Celal Birsen kapandı!

Celal Birsen kapandı!

Celal Birsen’in ismini taşıyan fabrika kapandı

Celal Birsen kapandı!
16px
24px
19.12.2012 06:06
ABONE OLgoogle

2009’da trafik kazasında hayatını kaybeden Celal Birsen’in ismini taşıyan şirkette üretim durdu, fabrika kapandı. 40 milyon lira borcu olan 27 yıllık Celal Birsen Şemsiyeleri ise henüz iflas başvurusunda bulunmadı.

‘Şemsiye kralı’ olarak anılan merhum Celal Birsen’in ismini taşıyan şirket tarih oldu. 1985 yılında kurulan dünyanın en büyük şemsiye fabrikası kapandı. Yağmurlu bir kış günü trafik kazasında yaşamını yitiren Celal Birsen’den sonra 27 yıllık şemsiye böylece kapanmış oldu. Piyasaya ve bankalara olan borcun miktarı 40 milyona yaklaştığı belirtiliyor. Ağustos ayından itibaren işler bozulmaya başladı.

Tek bir adliyede 200 icra takibi başlatılmış durumda. Celal Birsen’in 2009 yılında yağmurlu bir günde trafik kazası geçirerek hayatını kaybettikten sonra işleri 27 yaşındaki oğlu Recep Birsen, devralmıştı. Ancak hem çok tecrübesizdi hem de fabrika yatırımı için önemli bir borcun altına girilmişti. Şirket bu süreçte hacizler ve çalışanlarının açtığı ‘Maaşımı alamıyorum’ davalarıyla boğuştu. Alacaklıların önemli bir bölümünü finans kurumları ve tedarikçiler oluşturuyor. Ancak, şirket hakkında henüz açılmış bir ‘iflas’ davası veya şirketin yaptığı bir iflas erteleme başvurusu bulunmuyor.

Celal Birsen Şemsiyeleri A.Ş.’nin avukatı Aydın Meydan gelinen durum için “Nakit döngüsü sağlanamadı. Bir alacaklı icra takibi başlatınca diğerleri de sıraya girdi” açıklamasını yaptı. Şirkette üretimin durduğunu, çalışanların tamamına yakınının işlerini kaybettiğine işaret eden Av. Meydan, her şeye rağmen işlerin toparlanmaya çalışıldığını ifade etti. Celal Birsen markasının önemli olduğuna vurgu yapan Aydın, şirket adına iflas erteleme başvurusunun ise gündemde olmadığını söyledi.

Dünyanın en büyüğüydü

Celal Birsen, kendi adını taşıyacak şemsiye markasının temelini Eminönü sokaklarında attı. 1985’te yağmurlu günlerde paltosunun ceplerine doldurduğu şemsiyeleri satarak işe başladı. Yılmadı ve kısa sürede marka haline geldi. Şemsiye satmak için gittiği birçok kapıdan çevrilse de o yılmadı işini yapmaya devam etti. Celal Birsen’in açtığı 20 metrekarelik mağazada doğan marka, 40 bin metrekarelik dünyanın en büyük şemsiye fabrikası haline geldi. Celal Birsen, 56 ülkeye ihracat yapan, 140 model şemsiye üreten bir devdi...

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde