Cargill Türkiye'de hangi şirketi aldı?

Cargill Türkiye'de hangi şirketi aldı?

Bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürünlerini Türkiye’de üretme kararı alan Cargill Türkiye'den dev yatırım..

Cargill Türkiye'de hangi şirketi aldı?
16px
24px
23.04.2014 18:20
ABONE OLgoogle
Bitkisel yağ bazlı endüstriyel ürünlerini Türkiye’de üretme kararı alan Cargill Türkiye, Türkiye’nin yağ kimyasında uzman şirketi Alemdar Kimya Endüstrisi A.Ş.i’nin tüm hisselerini satın alarak Gebze’deki üretim tesisi ile isim haklarının yeni sahibi oldu. Cargill bu satın alma sonucunda başlangıç yatırım miktarı ile birlikte toplamda 50 milyon dolarlık yatırıma imza atmış oldu.

Cargill Türkiye’nin; tamamı yerli kaynaklardan Türkiye’de üretilecek ham maddeleri; tekstilden matbaaya, yataktan transformatöre kadar birçok endüstriyel Türk ürününü daha çevre dostu ürünlere dönüştürürken, aynı zamanda Türkiye’nin bu ürünlerde kullanılan petrol türevlerinin ithalatına olan bağımlılığını da azaltacak.

Alemdar Holding’e bağlı Türkiye’nin ilk ve tek oleo kimya (yağ) üretimi yapan şirketi Alemdar Kimya Endüstrisi A.Ş’nın hisselerinin devralınması neticesinde Gebze’deki üretim tesisi ile isim haklarına  sahip olan Cargill Türkiye, Cargill’in bugüne kadar sadece ABD ve Brezilya’da kurulu iki fabrikasında gerçekleştirdiği bitkisel yağ bazlı çevre dostu endüstriyel ham maddelerinin üretimini Türkiye’de gerçekleştirecek.

Cargill’in tarımsal ürünlerden elde ettiği bitkisel yağ bazlı ham maddeleri, tekstil, boya, deterjan, kağıt, ambalaj, inşaat,sünger, trafo ve soğutma sistemlerinde kullanılan petrol türevi ham maddelerin yerini alacak. Bu sayede üretilen son ürün sürdürülebilir ve daha çevre dostu olurken, aynı zamanda Türk şirketlerinin bu ürünlerde kullandığı petrol türevlerinin ithalatına olan bağımlılığı da azalacak.

Cargill Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu; tüm dünyada çevreye duyarlı üretimin ve “doğa dostu ürünün” artık bir trend olmaktan çok zorunluluk halini aldığını ifade etti.

Ana hedeflerinin yerel kaynaklardan ham madde elde etmek suretiyle Türkiye ekonomisine değer katmak olduğunu açıkladı. Yeni yatırımın aynı zamanda Cargill’in Türkiye’ye ve ekonomisine olan güvenini ortaya koyduğunu kaydeden Tarakçıoğlu, “Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkesi olarak sürekli büyüyen ve gelişen bir ekonomiye sahip. Bu nedenle 2008 yılında Türkiye’yi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yatırım ve yönetim üssü haline getirme kararı almıştık. Şimdi bu kararımızı yeni bir yatırımla taçlandırıyoruz. Bugüne kadar Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu endüstriyel ham maddelerimizin bir bölümünü ithal ediyorduk. Bu satın alma ile birlikte, gıda dışı endüstriyel ürünlerde de üretimi Türkiye’de ve yerli ham madde kullanarak gerçekleştireceğiz. Türkiye’yi, bitkisel yağ bazlı ürünlerimizde de bölgenin üretim, teknoloji ve ihracat üssü yapacağız.” şeklinde konuştu.

Cargill’in Amerika ve Avrupa’da faaliyet gösteren iş ünitelerinin büyük kısmının, uzun yıllardır gıda dışı endüstriyel alanlarda da faaliyet gösterdiğini belirten Murat Tarakçıoğlu, Cargill’in gıda dışı endüstriyel uygulamalarının bugün, global operasyonları içerisinde ciddi bir seviyeye ulaştığını kaydetti. Bugün 65 ülkede 142 bin çalışanı ile faaliyet gösteren Cargill’in isminin tüm dünyada tarım ve gıda ile anıldığına dikkat çeken Tarakçıoğlu, endüstriyel ürünlerin de artık şirketin gelecekteki büyüme stratejisinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Uzun zamandır, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya pazarlarına üretim yapacak bir tesis için arayışta olduklarını belirten Tarakçıoğlu, yatırım için Türkiye’yi seçmelerinde, Türk yöneticilerin başarılı çalışmalarının yanında Türkiye’ye yatırım yapılması yönündeki isteklerinin de etkili olduğunu söyledi.

100 milyon dolar ciro hedefi

Cargill Endüstriyel Yağlar İş Ünitesi Genel Müdürü Akın Özkutan ise yeni yatırım ile ilgili şu bilgileri verdi

“Projeyi 2 yıl gibi kısa bir sürede hayata geçirdik. Cargill ABD ve Avrupa’da endüstriyel alanda da faaliyet gösteren bir firma. Kendimize, “Türkiye’nin sanayisi gelişiyor ve ihtiyaçları artıyor. Öyleyse neden biz de bu alanlarda faaliyet göstermiyoruz?” sorusunu sorduk. Ciddi bir Pazar araştırması yaptık ve ardından 2012 yılında Cargill Endüstriyel Türkiye İş Ünitesi’nin 5 yıllık strateji planını ortaya çıkardık. Bu iki yıl içerisinde Cargill’in endüstriyel ürünlerinin pazarlamasını gerçekleştirdik. Ama hedefimiz en başından bu yana Türkiye’de üretim yapmaktı.

2013’ün Mayıs ayında tamamı yüzde 100 bitkisel ürünlerden elde edilen yağ bazlı ürünlerimizin ithalatına başladık. Ancak aklımızda yerli üretim yapma vizyonu vardı. Bu hedefle Cargill Endüstriyel Türkiye İş Ünitesi ekibi olarak Türkiye’de üretim tesisi arayışına girdik. Yaptığımız araştırmalarda karşımıza köklü geçmişiyle Alemdar Kimya ile çıktı.

5 yıllık stratejik planımızda, endüstriyel ürünlerin satışı ile ilgili 100 milyon dolarlık bir ciro hedefimiz var. Odağımızda sadece Türkiye yok. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika da hedeflediğimiz pazarlar arasında.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde