Cebimiz beynimizi her gün öldürüyor

Cebimiz beynimizi her gün öldürüyor

Nobelli onkolog Devra Davis cep telefonunun zararlarını anlattı

Cebimiz beynimizi her gün öldürüyor
16px
24px
26.05.2011 09:06
ABONE OLgoogle

Nobel ödüllü Onkolog ve Environmental Health Trust (Çevresel Sağlık Vakfı) Başkanı Devra Davis, Kadir Has Üniversitesi’nin düzenlediği, “cep telefonları ve sağlığımıza etkileri” adlı bir seminer için Türkiye’ye geldi. Türkçe’si de yayınlanan cep telefonlarının zararlı etkileri üzerine Disconnect (Bağlantıyı kes) kitabı ile bütün dünyada yankı yaratan Davis, ayrılmaz bir parçamız olan cep telefonlarının zararlı etkilerini ve çözüm yollarını anlattı. Davis, sorularımızı yanıtlayarak şunları söyledi..

Cep telefonun zararı nedir?

“Cep telefonları kanser riskini arttırır. Kulakta veya kulağa yakın mesafede 50 dakikadan fazla tutulmasıyla sağlıklı bir bireyin beyninde değişikliklere yol açar. Telefonla görüşme halinde olmadığımız zaman, baz istasyonu ve cihaz arasında var olan mikrodalga radyasyondan kaynaklanan zarardır. Vücut ve beyin de her an cep telefonlarının yaydığı bu mikrodalga radyasyonun yarısını emer. Telefon ile konuştuğumuz zamanlarda mikrodalga radyasyon nedeni ile beyin hücrelerimizin bir kısmı ölmeye başlar. Günde iki saat cep telefonu ile konuşan erkeklerin sperm miktarı dayüzde 30 oranında azalır. ”

Etkileriyle ilgili deney yapıldı mı?

“Atina Üniversitesi’nde cep telefonun zararlı etkileri üzerine fareler üstünde bir araştırma yapıldı. Labirentin bir çıkışına konan peyniri her defasında bulabilen kobay fare, bir süre cep telefonunun etkilerine maruz bırakıldı ve yerini bulamamaya başladı.”

Çocuklarda etkisi nedir?

“Çocuklar yetişkinlerden daha fazla mikrodalga radyasyon emer. Çünkü kafatasları daha zayıftır ve beyin yetişkinlerden çok daha kısa sürede olumsuz etkilenir. Gençlerde de 10 yıldan daha kısa bir süre içerisinde 4 ila 5 kat daha fazla beyin kanseri oluşmaktadır. Çocukken mikrodalga radyasyona maruz kalmak bu süreci hızlandırır.”

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde