Çanta satarak bankadan çok kazandı

Çanta satarak bankadan çok kazandı

Hermes, Fransa’nın en büyük ikinci bankası Societe Generale’den daha yüksek değere ulaştı.

Çanta satarak bankadan çok kazandı
16px
24px
04.09.2011 11:29
ABONE OLgoogle

Özellikle pahalı çantalarıyla tanınan Fransa’nın dünyaca ünlü lüks moda markalarından Hermes, Fransa’nın en büyük ikinci bankası Societe Generale’den daha yüksek değere ulaştı.

Şirketin Paris Borsası’ndaki değeri 28 milyar Euro’ya çıkarken, Societe Generale’in değeri ise 18 milyar Euro düzelinde bulunuyor. Victoria Beckham, Katie Holmes gibi ünlülerin müdavimi olduğu Birkin ve Kelly modeli çantaları otomobil fiyatıyla yarışan Fransız Hermes’in değeri 28 milyar Euro’ya ulaştı. Bu da bir Hermes ustasının çevik parmaklarının, Society Generale’in bir yatırım bankacısının para kazandıran beyin gücünün 30 kat değerinde olduğunu gösteriyor.

1.3 milyar Euro ciro

AlphaValue’de araştırma bölümünün başında olan Pierre-Yves Gauthier, “700 tek tük deri parçasını kullanılır bir çantaya çevirmek son derece zorlu” diyerek, Societe Generale’in personel ve cirosunun bir kısmına sahip olan Hermes’in bugünkü piyasa değerinin çalışan başına 3.3 milyon Euro’ya eşit geldiğini söyledi.

Lüks eşya satışları, özellikle Çin gibi gelişmekte olan piyasalardaki süper-zenginlerin sayılarının giderek artması ve yurtiçi ile yurtdışında sürekli alışveriş yapmaları sonucu finansal krizin yarattığı durgunluğu aştı. Hermes, satışlarını yüzde 22 arttırarak, yılın ilk altı ayında 1.3 milyar Euro’ya çıkardığını açıkladı. Bu artışın arkasında, ABD gibi önemli pazarlarda durgunluk süresinde yıpranan tüketicilerin, lüks eşyalara olan ilgisinin yeniden canlanması da yatıyor.

Deride kapasite artışı

Hermes’in CEO’su Patrick Thomas, Hermes çantalarına olan talepteki artışa karşılık, “Sadece belli sayıda çanta yapabiliriz” diyerek, önümüzdeki aylarda satışları tıkayabilecek bir sayı sıkıntısı uyarısında bulundu. Thomas, Hermes’in deri ürünlerin üretimini arttırmak için 400 yeni personel aldığını ve deri üretiminde yüzde 10 artış hedeflediklerini de ekledi.  174 yıllık tecrübesi bulunan ve yüzde 73’üne kurucu aileden yaklaşık 60 üyenin sahip olduğu Hermes’i, lüks uzmanları kendine has bir sınıfa koyuyorlar.

Hissesi yüzde 70 yükseldi

HERMES hisseleri bu yıl yüzde 70 arttı ve geçtiğimiz haftayı yaklaşık 270 pound düzeyinde kapattı. Bu artışın en büyük itici güçlerinden biri LVMH’nin hissedar listesinde yer alması oldu. Fransa’nın en zengin adamı Bernard Arnault da, Hermes’de yüzde 21’e kadar hisse toplarken, niyetinin zararsız olduğunu vurguladı.

Ancak Hermes ailesi ve CEO’su Thomas, firmanın bağımsızlığını korumaya kararlı. Thomas, “Eğer güzel bir kadını baştan çıkarmak istiyorsanız, buna onunla zorla ilişkiye girmeye çalışarak başlamazsanız” diyerek, LVMH’ye göndermede bulunmuştu. Thomas, bir birleşmenin Hermes’i öldüreceğini belirterek, “Markayı ve ismi korursunuz ama Hermes ölmüş olur” demişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde