‘Cep’teki açık kapanmıyor

‘Cep’teki açık kapanmıyor

Türkiye’de ilk 9 ayda satılan akıllı telefona ödenen para geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar lira arttı.

‘Cep’teki açık kapanmıyor
16px
24px
12.11.2014 08:52
ABONE OLgoogle
Şubatta cari açığa tedbir için cep telefonlarına gelen taksit sınırlaması işe yaramadı. Türkiye’de ilk 9 ayda satılan akıllı telefona ödenen para geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyar lira arttı.

İTHAL edilen akıllı telefonların cari açık üzerindeki olumsuz etkisini engellemek için getirilen taksit yasağı işe yaramıyor. 2014’ün ilk 9 ayındaki akıllı telefonların satış adedi geçen yıla göre kısmen gerilese de  harcanan para hızla artmaya devam ediyor. Bunun sebebi ise daha lüks telefonların tercih edilmesi ve artan döviz kuru.Türkiye’de üretilip piyasaya sürülen yerli cep telefonlarının ise yılın ilk 9 ayında aldığı pay düşük oldu.

2 MİLYAR TL ARTTI

Kredi kartıyla taksitli telefon satın almasının önü kesilse de tüketiciler, bu kez mobil operatörlerin kontratlı satışlarına ve teknoloji marketlerinden alınan tüketici kredilerine yöneldi. Araştırma şirketi GFK ve sektör yetkililerinin tahminlerine göre 2014’ün ilk 9 ayında toplamda 9.2 milyar TL’lik akıllı telefon satışı gerçekleşti. Bu rakam ise geçen yılın neredeyse 2 milyar TL üzerinde. 2013’ün ilk 9 ayında akıllı telefonlar için harcadığımız para 7.3 milyar TL seviyesindeydi.

İlk 9 ayda satılan akıllı telefon adedinde geçen yıl aynı döneme göre önemli bir fark yaşanmadı. 2013’ün ilk 9 ayında 9 milyon adet akıllı telefon satılmıştı. Bu rakam 2014’ün ilk 9 ayında sadece 400 bin adet geriledi ve 8.6 milyon adet oldu.

Akıllı telefon satışlarının düşmesine rağmen satılan akıllı telefonlara harcanan paranın artmasının en büyük sebebi fiyatların artması. Türkiye’deki tüketiciler geçen yıl akıllı telefonlara ortalama 750 TL civarında bir bedel ödüyordu. Ancak bu rakam, döviz kurlarının artması sonucu akıllı telefon etiketlerine zam olarak yansıdı. Türkiye’deki tüketiciler akıllı telefonlara ortalama 1100 TL ödedi.

Ağustosta rekor

AKILLI telefon satışlarında rekor ise ağustosta geldi. Yeni modellerin satışa çıkmasıyla beraber 1.06 milyar liralık akıllı telefon satıldı. Ağustosta satılan akıllı telefon sayısı ise 956 bin adet oldu. Ancak ekim ayı ile Türkiye’ye gelmeye başlayan iPhone 6, Samsung Galaxy Note 4 gibi telefonlarla asıl rekorun yılın dördüncü çeyreğinde gelmesi bekleniyor. Türk tüketicilerin akıllı telefon değiştirme çılgınlığı kredi kartlarına yapılan engellemelerle durdurulamadı.

8.6 milyon Satılan cep telefonu sayısı

9.2 milyar TL  Satılan cep telefonlarına ödenen toplam para

2 milyar TL  Geçen yılın aynı dönemine göre hacim artışı

400 bin  2013’ün ilk 9 ayına göre telefonlardaki düşüş adedi

1100 TL Cep telefonlarına ödenen ortalama fiyat

1.06 milyar TL Ağustos ayında satılan cep telefonu hacmi
Ahmet Can/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde