Çayın lezzet sırları

Çayın lezzet sırları

Dünyayı sarsan bu uzakdoğu çayının lezzet sırları neler? İşte çayın lezzet sırları..

Çayın lezzet sırları
16px
24px
26.10.2006 15:28
ABONE OLgoogle

Çay denilince dünyada ilk akla gelen İngilter ve uzak doğu ülkeleri. Uzak doğu ülkelerinin çayları hızla Avrupa'nın gözdesi haline geliyor.

Paris'teki uzakdoğu restoranlarının istilasına bir de çay salonları eklendi. Şimdi Doğunun egzotik kokulu çaylarını bu salonlarda içmek moda.

Türkiye'de henüz uzakdoğulu çay salonları açılmış değil ama uluslararası kahve zincirleri çay modasına ayak uydurmaya başladılar bile.

Forbes Türkiye dergisinin son sayısında Sevim Gökyıldız imzasıyla yayınlanan habere göre bu rüzgarın Türkiye'deki ilk esintisi Gloria Jean's Coffees. Göyıldız'ın haberine göre, açıldığından beri çay servisi yapan Gloria Jean's Coffees, çay meselesini epeyi ciddiye almış. Uzakdoğu kökenli özel üretim çaylarla hizmet veren çay salonları bakalım, Türk çay tiryakilerinin damaklarını yeterince tadlandırabilecekler mi?

Peki dünyayı sarsan bu uzakdoğu çayının lezzet sırları neler? İşte çayın lezzet sırları:

* Bir Çin atasözü, "Kişinin zevki çaydanlığından bellidir" der. Çaydanlık seçerken sırsız toprak ilk tercih olmalı. ikinci sıradaki tercih porselen veya cam olabilir.
*  Çin'de, her çay için ayrı çaydanlık kullanılır.Yeşil, siyah, ulong ya da Darjeeiing çaydanlıkları farklıdır.
* Suyun ısısı çok önemli. Su 95 derecede olmalı.Yani sıcak ama kaynamamış. Çünkü kaynayan su, çaya tat verecek tüm minerallerini kaybeder.
* Suyun kalitesi elbette lezzeti belirleyici aktörlerden. Çinliler çay suyuna
'gülümseyen su' derler. Yani ne çok sert, ne fazla yumuşak; içinde faydalı mineralleri olan su.
* Ilık haldeki çaydanlığa yeterli miktarda çayı koyup üzerine su eklemeden biriki dakika yaprakların ısınmasını ve şişmesini bekleyin. Daha sonra sıcak suyunuzu boşaltın ve kapağını kapatın.
* Demleme süresi üç dakikayı geçince çayın uyarıcı etkisi artar,
* Servisten önce fincanlarınızı sıcak suyla çalkalayın ve karıştırmak için kesin likle metal kaşık, çubuk kullanmayın. Metal çayın lezzetini bozar.
* İdeal lezzete ulaşmak için yeşil çay üç dakika, iri yapraklı çay üç - beş dakika, küçük yapraklı siyah çay dört dakika, ulong tipi çay yedi dakika, beyaz çay ise yedi ila 15 dakika arasında demlenmeli.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde