Çarpışmaya saniyeler kala: THY faciası ucuz atlatıldı

Çarpışmaya saniyeler kala: THY faciası ucuz atlatıldı

Türk Hava Yolları'nın TK2151 sefer sayılı Ankara-İstanbul yolcu uçağı, havalanmak üzere burnunu kaldırdığı anda fren yaptı.

Çarpışmaya saniyeler kala: THY faciası ucuz atlatıldı
16px
24px
23.08.2014 13:49
ABONE OLgoogle
Türk Hava Yolları'nın TK2151 sefer sayılı Ankara-İstanbul yolcu uçağı, havalanmak üzere burnunu kaldırdığı anda fren yaptı. Aprona dönen uçaktaki yolcuların endişeli bekleyişi ilk anonsla yerini şaşkınlığa bıraktı: Kule tavsiyesi üzerine en yüksek hızdan geri döndük. İkinci anons sonrası ise neredeyse tüm yolcular aynı tepkiyi verdi: Ölümden dönmüşüz. 

Türk Hava Yolları'nın 15:00'te havalanması gereken TK2151 sefer sayılı Ankara-İstanbul yolcu uçağı, havalanmak üzereyken kalkışını son anda iptal etti. Aprona dönen uçaktaki yolcular bir süre panik içinde bekledi.

EN YÜKSEK HIZDAN GERİ DÖNÜLDÜ

Bir süre sonra pilotun anonsu duyuldu: Kule tavsiyesi üzerine en yüksek hızdan geri döndük.

Bu anons sonrası uçakta şaşkınlık ve panik yaşandı.

Uçakta, saat 14:00'te yapılması gereken ancak kuş sürüleri tehlike yarattığı için iptal edilen Ankara-İstanbul seferi yolcularının olması ve ikinci iptali yaşamaları huzursuzluğu arttırdı.

ÇARPIŞMAYA SANİYELER KALMIŞTI

Yapılan ikinci anonsla facianın eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı.

Buna göre; uçak kalkış için pistte en yüksek hıza ulaştığı sırada başka bir uçak iniş yapmak üzereydi ancak teknik bir nedenle pisti pas geçmek zorunda kaldı. İşte tam bu sırada Ankara-İstanbul uçağı havalanıyordu. Kulenin anonsuyla kalkış son anda engelledi. Yani Ankara'da az kalsın feci bir kaza yaşanacaktı. İki uçak havada çarpışmaktan saniyelerle kurtuldu.

"ÖLÜMDEN DÖNMÜŞÜZ"

Bu gerçeği öğrenen yolcular şaşkın bakışlar içerisinde birbirlerine "Ölümden dönmüşüz" dedi. Birçoğu yakınlarını aynı cümleyle aradı: "Ölümden dönmüşüz..."

THY'DEN AÇIKLAMA

THY'nin olayla ilgili olarak saat 16:15 itibarıyla yaptığı açıklamada uçağın 30 dakika içinde kalkacağı bilgisi verildi. THY, havalanmak üzereyken geri dönen uçakta yapılan anonsun içeriğiyle ilgili doğru bilginin Devlet Hava Meydanları İşletmeleri'nden alınabileceğini belirtti.

UÇAKTAKİ YOLCULAR DUA ETTİ

Büyük tehlike atlatan yolculara yeni bir uçak tahsis etti. Yolcular uçakta yerini aldığında yeni bir tehlike yaşanmasın diye dua etti.

Hürriyet Dünyası yazarı Fatih Çekirge o uçaktaydı ve yaşananları şöyle anlattı: "Kuleden uyarıldık, bir başka uçak tehlike içinde olduğu için inişini yapamamış pas geçmiş. Eğer biz kalksaydık o uçakla çarpışma ihtimalimiz olduğu için kule tarafından uyarıldık ve son kalkış hızındayken durduk. Uçağın burnu havaya kalkmışken tekrar fren yaptı. Havaalanı itfaiyesi de olay yerine geldi.

THY PERSONELİ NASIL DAVRANDI

Çocuklar sakin davrandılar. Herhangi bir panik göstermediler, ancak yolcular koridora üşüştüğü için herhangi bir yolcu bu korku nedeniyle bir kalp krizi geçirseydi müdahale ihtimali yoktu çünkü koridor yolcular tarafından işgal edilmişti. Bu da bu tür durumlarda THY personelinin eğitim alması gerektiğini gösteriyor. Nitekim çocuklu aileler de vardı."
Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde