Cari denge 16 aydır açık veriyor

Cari denge 16 aydır açık veriyor

Ocak ayında ödemeler dengesi beklentiler dahilinde gerileyerek 2,76 milyar dolar açık verdi.

Cari denge 16 aydır açık veriyor
16px
24px
13.03.2017 12:59
ABONE OLgoogle

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi dengenin 2,8 milyar dolar açık vermesi yönündeydi. 15 aydır üst üste açık veren cari dengede açık, Aralık ayında da 4,2 milyar dolarla 6 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.

TİCARET ETKİSİ

Açık bir önceki yıın aynı ayına göre ise 561 milyon dolar artış kaydetti.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 420 milyon dolar artarak 3,1 milyar dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 232 milyon dolar azalarak 578 milyon dolarına gerilemesi etkili oldu."

Buna göre 12 aylık cari açık Ocak'ta 33,2 milyar dolar oldu.

NET HATA NOKSAN 

Merkez Bankası'ndan açıklanan verilere göre resmi rezervler 2,06 milyar dolar azalırken, portföy yatırımları 1,58 milyar dolar net giriş kaydetti.

Kaynağı belirsiz para girişini gösteren net hata noksan kalemi ise üç ayın ardından ilk kez 687 milyon dolar açık verdi. 

Yıllık bazda 26 aydır düşen doğrudan yatırımlardaki gerileme ise hız kesti ve 11 ayın en düşüğünde gerçekleşti.

Verilere göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 429 milyon doları azalarak 360 milyon ABD doları tutarında gerçekleşti.

PETROL ETKİSİ

Cari açık 2016 yılında 2015'e göre yüzde 1,5 artışla OVP tahmininin hafif üzerinde 32,61 milyar dolar olarak gerçekleşirken, enerji faturasındaki düşüşün olumlu etkilediği cari dengede turizm gelirlerinde Rusya ile ilişkiler ve güvenlik endişeleri kaynaklı azalma baskı yarattı.

Analistler bu yıl da petrol fiyatlarındaki yükseliş, jeopolitik riskler ve güvenlik endişelerinin turizm gelirlerine olumsuz yansımasının cari açığı yukarı yönlü etkileyebileceğini belirtiyor ancak iç talepte zayıflık cari açıktaki artışı yavaşlatabilir.

Brent petrolün varil fiyatı Haziran 2014'te 115 doları aştıktan sonra yönünü aşağı çevirirken, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama ve arz fazlasının etkisiyle 2016'nın ilk aylarında 30 doların altına indikten sonra yılı yaklaşık 57 dolar seviyesinden kapadı. Bu yıl ise petrol üreten ülkelerin üretim azaltma anlaşmasına ne derece uyacaklarının fiyatlar üzerinde etkili olması ve iki yönlü baskı yaratması bekleniyor.

Güncel OVP'ye göre cari açığın 2017 yılında GSYH'nın yüzde 4.2'sine denk gelecek şekilde 32 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

CARİ AÇIĞIN FİNANSMAN SORUNU

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da cari açığın yüzde 70'inin rezervlerden finanse ediliyor olmasının en çarpıcı nokta olduğunu söyledi.

"Cari açık kadar bunun nasıl finanse edildiği de önemli" diyen Kozanoğlu, geçmiş yıllarla kıyaslandığında Türkiye'nin mevcut cari açığının sinyal veren bir seviyede olmadığını ancak daha fazla finansman kaynaklı olduğunu ifade etti.

SPINN Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, geçen yılın ikinci yarısından itibaren portföy yatırımlarının azaldığını söyledi. Şengül, sıcak paranın çok yüksek bir yer kaplarken, o sıcak para olmadığı zaman yerini uzun vadeli krediler ya da doğrudan yabancı yatırımın almadığını aktardı.

Şengül, "Bunda hem Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu kaybetmesinin etkisi var hem de global finansman koşullarının biraz daha zorlaşmasının etkisi var" dedi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu BloombergHT'ye yaptığı açıklamada cari açığın beklentiler dahilinde olduğu için büyük bir sürpriz yaratmadığını söyledi.

Portföy yatırımlarının doğrudan yatırımlardaki düşüşü telafi ettiğini söyleyen Kömürcüoğlu, toplam finansmanın cari açığı finanse etmediğini dolayısıyla rezerv tarafında azalma gerçekleştiğini aktardı.

Kömürcüoğlu, Ocak rakamlarının yıllık cari açıkta önemli ölçüde belirleyici olmadığını ifade etti.

"Avrupa'daki canlanma ile ihracat tarafı şimdilik beklentilerden iyi gidiyor" diyen Kömürcüoğlu, Avrupa ile gerilen ilişkilerin durumu nasıl etkileyeceğinin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalatın beklenenden fazla arttığını aktaran Kömürcüoğlu, bu durumun cari açığı olumsuz etkilediğini belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde