Çelebi kardeşler fos çıktı: İşte Yılın Girişimcisi

Çelebi kardeşler fos çıktı: İşte Yılın Girişimcisi

‘Dünyada Yılın Girişimcisi’ yarışmasında Çelebioğlu kardeşler sıfır çekti. İşte Yılın girişimcisi

Çelebi kardeşler fos çıktı: İşte Yılın Girişimcisi
16px
24px
07.06.2010 08:06
ABONE OLgoogle

ABD’li denetim ve danışmanlık firması Ernst&Young’ın 10. kez düzenlediği ‘Dünyada Yılın Girişimcisi’ yarışmasına bu yıl iktidara yeni gelen İngiliz muhafazakârları damgasını vurdu

Ernst& Young’ın her yıl düzenlediği  ‘Dünyada Yılın Girişimcisi’ yarışmasını, 1986’da 45 bin dolarla yola çıkan ve bugün bankalararası finansal işlemlerde dünyanın en büyük broker (komisyon karşılığı aracı) firması haline gelen ICAP’in CEO’su Michael Spencer (55) kazandı.

İngiltere’de iktidara yeni gelen Muhafazakâr Parti’nin mali işlerden sorumlu üyesi de olan Michael Spencer, Monte Carlo’daki finalde dünyanın en iyi girişimcileri arasında birinci seçilmekten gurur duyduğunu söyledi.

Ödülünü aldıktan sonra Milliyet’e konuşan Spencer, “Türk ekonomisi ve Türk lirasında çok büyük potansiyel görüyoruz. Türkiye’deki bankalarla çok iş yapıyoruz. Türk ekonomisinin İngiliz ekonomisinden iyi yönetildiğini düşünüyorum. Tüm bunları hesaba katarak İstanbul’da bir merkez açmayı planlıyoruz” dedi. 

Geçen yılki geliri 2.7 milyar dolar

Dünya bankaları arasında gerçekleşen döviz işlemlerinin büyük bir  kısmını yürüten ICAP, son 10 yıl içinde Londra Borsası’nda hissesi en çok değer kazanan 10 şirket arasında yer aldı.
Michael Spencer, bankalar arasında günlük 1.5 trilyon dolarlık işleme aracılık ettiklerini söyledi. Çok fazla risk aldığı için ilk iki işinden kovulan Oxford mezunu Spencer, hayatında yönetimle ilgili hiçbir kitap okumamış.

Kriz sonrası piyasalardaki şeffaflık arayışlarının artışıyla birlikte kendini yenileyen ICAP, risk ve masraf azaltmaya yönelik ‘işlem sonrası hizmetler’e de ağırlık vermiş. Geçen yıl 2.7 milyar dolar gelir elde eden ICAP’te yaklaşık 4.500 kişi çalışıyor. ICAP’in dikkat çeken bir özelliği de 1993’den beri her yıl aralık ayında bir günlük hasılatını hayır kurumlarına dağıtması.

Şirket, bugüne dek 750 hayır kurumuna 119 milyon dolar dağıtmış. Michael Spencer ayrıca, İngiltere’nin tanınmış sanat ve şarap koleksiyonerleri arasında da yer alıyor. 

Diyarbakırlı jüri başkanı

Bu yılki yarışmada birinciyi belirleyen jürinin başkanlığını 8 milyar euro’nun üzerinde yatırımları olan fon şirketi 3i’nin ortağı ve yöneticisi Fransız Guy Zarzavatdjian yaptı.

Çelebioğlu yoğun mesai yaptı

Monte Carlo’daki yarışmada Türkiye’yi Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan Çelebioğlu Tokgöz temsil etti.

Çelebioğlu kardeşler, Ernst & Young Türkiye ve Milliyet gazetesi tarafından Türkiye’de yedinci kez düzenlenen ‘Yılın Girişimcisi Yarışması’nın finalisti olmuştu.

Monte Carlo’daki yarışmada dikkat çeken finalistler arasında yer alan Çelebioğlu kardeşler, birçok iş görüşmesi de yaptı. Can Çelebioğlu, yarışmanın dünya girişimcilerinin vizyonunu tanımak açısından kendileri için önemli olduğunu söyledi.

2009 konsolide satış geliri 140 milyon euro olan Çelebi, son olarak İspanya’da yer hizmetleri alanında bir yatırımla ilgili görüşmelerini sürdürüyor.

Serkan Arman/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde