Cep'ten TRT payına Deli Dumrul vergisi

Cep'ten TRT payına Deli Dumrul vergisi

AK Parti, cep telefonuna getirdiği TRT payını yasalaştırıyor. Vatandaş satın aldığı cep telefonu için yüzde 6 TRT payı ödemek zorunda kalacak

Cep'ten TRT payına Deli Dumrul vergisi
16px
24px
05.06.2017 04:10
ABONE OLgoogle

Hükümet 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerle araçlardaki radyo ve televizyonlar için getirdiği TRT payını, davaları önlemek için zeytin tasarısının içine monte etti.

Düzenlemeye itiraz eden CHP Milletvekili Kazım Arslan, “Vatandaş cep telefonunu, bilgisayarı TRT'yi izlemek için mi alıyor? Hayatında bir kez bile telefonundan TRT'yi izlememiş insanlardan TRT payı alınmasının hiçbir hukuki dayanağı yok” dedi.

Hükümetin “üretim reformu” ismiyle Meclis'e getirdiği, zeytinliklerle mera ve kıyıları imara ve yatırımlara açan yasa tasarısına, AKP'li milletvekillerinin verdiği önergeyle TRT payı maddesi eklendi.

CEPTEN BİLE TRT PAYI

Tasarıyla organize sanayi bölgelerinde üretim yapan fabrikaların kullandığı elektrikten TRT payını kaldırmayı hedefleyen hükümet, görüşmeler sırasında eklediği bir önergeyle de 28 Haziran 2016'da Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşa getirdiği ilave TRT payı yükünü kanuna ekleyerek kalıcı hale getirdi.

Gece yarısı gündeme alınan önergeye göre, vatandaşlar satın aldıkları her cep telefonu için satış bedeli üzerinden yüzde 6 oranında TRT payı ödeyecek.

Ayrıca bilgisayar ve tabletlerden yüzde 2, kara taşıtlarındaki radyo ve TV'ler için “taşıtın ÖTV'sinin satış bedeli üzerinden” binde 4, diğer hava ve deniz taşıtlarının bedeli üzerinden binde 1, uydu alıcılarından yüzde 10 diğer her türlü radyo ve TV yayını alan cihazlardan da yine yüzde 10 TRT payı alınacak.

Yeni yasa tasarısı vergide bir artışa gitmiyor. Sadece Bakanlar Kurulu kararı ile alınan vergiye yasal zemin hazırlıyor.

Önergedeki asıl amaç ise “gerekçe” ile gün yüzüne çıktı. Gerekçede, “‘… bandrol ücretinin, cihazların içerisinde yer alan radyo-TV alıcısına denk gelen bedel üzerinden değil, cihazın tamamının bedeli üzerinden hesaplanacağı hususuna açıklık kazandırılmıştır…” ifadesine yer verildi.

CHP Milletvekili Kazım Arslan, hükümetin gerekçeyi bu şekilde yazarak, vatandaşın açtığı binlerce davanın önünü kesmek istediğini belirterek metne itiraz etti. Tartışmanın büyümesi üzerine bu ifade önergeden çıkarıldı.

VERGİ RADYOYA DEĞİL OTOMOBİLE

Cep telefonu, bilgisayar, tablet ve taşıtların satışından farklı oranlarda tahsil edilen TRT payı adeta Deli Dumrul vergilerini hatırlatıyor.

Örneğin biri 4 bin lira diğeri 300 lira değerindeki iki cep telefonundan alınan yüzde 6'lık TRT payı ‘satış bedeli' üzerinden hesaplandığı için, her ikisiyle de aynı TV yayını izlenebildiği halde ilki 240 lira, ikincisi 18 lira TRT payı ödemek zorunda kalıyor.

Aynı şekilde otomobildeki radyo için alınan TRT payı, radyo bedeli yerine otomobilin Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.

Öyle olunca da örneğin ÖTV'siz satış bedeli 120 bin lira olan bir otomobili alan kişi, araçtaki örneğin 200 liralık radyo için 480 lira TRT payı ödemek zorunda kalıyor.

Erdoğan Süzer/Sözcü

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde