolun ortalama 4 metre genişliğindeki kısmını kendi arsasına kattı.

Yolun ortasına yaklaşık 50 metre uzunluğunda, bir metre yüksekliğinde duvar ören Folkart, duvar üstüne de iki metre yüksekliğinde alüminyum levhalar yerleştirdi. Şirket böylece yolun toplamda yaklaşık iki bin metrekarelik bölümünü gasp ederek, kendi kullanım alanı haline getirdi.

ŞİMDİ DE İSKELE YAPACAK

Turkuaz renkli berrak görünümü ile ünlü koy, şirket tarafından, temel alanından denize kanal açılıp atıklar boşaltılarak kirletilmişti. Atıklar, bu yıla kadar tertemiz olan denizi çamur deryasına dönüştürürken, tabanın balçık tabakası ile kaplandığı görüldü.

Folkart'ın yarattığı çevre katliamı sualtı yaşamını yok ederken, halk sağlığını tehdit ediyor. Öte yandan şirket yakın zamanda koya bir de iskele inşa edeceğini açıkladı.

FOLKART'A TURİZM YASAĞI İŞLEMİYOR

Folkart Yapı A.Ş., 1 Haziran – 15 Eylül tarihleri arasını kapsayan “Turizm sezonunda inşaat yasağına” da uymuyor. Gürültü, görüntü ve çevre kirliliği oluşturan inşaat faaliyetleri hızla devam ediyor.

Paşalimanı'na tatile gelenler kamyon ve iş makinelerinin yoğun toz bulutu saçması nedeni ile de hayli tepkili. Ayrıca, inşaat için her yıl yüzlerce turist ziyaret ettiği plaja da iş makineleri girdi. İnşaata devem eden şirketin, Çeşme Belediyesi ile İzmir Valiliği'nden “özel izin” aldığı öğrenildi.

FİYATLARI DUDAK UÇUKLATTI

Sancak, projenin tanıtımını da yaptı. 83 lüks konutun en küçüğü 330 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldı. 

Gökmen Ulu/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde