Çaykur, zarar rekoru kırıyor

Çaykur, zarar rekoru kırıyor

İSO 500’ listesine 49. sıradan giren Çaykur (Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü), yine zarar eden şirketler arasında yer aldı.

Çaykur, zarar rekoru kırıyor
16px
24px
24.07.2014 05:09
ABONE OLgoogle
İstanbul Sanayi Odası’nın bu yıl açıkladığı ‘En büyük 500 sanayi kuruluşu - İSO 500’ listesine 49. sıradan giren Çaykur (Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü), yine zarar eden şirketler arasında yer aldı.

2012’de 65 milyon liraya yakın zarar bildiren kamu şirketi Çaykur, 2013 yılı için de 40 milyon lira zarar açıkladı. 40 milyon lira zarar eden şirketin 2013 yılında tanıtım ve reklama 176 milyon lira harcaması dikkat çekti.

 Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye çay pazarının yüzde 55’ini elinde bulundurmasına rağmen 2008’den bu yana 250 milyon liraya yakın zarar açıklayan Çaykur’un bir türlü toparlanamamasında plansız yatırımlar başı çekiyor. 2013’te 40 milyon lira zarar açıklamasına rağmen 176 milyon lira reklam harcaması yapması şirketin plansızlığı hakkında fikir veriyor.

“Sebeplerini anlayamıyoruz. Pazarın en büyüğü ama zarar ediyor. Bu bize epey ilginç geliyor.” diyen Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, bir devlet kuruluşu olduğu için kaynak sıkıntısı yaşamadığına dikkat çekiyor. Çaykur’un bu sene de zararı azaltmak için üç yeni fabrika kurmayı gündemine aldığını belirten Erdoğan, bunların birinin Artvin’de ikisinin de Rize’de olacağı bilgisini verdi. Ancak bu yatırımların zararı kapatmak için çözüm olmadığını ifade etti. Çaykur’un Ramazan ayına özel çıkardığı Ramazan Çayı’nın çuval maliyeti 10,5 lira olmasına rağmen 8 liradan satıldığını öne süren Erdoğan, bu çaydan da zarar edildiğini iddia etti.

Çay İşletmeleri yönetimi ise ne kurulacak yeni fabrikaların maliyeti hakkında ne de Ramazan Çayı ile zarara uğrayıp uğramadıkları hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Eski Ulusal Çay Konseyi Başkanı Rahmi Üstün de Çaykur’un pazar payındaki yüksekliğine dikkat çekti. Şirket, bütün bu zararlarına rağmen reklam harcamalarını 2013’te 2012’ye kıyasla yüzde 50’nin üzerinde artırdı.

2012’de 116 milyon lirayı reklam ve satış teşviki için harcayan şirket, geçen yıl ise 176,8 milyon lirayı bu başlık adı altında harcadı. Bir kamu kuruluşu olan Çaykur, 7 bin 100 kişiyi istihdam ediyor ve bu rakamla ülkenin en fazla istihdam sağlayan sekizinci büyük sanayi kuruluşu konumunda.

Arif Bayraktar/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde