Cepte Deli Dumrul vergisi kalkıyor

Cepte Deli Dumrul vergisi kalkıyor

Cep telefonu aboneliği sırasında vergi, pay ve değişik adlarla alınan 56 TL'lik ücretin kaldırılması gündemde.

Cepte Deli Dumrul vergisi kalkıyor
16px
24px
21.05.2010 08:31
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanlığı'nın ücretin kaldırılmasına 'sıcak baktığını' belirterek, operatörler üzerinde büyük bir yük oluşturan verginin sıfırlanabileceğini kaydetti.

Konu, Vodafone Grup CEO'su Vittorio Colao'nun Başbakan Erdoğan'la yaptığı görüşmede gündeme gelmişti. Colao, ön ödemeli ilk abonelikte vergi, pay ve başka değişik adlarla alınan 56 TL'lik ücretin tahsil edildiğine dikkat çekmiş ve bu ücreti aboneler adına operatörlerin ödediğini belirtmişti.

Söz konusu verginin kaldırılması yönünde çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, konu ile ilgili çalışma yürüttüklerini kaydederek, 'İlk abonelikte alınan 'telsiz ruhsatname ücreti ve Özel İletişim Vergisi (maktu)' ile her yıl abonelerden alınan telsiz kullanım ücretinin kaldırılması için iki bakanlık arasında çalışma sürüyor. Vergi kaybının olmaması ve bütçe dengelerinin bozulmaması için konu her yönüyle ele alınıyor.' dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2009 yılı raporuna göre Türkiye'de 65 milyona yakın cep telefonu abonesi var. Bunların yüzde 75'i ön ödemeli, yüzde 25'i de faturalı abonelerden oluşuyor. Ön ödemeli abonelerden alınan toplam 56 liralık telsiz ruhsatname ücreti, telsiz kullanım ücreti ve Özel İletişim Vergisi operatörler tarafından, "pazarlama ve satış gideri" olarak ödeniyor. Faturalı aboneler 56 liralık vergiyi 12 ayda eşit taksitlerle ödüyor. Cep telefonu operatörlerinin yöneticileri ise 56 liralık verginin sisteme yeni girişleri engellediğini belirtiyor. Özellikle üçüncü nesil (3G) aboneliklerinde büyük sorun olduğu belirtiliyor.

BAKAN DOĞRULADI

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cep telefonu aboneliğinde ilk abonelikte alınan 56 liralık maktu verginin kaldırılacağını bildirdi. Düzenleme 2-3 ay içinde sonuçlandırılacak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonu aboneliğinde ilk abonelikte alınan 56 liralık verginin kaldırılacağını açıkladı. Vodafone Grup Ceo'su Vittorio Colao'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede gündeme getirdiği "Cep telefonunda ilk abonelikte vergi, pay ve başka değişik adlarla 56 TL'lik ücret tahsil edildiği, bu ücreti aboneler adına operatörlerin ödediğini" belirterek kaldırılmasını istemesi üzerine çalışmalar başladı. Bakan Yıldırım, ilk abonelikte alınan telsiz ruhsatname ücreti ve maktu özel iletişim vergisi ile her yıl abonelerden alınan telsiz kullanım ücretinin kaldırılması için Maliye Bakanlığı ile çalışma yapıldığını bildirdi.

MALİYE SICAK BAKIYOR 

Vergi kaybının olmaması ve bütçe dengelerinin bozulmaması için konunun her yönüyle ele alındığını belirten Yıldırım, Maliye Bakanlığı'nın 56 TL'lik ücretin kaldırılmasına 'sıcak baktığını' bildirdi. Yıldırım, yeni abone girişini yavaşlatan ve operatörler üzerinde büyük bir yük oluşturan 56 TL'lik ücretin sıfırlanacağı mesajını verdi. . Bu konudaki düzenlemenin 2-3 ay içinde sonuçlandırılması bekleniyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2009 yılı raporuna göre Türkiye'de 65 milyona yakın cep telefonu abonesi var. Bunların yüzde 75'i ön ödemeli, yüzde 25'i de faturalı abonelerden oluşuyor. Ön ödemeli abonelerden alınan toplam 56 liralık telsiz ruhsatname ücreti, telsiz kullanım ücreti ve özel iletişim vergisi operatörler tarafından, "pazarlama ve satış gideri" olarak ödeniyor. Cep telefonu operatörlerinin yöneticileri ise 56 liralık verginin sisteme yeni girişleri engellediğini belirtiyor. Özellikle 3G aboneliklerinde büyük sorun olduğu belirtiliyor.

FATURALI HATLARDAN ALINAN ÜCRETİN AYRINTISI

Telsiz ruhsatname ücreti: 12,26 TL

Özel İletişim Vergisi (maktu) 31,78 TL

Telsiz kullanım ücreti: 12,26 TL

(56 TL'lik vergi 12 taksitle ödeniyor.)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde