Cep telefonu numaralarını kim sızdırdı?

Cep telefonu numaralarını kim sızdırdı?

Cep telefonu abonelerine ait numara ve kişisel bilgilerin çalınarak 708 lira karşılığında satılması akıllara 'Kim yaptı?' sorusunu getirdi.

Cep telefonu numaralarını kim sızdırdı?
16px
24px
27.08.2011 09:52
ABONE OLgoogle

Bazı şirketler tarafından satın alındığı belirtilen 110 milyon numaranın bulunduğu CD'yi Spam Abdullah lakaplı hackerın çaldığı öne sürülüyor.Cep telefonu abonelerine ait telefon numaraları ve bilgilerin yer aldığı CD'nin 708 liradan piyasada satılması Turkcell, Vodafone ve Avea müşterileri arasında paniğe neden olurken kişisel bilgilerin korunması ile ilgili yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi.

Her üç operatör de söz konusu gelişmeyle ilgili tepkilerini ortaya koyarken, CD'lerin kim tarafından satıldığı tartışılıyor. Kulislerde ise bilgileri 'Spam Abdullah' lakaplı hacker'ın piyasaya sürdüğü konuşuluyor.

Abonelere ait kişisel bilgileri CD şeklinde sattığı iddia edilen Spam Abdullah ismiyle nam salan Sakaryalı Muhammed Fatih Elgün'ün daha önce yasa dışı işler yaptığı gerekçesiyle tutuklandığı, hatta aynı sebepten üniversiteden atıldığı iddialar arasında. Net-Pa adlı hayali şirket üzerinden internet kullanıcılarına gönderdiği reklam mesajlarıyla 2004 yılında yakalanan Spam Abdullah'ın üstünden sahte kimlikler çıkmıştı.

Abdullah, Digiturk yayınlarını korsan olarak izlemeyi sağlayan yazılımlar ve benzeri yasa dışı tekniklerden kazandığı paraları 78 ayrı hesapta topluyordu. Operatörlere ait kişi bilgilerinin mahremiyet sınırları içine giren cep numaralarını ele geçirdiği iddia edilen 'Spam Abdullah'ın, 110 milyon numarayı 708 TL karşılığında tek CD'de satışa sunan kişi olduğundan da şüpheleniliyor.

'Türkiye GSM Rehberi' diye 1M Net-Pa adlı şirket tarafından 'Operatörlerin veritabanından alınmıştır' iddiasıyla pazarlanan CD, kurye aracılığıyla alıcıya ulaştırılıyor. CD içerisinde 2 klasör bulunuyor. 'By all Operators' (Bütün operatörler) adlı klasördeki Word dosyasında her 3 operatöre ait tüm faturalı ve faturasız numaralar blok halinde yer alırken, aboneler hakkında hiçbir bilgi yer almıyor. 'By all criteria for Vodafone' klasöründe ise bu operatörün abonelerine ait telefon numarasıyla beraber yaşadığı şehir, adresi, yaşı, ilgi alanları gibi tüm kişisel bilgileri yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vodafone Türkiye, şirkete atfen yer alan verilerin güncel olmadığı ve tamamının Vodafone'un Türkiye satın almasının yapıldığı Mayıs 2006'dan yaklaşık 1 yıl öncesine (5 Mayıs 2005) ait olduğunu belirtti. Turkcell ise CD'de abonelerine ait herhangi bir bilgi bulunmadığını söylüyor. Bu arada Bilgi Teknolojileri Üst Kurumu, iddialara illişkin inceleme başlattı.

Kenan Mehmetzade/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde