Çanakkale'ye yapılacak köprü bu köyleri ihya edecek

Çanakkale'ye yapılacak köprü bu köyleri ihya edecek

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün güzergahı nihayet netleşti. 1/100 bin ölçekli imar planına işlenen köprü, bu köylerin çehresini değiştirecek. Bu köylere yatırım yapan ileride çok kazanacak…

Çanakkale'ye yapılacak köprü bu köyleri ihya edecek
16px
24px
17.10.2014 15:00
ABONE OLgoogle
Bülent Ekimci'nin haberi

Çanakkale
Boğaz Köprüsü’nün güzergahı nihayet netleşti. 1/100 bin ölçekli imar planına işlenen köprü, Gelibolu ve Lapseki’deki köylerin çehresini değiştirecek. Bölgedeki bazı köylerde halen dönümü bin TL’nin altında arazi bulmak mümkün. Bu köylere yatırım yapan ileride çok kazanacak…

15-20 yıldır yapımı planlanan ama bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilemeyen Çanakkale Boğaz Köprüsü ilk kez resmi belgelere girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı 1/100 bin ölçekli imar planına göre Çanakkale Boğaz Köprüsü, Lapseki ile Gelibolu arasında olacak. Bölgenin çehresini tamamen değiştirmesi beklenen Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapımı yıllardır gündemdeydi. Çanakkaleliler, daha önce hiç bir resmi planda yer almayan köprünün Sarıçay ya da Lara’da inşa edileceğini tahmin ediyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugüne kadar yapılan tüm tahminleri boşa çıkardı. Yeni imar planına göre köprü, Lapseki’nin Kocaveli Köyü ile Gelibolu’nun Sütlüce Köyü arasında inşa edilecek. Yeni köprünün uzunluğu 3 bin 700 metre olacak… 

NÜFUS ÜÇ KAT ARTACAK

Çanakkale Boğaz Köprüsü tamamlandığında, yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu’na bağlanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar planına göre köprünün ayaklarının inşa edileceği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri daha şimdiden kentsel gelişim alanı ilan edildi. Bu bölgeler de dolaylı olarak imara açılmış oldu. Hazırlanan imar planına göre, 2040 yılında Çanakkale ve Balıkesir bölgelerinde 4 milyon 578 bin kişinin yaşaması bekleniyor. 2012 yılı nüfus verilerine göre her iki bölgede toplam 1 milyon 654 bin nüfus yaşıyor. Yeni hazırlanan imar planına göre 30 yıl içinde bölgenin nüfusu üç kat artacak.

SANAYİ, TARIM VE KONUT

Türkiye’de herhangi bir yerde bir köprü yapıldığında, köprünün çevresi de hemen imara açılıyor. Bölge için hazırlanan 1/100 binlik yeni imar planında da Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bulunduğu bölgelerin imara açılması öngörülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı plan çerçevesinde Balıkesir ve Çanakkale’nin bazı bölgeleri sanayi alanı olarak belirlenmiş. Sanayi alanı olarak belirtilen en dikkat çekici bölge ise Bandırma. İlçe sınırlarında içinde kalan 4 bin 800 hektarlık bir alan sanayi bölgesi olarak gösterilmiş. Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün her iki ayağının yükseleceği Lapseki ve Gelibolu bölgelerinde de sanayi ve tarım bölgeleri belirlenmiş. Her iki yakada imara açılan şehir merkezi, belde ve köylerde konut, ticari ve turizm alanları birbirinden ayrılmış.

YILLARDIR ARAZİ TOPLUYORLAR

İşadamları, bölgede yıllardır arazi topladı, halen toplamaya da devam ediyor. Büyük gruplar özellikle Gelibolu ve Biga’da tersane ve liman işletmeciliği ile ilgili arazi arayışında idi. Kalkavanlar ve Zeytinoğlu gibi şirketlerin Gelibolu’da tersane kurmak için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin aldıkları bile söyleniyordu. Toksöz Holding şirketlerinden Sanset Turizm Eceabat’ın sahil köylerinde, Doluca da bölgede bağcılık yapmak için arazi satın alan şirketler arasındaydı.

Çanakkale ve çevresinde arazi toplayan büyük gruplar arasında Alarko Holding, Alara Grup, Çolakoğlu Grubu, Doğtaş ve İÇDAŞ’ın isimlerini saymak mümkün. Köylerden 600 dönüm arazi toplayan Alarko’nun, bölgede rüzgar santralleri kurmak istediği belirtiliyor. Gemi yapım ve deniz taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteren İÇDAŞ’ın da bölgede termik santral kurmak istediği daha önce yazmıştık. Edindiğimiz son bilgilere göre tersane kurmaktan vazgeçen Kalkavan Grubu tersane yapmak için aldığı arazideki projeyi yat limanına çevirmiş. Ayrıca Lapseki’ye bir de havaalanı kurulacağı söyleniyor.
Bizde bu hafta Para Dergisi okurları için Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayaklarının yükseleceği her iki yakada da şehir, belde ve köylerde yatırım yapılabilecek arazi ve arsaların fiyatlarını araştırdık…

LAPSEKİ’DE ARAZİ FİYATLARI

Köprü ayaklanın yükseleceği Lapseki ile Çardak, Umurbey ve Beyçayır beldelerinde konut, villa, ticari-konut, turizm, tarla ve bağ-bahçe yatırımı yapılabilecek çok miktarda arazi var. Lapseki’de bir tek Cumhuriyet Mahallesi’nde sanayi için ayrılan arazi bulabilirsiniz. Dalyan Mahallesi’nde satılık konut, villa ve turizm imarlı araziler var. Gazi Süleyman Paşa Mahallesi’nde ise sadece konut ve villa imarlı araziler bulunuyor. Konut imarlı arsaların metrekaresinin 100 ile 350 TL arasında değiştiği Lapseki’de, turizm imarlı arazilerin metrekaresini 175 TL’den ve sanayi imarlı arazilerin metrekaresini de 57 TL’den satın almak mümkün. Lapseki’de tarla ve bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekare fiyatı ise 10-20 TL arasında değişiyor.

BELDELERDE İMARLI ARAZİLER

Çardak Beldesi’nde konut, ticari konut ve toplu konut yapmak için uygun araziler var. Çardak’ta konut imarlı arsaların metrekaresi 30 TL’den başlıyor ve 200 TL’ye kadar çıkıyor. Beldedeki tarlaların metrekaresi 15-56 TL’ye, bağ-bahçelerin metrekaresi 13-20 TL’ye ve zeytinliklerin metrekaresi ise 14 TL’ye satılıyor.

Beyçayır Beldesi’nde sadece tarla ve bağ-bahçe imarlı araziler satışa çıkarılmış. Beyçayır’da tarla imarlı arazilerin metrekaresini 2 TL’den, bağ-bahçelerin metrekaresini ise 6-7 TL’den satın almanız mümkün. Villa imarlı arazilerin metrekaresi 97-110 TL’den satılan Umurbey Beldesi’nde, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 3-13 TL, bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresi ise 7-23 TL arasında.

İMARA AÇIK KÖYLER

Lapseki’nin Kocaveli, Taştepe, Gökköy, Kangırlı, Adatepe, Kemiklialan, Suluca ve Güreci köylerinde imarlı konut ve villa imarlı araziler bulunuyor. Güreci ve Şevketiye köylerinde ise konut ve villa imarlı arazilerin yanı sıra turizm imarlı araziler de var.

Kocaveli Köyü’nde konut imarlı arsaların metrekaresi 200-205 TL’ye satılırken, tarla imarlı arazilerin metrekaresi 10-13 TL arasında değişiyor. Kocaveli Köyü’ndeki sanayi imarlı arazilere yakın tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 50 TL’ye kadar çıkıyor. Konut imarlı arazilerin metrekare fiyatı 10-11 TL olan Taştepe Köyü’nde, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 4-16 TL arasında satılıyor. Bağ-bahçe vasfındaki arazilerin metrekaresi 12-13 TL’den satılan Gökköy’de, konut imarlı arazilerin metrekare fiyatı 24-42 TL arasında değişiyor.

İmara açık olan Kemiklialan Köyü’nde villa imarlı arazilerin metrekaresi 76 TL’den, Adatepe Köyü’nde 179 TL ve Suluca Köyü’nde de 271 TL’den satılıyor. Kemiklialan Köyü’nde tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 22-28 TL arasında ve Suluca Köyü’nde 20-70 TL arasında değişiyor. Tarla vasfındaki arazilerin metrekare fiyatı 6 TL’den başlayan Adatepe Köyü’nde, imarlı arazilere yakın tarlaların metrekaresi ise 300 TL’ye kadar yükselmiş.

Konut ve turizm imarına açılan Şevketiye Köyü’nde, konut imarlı arazilerin metrekaresi 6 TL’den başlıyor 95 TL kadar çıkıyor. Turizm imarlı arazilerin metrekaresi ise 44 TL’den satılıyor. Metrekaresi 3 TL’den başlayan tarla vasfındaki araziler, imarlı arazilere yakınsa metrekaresi 51 TL’ye kadar çıkıyor.

İMARI OLMAYAN KÖYLER

Bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresi 9 TL’den satılan Şahinli Köyü’nde, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 9 TL’den alıcı bekliyor. Subaşı Köyü’nde tarla vasfında olan arazilerin metrekaresi ise 6-13 TL arasında değişiyor. Hacıömerler Köyü’nde tarla vasfındaki araziler 10 TL’den, bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresi ise 13 TL’den satılıyor. Hacıgelen Köyü’nde de tarla vasfındaki arazilerin metrekaresine 4 TL ve bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresine 6 TL isteniyor. Beyçayır Köyü’nde tarla vasfındaki araziler 2 TL, bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresi 6-7 TL’den satışa çıkarılmış. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Beybaş Köyü’nde 6 TL, Sındal’da 4-10 TL ve Akçaalan Köyü’nde 2-6 TL arasında değişiyor.

Tarla vasfındaki arazilerin en ucuz olduğu köyler ise Balcılar, Harmancık, Dişbudak ve Karamusalar köyleri. Bu dört köyde de tarla vasfındaki arazilerin metrekaresine 1-3 TL isteniyor.

Sahil şeridinde yer alan Yeniceköy, Mecidiye Köyü ve Güreci Köyü’nde tarlaların fiyatları diğer köylere göre daha yüksek. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Yeniceköy’de 21 TL’den, Güreci’de 24 TL’den ve Mecidiye’de de 16-37 TL’den satılıyor.

GELİBOLU’DA İMARLI ARAZİLER

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bir diğer ayağı ise Gelibolu’nun Sütlüce Köyü’nde yükselecek. Gelibolu’nun belde ve köylerinde de yatırım yapılabilecek araziler mevcut. Gelibolu’nun merkez ve mahallelerinde villa, konut, toplu konut, ticari-konut, ticari, sanayi, turizm imarlı ve tarla vasfındaki arazilere yatırım yapabilirsiniz. Gelibolu’nun merkeze uzak bölgelerinde tarla vasfındaki arazilerin metrekare fiyatı 8 TL’den başlıyor, şehrin yerleşim alanlarına yakın tarlaların metrekare fiyatı 150 TL’ye kadar çıkıyor.

Gebze’nin dış mahallelerinde konut imarlı arsa ve arazilerin metrekare fiyatı 66 TL’den başlarken, şehir merkezinde ise metrekare fiyatları bin 313 TL’ye kadar çıkıyor. Gebze’de toplu konut imarlı arsaların metrekaresi 130 TL civarında, turizm imarlı arazilerin metrekare fiyatı ise 188 TL’den satılıyor. Ticari imarlı arsaların metrekaresi 115 TL’den, ticari-konut imarlı arsaların metrekaresi de 153 TL’den alıcı bekliyor. Sadece Alaaddin Mahallesi’nde bulunan sanayi imarlı arsaların metrekaresi 95 TL’den, Hoca Hamza Mahallesi’nde bulunan turizm imarlı arsaların metrekaresi ise 188 TL’den satılıyor.

GELİBOLU’NUN BELDELERİ

Gelibolu’nun Bolayır’da çok sayıda konut, villa, ticari imarlı, tarla ve bağ-bahçe vasfında arazi var. Beldede 22 metrekareden başlayan ve 3 bin metrekare büyüklüye kadar çıkan konut ve villa imarlı arsaların metrekare fiyatı 40 TL’den başlıyor ve 140 TL’ye kadar çıkıyor. Sekiz bin metrekare gibi büyük ticari imarlı arsaların metrekare fiyatı 56 TL’den satılıyor. Tarla ve bağ-bahçe vasfındaki arazilerin metrekare fiyatı ise 18-49 TL arasında değişiyor.

Evreşe’de ticari-konut imarlı büyük arazilerin metrekare fiyatı 50 TL’den satılıyor. Beldede bağ-bahçe ve zeytinliklerin metrekare fiyatı 10 TL’den satılırken, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi ise 5-17 TL arasında değişiyor.

İmara açık olmayan Kavakköy’de tarla vasfındaki arazilerin metrekare fiyatı 5 TL’den başlıyor. Belde merkezine yakın tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi ise 80 TL’ye kadar çıkıyor.

GELİBOLU’NUN İMARLI KÖYLERİ

Adilhan, Cumali, Koruköy, Sütlüce, Güneyli, Ocaklı, Pazarlı, Kavaklı, Kocaçeşme, Demirtepe, Burhanlı ve Ilgardere, Gelibolu’nun imara açılan köyleri arasında. Gelibolu’nun merkezi ile neredeyse birleşen ve çok katlı apartman imarı bulunan Güneyli Köyü’nde, konut imarlı arsa ve arazilerin metrekare fiyatı 80 TL ile 745 TL arasında değişiyor. Turizm imarlı arazilerin metrekaresi 480 TL’den satılan Güneyli’de, tarla vasfındaki arazilerin 3-12 TL, bağ-bahçe vasfındaki arazilerin metrekaresi ise 7 TL’den başlıyor 75 TL’ye kadar çıkıyor.

Adilhan Köyü’nde villa, konut, ticari-konut ve turizm imarlı arazilere yatırım yapabilirsiniz. Konut imarlı arsaların metrekaresi 25-100 TL, villa imarlı arsaların metrekaresi 90-500 TL, ticari-konut imarlı büyük arazilerin metrekaresi 35 TL, turizm imarlı arazilerin metrekaresi ise 49-68 TL olan Adilhan’da, kıyıdan uzak tarlaların metrekaresi 8-19 TL’den, denize sıfır konumdaki tarlaların metrekaresi ise 188 TL’den satılıyor.

Konut ve villa imarlı arsaların metrekaresi 64 TL’den satılan Cumali Köyü’nde, bağ-bahçe imarlı arazilerin metrekaresi 8 TL’den ve tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi de 6-27 TL’den alıcı buluyor. Villa, konut, ticari ve turizm imarlı arazilerin bulunduğu Koruköy’de, konut ve villa arsalarının metrekaresi 22 TL’den başlıyor ve konumuna göre 188 TL’ye kadar çıkıyor. Ticari imarlı arsaların metrekaresinin 28 TL’den satıldığı köyde, turizm imarlı büyük arazilerin metrekaresi 110 TL’ye alıcı bekliyor. Koruköy’de tarlaların metrekare fiyatı 10-34 TL’ye, bağ-bahçelerin metrekaresi 17 TL’ye satılıyor.

SÜTLÜCE’DE ARAZİ FİYATLARI

İnşa edilecek boğaz köprüsüne beş dakika yürüme mesafesinde bulunan Sütlüce Köyü’nde, villa ve konut imarlı arsaların metrekare fiyatları 31-67 TL arasında değişiyor. Köydeki tarla vasfındaki arazilerin bile dönümü 2 bin 500 TL ile 7 bin 400 TL’ye satılıyor. Fındıklı Köyü’nde de villa imarlı arsaların metrekaresi 88 TL’den alıcı buluyor. Konut imarlı arsaların metrekaresi 73 TL’den satılan Ocaklı Köyü’nde, dönümü 6 bin TL’den başlayan tarla vasfındaki arazilerin fiyatı 17 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Pazarlı Köyü’nde ise villa imarlı arsaların metrekaresi 390 TL’den satılıyor. Villa ve konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 120-330 TL arasında satılan Kavaklı Köyü’nde, sanayi imarlı arazilerin metrekaresi 96 TL’den alıcı bekliyor. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 3-12 TL’den satılan Kavaklı’da, dönümü 7 bin TL’den başlayan bağ-bahçelerin fiyatı 75 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Turizm imarlı arazilerin metrekaresi 43 TL olan Kocaçeşme Köyü’nde, konut imarlı arazilerin metrekaresi 63 TL’den satılıyor. Villa ve turizm imarlı arazilerin 49-60 TL arasında olduğu Demirtepe Köyü’nde, tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 9-16 TL, bağ-bahçelerin metrekaresi ise 7-11 TL’den alıcı bekliyor.

Villa ve konut imarlı arsaların metrekaresi 38-135 TL’den satılan Burhanlı Köyü’nde, sanayi imarlı arsalar 96 TL’den alıcı buluyor. Burhanlı’da tarlaların dönümü 3 bin ile 12 bin TL arasında, bağ-bahçelerin dönümü ise 7 bin ile 75 bin TL arasında değişiyor. Villa arsalarının metrekaresi 120-150 TL’den satıldığı Ilgardere’de ise tarla vasfındaki arazilerin metrekaresine15-28 TL, bağ-bahçelerin metrekaresine 29 TL, zeytinliklerin metrekaresine ise 77-80 TL isteniyor.

GELİBOLU’DAKİ İMARSIZ KÖYLER

Gelibolu’nun Değirmendüzü, Cevizli, Kalealtı, Şadıllı, Yeniköy, Bayırköy ve Süleymaniye köylerinde imar izni yok. Süleymaniye’de tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi 5-11 TL’den satılıyor. Cevizli Köyü’ndeki tarlaların metrekaresine ise 2-11 TL isteniyor. Tarla vasfındaki arazilerin metrekaresi Kalealtı Köşü’nde 10 TL’den, Şadıllı’da 10-11 TL’den, Yeniköy’de 7 TL’den ve Değirmendüzü’nde 2 TL’den alıcı bekliyor. Tarla vasfındaki arazilerin dönümü bin ile 19 bin TL’ye satılan Bayırköy’de, bağ-bahçelerin dönümüne 8 bin TL isteniyor. 

Lütfü DARA / Çanakkale Emlakçılar Odası Başkanı
“Köprü, arazi satışlarını canlandırır”


Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün Gelibolu ile Lapseki arasına inşa edilmesi bana göre yanlış bir seçim. Çünkü boğazda daha dar yerler varken en geniş noktasının seçilmesi ilginç. 3 bin metreden fazla genişlik olan bir yerde iki ayaklı asma köprü nasıl kuracaklar merak ediyorum. Bu yıl bölgede arazi satışı durgundu. Şu ana kadar da yoğun bir taleple karşılaşmadık. Bölge için 1/100.000’lik imar plan yeni onaylandı. Bugünlerde de askıdan inmesini bekliyoruz. Henüz yeni imar planını inceleme fırsatımız olmadı. Köprü yeniden gündeme geldikten sonra arazi satışları hareketlenebilir. Çanakkale’ye çok faydası olmaz ama köprü ayaklarının inşa edileceği yerlere yakın köylerde gelişme olabilir. Köprü ile birlikte yapılacak yeni yollar, bağlantı yolları ve verilecek çıkış noktalarında arazilerin değeri artar. Çanakkale’nin köylüleri de uyanıktır. Duruma göre arazilerinin fiyatını hemen artırırlar.

Erol OKUYUCU / Gelibolu Emlakçılar Derneği Gayrimenkul Danışmanı
“Yarımadanın tamamı gelişir”


Çanakkale’ye inşa edilecek boğaz köprüsünün yeri uygun. Köprünün inşa edilmesi ile birlikte Gelibolu’da turizm canlanır. Bolayır tarafında bir dönem yazlık siteler yapıldı ama sonra durdu. Gelibolu ile birlikte Bolayır ve Sütlüce hareketlenir. Yarımadanın tamamı gelişir. Evreşe ile birlikte yarımadanın çoğu yerinde sulu tarımın başlayacağı söyleniyor. Bölgede 30 yıldır arazi alan çok ama yatırım yapan yoktu. İstanbul’dan gelen büyük grupların hem Gelibolu hem de Lapseki’de arazi arayışları var. Alanlar da var. Gelibolu’da Kığılı ve Kalkavan gibi grupların arazileri var. Kalkavan’lar araziyi tersane yapmak için almıştı.

Yakup AYRAN / Gelibolu Arsa Ofisi
“Arazi fiyatlarında artış var”


Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ayakları ve bağlantı yolları düz bir araziye inşa ediliyor. Tapalar üzerinden gitse daha iyi olacaktı. Tarımsal arazilere büyük oranda zarar verilecek. Sahibi olduğum bir tarla istimlak edilecek. Transit geçiş olduğu zaman bölgeye yatırım yapan da artar tabii. Çanakkale ile birlikte çevresinin nüfusu 3 milyonu bulur. Bursa sanayisinin bölgeye taşınma ihtimali yüksek. Arazi yatırımı yapmak için arayan soran çok. Rant elde etmek için gelip arazi alan da var. Kalkavan Grubu aldığı araziye tersane yapmak için proje hazırlayıp başvurmuştu. Hatta bir buçuk milyon TL’den fazla para öreyerek 570 metre denizi bile kiraladılar. Ama sonra projeyi askıya aldılar. İnşa edilen Çokal Barajı, bölgede sulu tarımı canlandıracaktır. İçme suyu olarak da kullanılacak barajın suyu kanallarla Gökçeada’ya kadar gidiyor. Arazi fiyatlarında geçtiğimiz yıllara göre yüzde 30-40 civarında bir artış var. Bölgedeki gelişmeleri takip eden köylüler, arazilerini pek satmak istemiyor.

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde