Çalışma başladı, yerli otomobilin trafiğe çıkış tarihi belli oldu

Çalışma başladı, yerli otomobilin trafiğe çıkış tarihi belli oldu

Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’den oluşan Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Grişim Grubu çalışmalara başladı.

Çalışma başladı, yerli otomobilin trafiğe çıkış tarihi belli oldu
16px
24px
29.12.2017 10:11
ABONE OLgoogle

Takvime göre ilk prototip 2019’da üretilecek. Yerli otomobilin yola çıkış tarihi ise 2021

Yerli otomobil hayali gerçek oluyor. Türkiye'nin Otomobili Projesi'nin Ortak Girişim Grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde atılan imzalarla harekete geçti. Elini taşın altına koyan beş babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding'den oluşuyor.

Takvime göre ilk prototipi 2019'da üretmeyi planlayan Ortak Girişim Grubu'nun 2021'de yerli otomobili satışa sunması hedefleniyor. Toplam 65 milyar TL ciroya sahip, 110 bin kişiye istihdam sağlayan beş babayiğit, küresel bir marka yaratmayı hedefliyor. 

 VESTEL: Zorlu Holding bünyesinde olan Vestel, 1 milyon metrekare alan üzerinde kurulu tesislerinde üretim yapıp, 154 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk bin firma arasında yer alan Vestel'in Ar-Ge merkezlerinde 1.600 kişi çalışıyor.

 KARSAN: Yüzde 100 yerel sermayeyle ticari araç üreten bir firma konumunda bulunuyor. Binek araçtan otobüse, minivandan ağır kamyona geniş bir yelpazede ürün geliştirip üretmeyi hedefleyen Karsan, kendi markası altında otobüs, minibüs üretip yurtiçi ve yurtdışında satıyor.

 BMC OTOMOTİV: Türkiye'nin en büyük ticari ve askeri üreticileri arasında. Türk-Katar ortaklığı olan şirket, 300 binin üstünde araç geliştirdi.

 ANADOLU GRUBU: Türkiye dâhil 19 ülkede, 80'e yakın şirket, 61 üretim tesisi ve 50 binden fazla çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Otomotiv sektöründe Anadolu Isuzu, Çelik Motor ve Anadolu Motor ile faaliyet gösteriyor.

 TURKCELL: 8.6 milyar dolar piyasa değeriyle borsanın en değerli yedinci şirketi konumunda bulunuyor. Turkcell'in yurtiçindeki abone sayısı 34.6 milyon.

Timur Sırt/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde