Canlı et ihalesine 5 firmadan teklif

Canlı et ihalesine 5 firmadan teklif

İhalede teklif veren 6 firmadan biri elenirken, 5 firmanın teklifi geçerli sayıldı.

Canlı et ihalesine 5 firmadan teklif
16px
24px
20.05.2010 14:08
ABONE OLgoogle

Et ve Balık Kurumunun (EBK), et fiyatlarını dengelemek amacıyla açtığı 8 bin ton kasaplık canlı sığır ithalatı ihalesinin ikinci aşamasında, teklif veren 6 firmadan biri belgeleri uygun olmadığı için elenirken, 5 firmanın teklifi geçerli sayıldı.
İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül başkanlığında yapılan ikinci oturumda belgeleri uygun olan firmalardan ikinci teklifleri alındı.

Komisyon Başkanı Gül, Danimarka merkezli Mb Food A/S firmasının geçici teminatının olmadığını ve bazı belgelerinin uygun bulunmadığını belirterek, bu nedenle ikinci aşamada bu firmanın elendiğini söyledi.

İhalede 8 bin tonluk alımın tamamı için teklif veren tek firma olan Ürdün menşeyi Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd. Co, ikinci aşamada toplam teklif tutarını 31 milyon 450 bin dolardan 29 milyon 730 bin dolara çekti.

Toplam 10 bölüme ayrılan sığır teslim ihalesinde firmanın teklifleri bölümlere göre 1 milyon 750 bin dolar ile 3 milyon 750 bin dolar arasında değişti.

Yunanistan menşeli Kreata-Dermata Konotinis E.P.E firması da 500 tonluk bölüm için birim tutarını 2,96 avrodan 2,78 avroya, toplamda da 1 milyon 390 bin avroya düşürdü.

Avusturya menşeli Altıntern Handels Gmbh firması da fiyatı bin tonluk ürün için 2 milyon 740 bin avroya düşürdü. Birim maliyetini 2,78 avrodan 2,74 avroya çekti.

Slovakya menşeli Dituria-S Sro firması Sakarya teslimi 500 ton sığır için 1 milyon 272 bin 500 avro teklifte bulunurken, birim maliyeti 2,54 avro olarak hesaplandı. Almanya menşeli Hacılar Helal Et Kombinası da Sakarya teslimi bin tonluk sığır için daha önce 5,4 milyon dolar olarak önerdiği fiyatı ikinci aşamada, 5,1 milyon dolara çekti.

Ankara teslimi bin tonluk sığır için de tutarı 2 milyon 700 bin avro olarak sundu.

İhale Komisyonu Başkanı Yusuf Gül, ihalenin teknik olarak sonuçlandırıldığını, nihai kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi.

İhaleyi bazı CHP milletvekilleri de izledi.

Ayrıca ihale süresince çevik kuvvetlerden bir ekip genel müdürlüğün önünde önlem aldı.

Bu arada, ihale öncesi bir grup besici ile birlikte EBK önünde açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir, ihaleden sonra oluşan fiyatları değerlendirirken, kilogramı 2,54 avroluk teklif dikkate alındığında ithal edilecek hayvanların Türkiye'ye maliyetinin şu anda besicilerin satış fiyatıyla aynı olduğunu söyledi.

EBK'nın halen kasaplık hayvanı kilosu 13,5 liradan aldığını, deri, sakatat diğer masraf ve kazançlar dikkate alındığında, kemikli etin maliyetinin kilosu 12,5 liraya geldiğini anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Kemikli ette yüzde 36 diğer maliyetler dikkate alındığında löp etin maliyeti 16 lira 250 kuruşa denk geliyor. Yani tüketiciye ortalama bu fiyattan kaliteli et yedirmek mümkün.

Ama satış fiyatlarına bakarsanız 30 liraya kadar çıkıyor. Biz bu konuda önlem alınmasını istiyoruz. Tüketici gereksiz bir bedel ödüyor."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde